Kika in i renoverade torpet från 1890: ”Kändes bra att lämna asfalten för torpet och skogen”

När Ing-Britt och Patrik Hall köpte Grantorpet var det för att få ett eget sommarhus att åka till. Nu har de bott permanent i skogstorpet i drygt 20 år.

En dag tröttnade Ing-Britt och Patrik på att aldrig vara först i mål. Alla sommarhus de hittills tittat på och velat ha hade gått förlorade till danska spekulanter som var på hugget. Inte en gång till, lovade de sig själva. 

– När Grantorpet kom ut på nätet åkte vi direkt upp hit, tittade snabbt och sa ”ja tack” på stället för att hinna först, säger Ing-Britt. Världens snabbaste husaffär om du frågar mig.

Det är en varm sommardag i Mittskåne. Landsvägen plöjer fram i ett öppet landskap med hagar och åkermark. Men inte ända fram. Sista biten till Grantorpet är en smal grusväg omgiven av en John Bauer-liknande skog med tallar och mossa. Plötsligt öppnar sig skogen och där ligger en rödmålad länga: parets eget, älskade smultronställe. Men frågar man Ing-Britt, var det inte kärlek vid första ögonkastet när hon och Patrik träffade Grantorpet första gången 2002.

– Snarare ”Jaha, ett rött gammalt torp mitt i skogen. Det kan nog bli bra, här kan vi säkert vara”, citerar Ingalill sig själv.

Nej, ingen stor förälskelse. Det lilla torpet från 1890, 70 kvadratmeter stort med två rum, kök och toa, var ingen skönhet med sina tydliga spår av en 1970-talsrenovering. Utemiljön var en djungel av tistlar, ogräs och sly och mitt i eländet stod ett sorgligt förråd i upplösning och en liten, halvt raserad byggnad. Men äntligen var de först på bollen. Och de var inte oroade över vad de hade köpt, det skulle gå att fixa till snabbt med lite tapeter, öppet upp till nock och bort med allt murket, minns Ing-Britt att hon sa till Patrik.

– Typiskt mig, skrattar hon. Jag är en sådan där ”Det ordnar sig-människa”. Jag hade erfarenhet av tidigare renoveringar, det hade inte Patrik. Men han trodde på mig när jag sa att det var en enkel match och kvickt gjort.


LÄS ÄVEN: Kika in i den värmländska torpidyllen – med inspiration från Frankrike


Grantorpets omgivningar utgörs av skog och hagmarker. Själva tomten följer naturens olika nivåer. Förutom själva huset finns olika mindre byggnader utspridda på ett tilltalande sätt, bland annat växthus och förrådsbyggnader. Gränsen mellan trädgård och vild natur är inte skarp; bitvis spiller de över på varandra i en skön helhet.
Känslan av rymd, ljus och moderna tider gör sig extra påmind i vardagsrummets främre del som också utgör den glasade länken mellan originalhuset och tillbyggnaden. Glaspartiets metallprofiler i svart, de runda ”metallbjälkarna” och den antracitgrå väggen ger en industriell touche mot den i övrigt ljusa och lätta atmosfären. En annan ”industriell” detalj med kontrastverkan är den fyrkantiga gjutjärnskaminen, en dansk raritet, Rais från 50-talet, med stort rör mot det sandfärgade, höga tegelpartiet i direktkontakt med skorstensstocken. Stor målning med näckrosor av Pernilla Nordström och vit takkrona av renhorn från Lapplandia.
Här bor: Ing-Britt Wadsjö och Patrik Hall, hunden Ruff samt katterna Rasmus och Tussen. Jobbar som: Ing-Britt var tidigare verksam inom fastighetsbranschen, de sista åren som arbetsmiljö­ansvarig för kontorsinredningar. Patrik arbetar som senior advisor, också inom fastighetsbranschen. Huset: Ett skogstorp byggt 1890 på 70 kvm. Totalrenoverat och tillbyggt 2003–2012 av Ing-Britt och Patrik, nu 140 kvm. Instagram: @ibwadsjo
Flera fårskinn i vitt och grått samt rutiga kuddar från Klippan Outlet skapar extra komfort och myskänsla i fåtöljerna. En fotpall mellan fåtöljerna används som ett mindre bord med en gammal, stor skärbräda ovanpå där en härligt somrig bukett står i en stor grön glasvas. Svart bordslampa från Enkla Ting.
Bredvid den öppna spisen står en gammal, svart bänk från Enkla Ting med två välvuxna gröna växter, benjaminfikus och monstera, samt några älghorn och en Klippanpläd på. Tillsammans med den stora hundtavlan av Eva-Lotta Rönndahl bildas ett kontrasterande blickfång. Tavlan hänger på en svartmålad, svängbar skiva och döljer en tv.
Från sovrummet har man utblick över matsal och vardagsrum genom en glasad vägg som får rummet att verka rymligare och ljusare. Utrymmet under ena snedväggen utnyttjas till förvaring bakom mullvadsfärgade draperier i grovt linne. Motsatt snedvägg i vitmålad råspont liknar nästan en sänghimmel som gör rummet extra mysigt. Sängtextilier från H&M Home, skåp från Ikea.

