Gott på grillen: Barbecuekyckling, misomarinerad lax och mör flankstek

Barbecuekyckling, misomarinerad lax och mör flankstek sprider goda dofter i trädgården. Cole slaw på blomkål, halstrade grönsaker med citron och frasigt pestobröd blir nya favoriter till sommarens goda grillmeny.

Goda grillrecept:

Barbecuekyckling med blomkålscoleslaw 

4 port

Ingredienser:

  • 1 färsk kyckling

Bbq-sås

1/2 dl ketchup 
1/2 dl HP-sås 
1/2 dl japansk soja 
4 msk sweet chili-sås 
3 msk solrosolja 
2 tsk paprikapulver 
2 tsk flingsalt 
1 vitlöksklyfta, krossad 
nymalen svartpeppar

Coleslaw

1 blomkålshuvud 
2 morötter 
2 salladslökar 
1 näve persilja 
150 g lätt crème fraiche 
2 msk söt senap 
salt och svartpeppar

Gör så här:

Bbq-sås: Rör ihop alla ingredienser. Dela kycklingen i bitar och använd det mesta av bbq-såsen för att pensla på kycklingen. Spara lite till servering (låt inte den råa kycklingen komma
i kontakt med den såsen). Grilla kycklingen på indirekt värme i 30–40 minuter. Den är färdig när saften vid lårbenet är helt klar. Slaw: Skär blomkålen i supertunna skivor – gärna med mandolin. Skär även morötter och salladslök i tunna skivor och grovhacka persiljan. Rör ihop crème fraiche och senap och smaka av med lite salt och peppar. Blanda grönsakerna  med dressingen och servera till kycklingen och ev kokt färskpotatis eller bröd.

Flankstek med grillat grönt och pestobröd

4 port

Ingredienser:

3 zucchini 
3 gula eller röda paprikor 
2 msk olivolja + extra till köttet 
1/2 citron 
salt och svartpeppar 
1 ciabattabröd eller baguette
600 g flankstek

Pesto

50 g pinjenötter 
1 knippe basilika (spara några blad till dekoration) 
1 vitlöksklyfta 
50 g riven parmesan 
1 dl olivolja 
salt och svartpeppar 
2 tsk citronsaft

Gör så här:

  1. Pesto: Rosta pinjenötterna i torr panna och mixa dem med basilika, vitlök, parmesan, olivolja, lite salt och peppar samt citronsaft. 
  2. Skär zucchinin i tunna skivor på längden, och dela paprikorna i klyftor. Pensla grönsakerna med olja och grilla dem i 5 minuter på varje sida. Lägg dem på ett fat, droppa på lite citronsaft och smaka av med salt och peppar. Garnera med basilikablad. 
  3. Skär skåror i brödet på tvären och fördela peston i springorna. Värm brödet i grillen eller 200 graders ugn i 12 minuter. Pensla köttet med lite olja och krydda med salt och peppar. Grilla i 4–5 minuter per sida och låt vila i 5 minuter innan du skär det i tjocka skivor tvärs över fibrerna.

Grillad misomarinerad lax med nudlar

4 port

Ingredienser:

20 g ingefära 
4 msk miso 
1/2 dl japansk soja
1/2 dl hoisinsås 
2 msk sesamolja 
1 msk sesamfrö 
700 g laxfilé
3 salladslökar
400 g sparrisbroccoli eller vanlig broccoli i buketter 
saft från 1/2 citron 
250 g nudlar, t ex soba-nudler

Gör så här:

Skala och riv ingefäran fint och blanda med miso, soja, hoisinsås, sesamolja och sesamfrön. Spara en tredjedel av marinaden och fördela resten på laxen, låt stå och dra en stund. Grilla laxen i 5 minuter per sida. Skär salladsöken i tunna skivor. Grilla broccolin några minuter på varje sida och ringla över citronsaft. Förbered nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen och blanda med resten av misomarinaden. Använd ev lite vatten att späda marinaden med.

Rulla till toppen