Kika in i Charlottes unika fritidshus: ”Stugan är ett konstverk”

Charlotte och Eivind gav arkitekterna fria tyglar när det nya huset skulle byggas. Resultatet blev ett unikt hem med skuggteater inomhus – och som i sommarkvällen glöder som en japansk lykta.

Charlotte Thiis-Evensen kallar dem rutnät, de spaljéliknande ytterväggarna som ramar in hennes vackra fritidshus på skärgårdsön. De fungerar också som skydd mot intensiv sommarsol berättar Charlotte, men framförallt skapar de ett mäktigt ljusspel inomhus. När solen skiner in är det som om ett geometriskt mönster ritas på golvet, med linjer och rutor som rör sig över betongen. Så passerar ett moln, och skuggteatern är över.

– Arkitekterna förklarade allt så poetiskt, säger Charlotte. De ville att det skulle kännas som om vi satt under ett träd, omgivna av lövverk. 

Exteriören är husets främsta karaktärsdrag och gör det helt unikt i sitt slag. Ändå sticker det inte ut i naturen. Träet är gråblästrat och smälter helt in i den omgivande graniten, så den som passerar förbi med båt märker knappt av det. Men när man väl kommit nära, finns här mycket att upptäcka.

– Stugan är ett konstverk, säger Charlotte. Men det allra bästa är att den ligger i så nära anslutning till naturen. Vi känner det varje gång vi är här, hur vi lever i ett med väder och vind, djur och hav.


LÄS ÄVEN: 9 viktiga råd när du ska öppna upp fritidshuset för säsongen


Materialpaletten är enkel och ärlig: furu och betong. Matrumssmöbeln är från Edvin Helseths kollektion ”Fureka”, och är med sitt centrala läge husets samlingspunkt. Taklampan är en prototyp gjord av Eivinds bror och svägerska.
Ingången till huset sker via en trappa som skär genom byggnaden och ger utsikt över havet, innan man kommer till själva ytterdörren.
På kvällen lyser stugan som en japansk lykta. Genom att lägga byggnaden en bit bort från kullen till vänster skapade arkitekterna en skyddad uteplats på baksidan.
Här bor: Charlotte Thiis-Evensen och Eivind Buene. Jobbar som: Charlotte är konstnär och programledare och Eivind är kompositör och författare. Huset: Fritidshus från 2018 på Skåtøy vid Kragerø, ritat av Atelier Oslo.
Arbetsrummet har egen ingång. Här sitter Eivind och komponerar eller skriver, och njuter av utsikten. Skrivbordslampan är en vintage lampa ”Luxo”, och här är ytterligare en ärvd ”Jær-stol”.

Arkitekten fick fria händer

När Charlotte och hennes man Eivind skulle bygga sitt hus gav de arkitekterna mycket frihet. Önskemålet var en plats där de kunde spendera mycket tid och kunde jobba ifrån, med två eller tre sovrum.

– Arkitekter presenterar ofta två eller tre förslag, men i vårt fall kom de tillbaka med ett, minns Charlotte.

Hon fortsätter: 

– Uppifrån såg det ut som ett piano. Vi sa bara ja på en gång, vi tyckte det var helt fantastiskt.

Ändå var det inte givet att paret skulle bli ägare till ett eget arkitektritat fritidshus. De hade semestrat och bott på ön i åratal, men alltid bara hyrt. Så då de stötte på ett hus vid vattnet som var till salu, slog de till och började planera för en renovering. Men projektet visade sig bli alltför omfattande och byggnaden fick rivas.


LÄS ÄVEN: Så undviker du konflikter om fritidshuset – expertens viktigaste råd


Ribborna ger solskydd – och ett ständigt föränderligt spel av ljus och skugga på golvet. Stolarna som är designade av Edvin Helseth, köptes på vintage- och möbelaffären Utopia. Rottingmöbeln ute är ett arvegods från Eivinds familj.
Betongkonstruktionen i vardagsrummet består av soffa, öppen spis, trappa och loft. En liten trappa leder ner till gästrummet medan en ännu smalare leder upp till loftet ovanför. De röda filtarna på loftet är från Røros Tweed.
Öppningarna i taket släpper även in ljus från ovan, och förstärker den luftiga känslan i inredningen.
Huset har en oregelbunden geometri, som delvis dikterats av den oregelbundna terrängen. Till vänster syns även annexet som delvis avskärmar huset från granntomten.

Vid den här tiden hade Charlotte precis börjat göra tv-programmet Arkitektens hjem. Mötena med alla arkitekter gav mycket inspiration även privat. Hon bad därför några av sina nya kontakter att rekommendera ett nytänkande arkitektkontor, och kom då till Atelier Oslo.

– Jag fick stort förtroende för dem på en gång och ville genast ge dem full konstnärlig frihet.

För att slippa gå över granntomten skapade arkitekterna en bro som gav tillträde genom huset till ytterdörren på andra sidan.
Två trappsteg upp finns sovrumsdelen, på baksidan av huset. Den ikoniska ”Jær-stolen”, som finns i båda sovrummen, är ett arvegods från Charlottes familj.

Inne möter ute

Huset har en yta på 70 kvadratmeter och uppbyggd på den gamla byggnadens grund. Formen är komplex med hela tio kanter. Anländer man landvägen syns huset inte förrän du är precis utanför. Ingången är från en klippa via en bro, som i sin tur leder till en öppning i taket och så vidare ner för en trappa. Entrén i sig blir som en skyddad uteplats, där gränsen mellan ute och inne uddas ut genom skjutbara glasdörrar. Betonggolvet, som fortsätter en bit ut mot berggrunden, förstärker effekten ytterligare.

Huset är fördelat på fyra plan, i linje med tomtens topografi. Från allrummet har man tillgång till uteplatsen på baksidan, ett mysigt utrymme när sydvästan blåser. En trappa upp hittar vi badrummet, på nästa nivå finns sovrummet. Gästrummet ligger i motsatt ände och ovanför det ett loft med extra sovplatser.

Stugan går över flera plan i samspel med terrängen och i det skyddade uterummet levs sommarlivet. Utemöblerna är från Fermob.
Badrummet är spartanskt inrett. Duschen är kaklad, annars är rummet i råbetong. Ett litet takfönster förser duschen med dagsljus.
Sovrummet är också i nära kontakt med naturen utanför, tack vare glaspartierna som sträcker sig från golv till tak. Sängkläderna är från Marimekko.

LÄS ÄVEN: Fantastiska fynd och smarta lösningar i nybyggda fritidshuset


Merparten av möblerna är plats- och inbyggda som köksinredning, hyllor och sängar. Fåtöljer, matbord och köksstolar, alla i furu, har valts ut särskilt för huset.

– Jag tycker huset har lite 1970-tal över sig, säger Charlotte. På ett spartanskt sätt, vi har bara det vi behöver här. Det gör det så vilsamt att komma hit.

Det glittrande havet utanför och det vackra ljusspelet skapar också ro. Som gjort för att bara lyssna på tystnaden och känna att man är på en ö. Det tycker Charlotte att hon lyckas bra med. För det mesta, i alla fall.

– Det här är en plats för lugn. Men frånvaron av liv och rörelse har sina sidor och ibland måste jag in till stan och träffa folk. Fulltankad med energi från ön!

Rulla till toppen