Madelens målningar blev inredning: ”Det är så mycket symbolik”

Madelen Möllard är konstnären som låtit bildvärlden växa utanför målningarna och bli till inredningsobjekt.

Högst upp i ett hus i den lugna stadsdelen Lärkstan i Stockholm har Madelen Möllard sin ateljé, som hon delar med sin bror Robert Möllard. Det är här uppe under snedtaket som hennes bildvärld tar form och som de tillsammans arbetar med kreativa projekt. En trappa ner bor Madelen tillsammans med sin familj. Syskonen är uppvuxna i Karlshamn och delar den kreativa energin, som tar sig olika uttryck, och även som vuxna har de följts åt i sitt skapande. Därför är det bara naturligt att även Robert är med när jag träffar Madelen för att prata om hennes konstnärskap och om hur hon för mindre än ett år sedan bestämde sig för att låta bildvärlden röra sig utanför tavlorna och bli till olika inredningsobjekt.

– Robert och jag har alltid haft många idéer tillsammans. Vi har också ett långsiktigt mål tillsammans: ett hus med galleri, hotellrum … ett hus för alla sinnen – ett livsstilshus, säger Madelen.

– Vi har samma ideal och livsstil – våra konstnärskap är som två ben som går ihop, säger Robert.


LÄS ÄVEN: Karin möter: Designern Tricia Guild


Madelen Möllard har gjort olika samarbeten, bland annat denna sjal för ölet ”1664 Blanc”.

Målat vallmo sedan 2020

Både Madelen och Robert dras åt att måla blommor och de berättar hur alla i deras familj fått en ”egen” blomma när de föds, en blomma som sedan följer dem genom livet och som alltid finns i en vas när det är födelsedag. Madelens blomma är den röda rosen och Roberts är krokus, deras äldre systrar fick gul ros och snödroppe.

– Det är så mycket symbolik som ligger i blommor och ofta finns de med vid stora och viktiga tillfällen i livet. Under vår uppväxt var vi omringade av blomster, säger Madelen.

Men det är inte en ros, utan en stiliserad vallmo, som de senaste åren varit central i Madelen Möllards bildvärld.

– Jag hittade vallmoblomman hösten 2020 och sedan dess kan jag inte sluta måla den. Sedan den tog form har jag börjat utforska annat kring blommorna, säger Madelen.

Madelen Möllard är konstnär, illustratör och designer. Hennes senaste objekt är den lilla vasen i keramik.
Den mindre vasen är det senaste objektet av Madelen Möllard. 

Förvandlade konsten till inredning

Vallmoblommorna finns på oräkneliga målningar och i olika färger och med sina uppåtsträckta blad liknar de små, pigga figurer som är på vägg upp ur vasen – de har en glad och vibrerande växtkraft.

Kanske är det den kraften som gjort att de hoppat ut ur ramarna och blivit till olika inrednings­objekt. Tanken hade funnits länge – Madelen hade funderat över hur man skulle kunna leva med och i konsten: ta på den, gå på den, sitta på den … Förra vintern kände hon att hon ville testa att göra någonting mer av sina bilder och det allra första objektet blev den stora mattan som hon ritade till sitt eget vardagsrum. Mattan tillverkades i Svängsta utanför Karlshamn och projektet var så roligt att Madelen kände att hon ville fortsätta. Nu finns både mattor och andra föremål, som speglar, brickor och vaser, i hennes egen shop Madelen Möllard. 

Vaserna har precis som blommorna hoppat ut ur Madelens bilder och tagit fysisk form och de har en tvådimensionell känsla, med tydliga sidor.


LÄS ÄVEN: 8 inspirerande matplatser – så fixar du stilen!


Madelen Möllards mattor tillverkas i Svängsta utanför Karlshamn.
På väggen hänger en av Madelens målningar med de pigga vallmo­blommorna.

LÄS ÄVEN: Få ordning på hallen – inred en välkomnande entré


– Jag ville att vasen inte skulle vara perfekt, som om den bara har uppstått. Den har också samma organiska form som en blomma – till exempel finns vallmoformen i hänklarna, visar Madelen.

Vaserna tillverkas i Portugal och det senaste tillskottet är den lilla vasen, som passar för en enstaka liten blomma. Nästa steg är fler färger, gärna lite ”pangiga”.

På Formexmässan i januari ställde Madelen Möllard för första gången ut som designer och hennes monter valdes till ”Best in Show”. Nu siktar hon mot nya mässor och utställningar – och att förverkliga drömmen om ett ”livsstilshus” tillsammans med Robert Möllard.

– Det vore så roligt att skapa en mötesplats inom våra konstnärskap!

Rulla till toppen