Slipp illaluktande handdukar – med smarta knepen

Trött på illaluktande handdukar? Här är 5 smarta knep som löser problemet.

Börjar dina handdukar snabbt lukta illa? Trist! Som tur är finns det flera knep som räddar situationen. Här listar vi 5 knep!


LÄS ÄVEN: Trött på damm? Prova husmorsknepet som gör att du bara behöver damma en gång i månaden


Så slipper du illaluktande handdukar:

1. Tvätta alltid i 60–90 grader

Tvättar du ofta handdukar i 40 grader? Då är det dags att höja temperaturen. När du tvättar handdukarna i lägre än 40 grader kommer inte bakterierna att dö och det leder på sikt till att handdukarna börjar lukta. Se därför till att alltid tvätta i 60 grader. Ibland kan det även vara bra att köra handdukarna i 90 grader (om handdukarna tål det enligt tvättanvisningen).

2. Tvätta oftare

Det är generellt bra att försöka tvätta mer sällan, för att spara på miljö och ekonomi. Men när det kommer till dina handdukar så är det viktigt att tvätta lite oftare i stället för att använda samma handduk vecka efter vecka.

3. Torka handduken ordentligt

Om inte handduken får torka ordentligt efter tvätt finns det det risk att den börjar lukta. Det bästa är att hänga upp handduken på en handdukstork annars fungerar en tvättställning lika bra. Häng aldrig upp en blöt handduk på kroken, då kommer den inte att torka ordentligt och risken för mögel och bakterier ökar.


LÄS ÄVEN: Därför bör du rengöra kaffebryggaren oftare än du tror – testa effektiva husmorsknepet


4. Låt handdukarna hänga luftigt

Många har ett helt gäng handdukar som hänger tätt intill varandra, till och med ovanpå varandra. Detta är en grogrund för fukt, bakterier och mögel. Undvik därför att hänga handdukarna tätt efter dusch och bad, så att de kan torka ordentligt.

5. Använd rätt mängd tvättmedel

Att hälla i extra tvättmedel känns kanske bra – men ger inte det resultat du vill ha. Handdukarna kan istället bli fläckiga av tvättmedlet som i sin tur blir en grund för smuts och bakterier. Så se alltid till att använda rätt mängd tvättmedel.

Rulla till toppen