Klart att det ordnade sig. Till slut. Och på ett helt annat vis. Det som var tänkt att bli parets enkla tillflykt i naturen, förvandlades till en resa vars slutmål var att flytta hit permanent; en insikt som kom tidigt och blev en drivkraft.

– Vi höll på att renovera huset i nästan fyra år och gjorde det mesta själva. Patrik är riktigt händig och jag är inte heller född med tummen mitt i handen, säger Ing-Britt. Vi körde ut hit varje kväll efter jobbet och var alltid här om helgerna och höll på.

– Någon gång slog vi upp en tältsäng och sov över, men vi föredrog att pendla. Det var murket och ”urkigt” när vi började dra i väggarna och när vi tog bort innertaket ”regnade” det ner muslik, muslort och en och annan mumifierad vessla … Men när vi flyttade hit 2004 kändes det väldigt bra att lämna asfalten för torpet och skogen. Det var stor glädje. Sedan dess har vi bott här.


LÄS ÄVEN: Det gamla torpet blev ett charmigt hem med glasveranda: ”Vi har gjort mycket själva”


Centralt i den stora och luftiga matsalen, nästan likt en ö, står matbord från Ilva samt stolar från loppis på en rund Ikeamatta. Taklampor ”Bell” från Illum Bolighus. Golvet består av naturplank som paret köpte och därefter själva vitlutade samt vitoljade. Vitmålat skåp från loppisbutik. På takbjälkarna som löper över matbordet har Ing-Britt skapat en organisk installation av murgröna och grenar. Den gamla murstocken renoverades och därefter murades den öppna spisen upp av fackman efter ritningar av Inga-Britt.
Råspont och synliga bjälkar i taket, pärlspontklädda väggar och ett vitoljat trägolv med patina ger köket dess rustika och lantliga stil. Köksinredningen hade en ljusare grå färg från början, men efter ett några år målade Ingbritt om det, liksom pärlsponten i en mörkare grå nyans. Bänkskivor i massiv ek. Fint på väggen ovanför köksbänkarna är öppna hyllplan samt knopplister för bland annat gamla tallrikar och vackert porslin.
Trappan i oljad ek upp till parets sovrum är ett annat vackert blickfång som ger matsalen dess speciella karaktär. Utrymmet under är möblerat med en svart karmstol från Blocket bredvid antik byrå. Bordslampa ovanpå från Enkla Ting, hundtavlan är en present. Spegeln skapar extra djup i rummet.
Tillbyggnaden utgörs av ett enda stort vardagsrum med direkt förbindelse till trädäcket utanför. Runt soffbordet, ett loppisfynd, står bekväma fåtöljer och soffa samt Yngve Ekströms klassiska ”Lamino” med fotpall till. Utmed väggen en gammal ”Ivarhylla” från Ikea, med hemmagjord betongskiva ovanpå. Roliga utropstecken i sammanhanget är de två turkosa pallar, från en närbelägen loppis. Ullmattor från Ilva och Mio.
Med sin djupt gröna färg viker arbetsrummet av från husets övriga färgställning. Trägolvets breda plank är vitmålat, liksom takets pärlspont. Från skrivbordet, köpt på Stenhuset Antik, med rokokostol till från Blocket, ser man rätt ut mot omgivande grönska. Skåp från liten loppisbutik. Spegeln och tavlan med guldramar gör sig extra bra mot den gröna bakgrunden.
Dagens hall var ursprungligen en slags farstukvist, följt av en liten hall. För att få en rymligare entré byggde paret in farstukvisten och la golvet av återvunnet sågat tegel med den slitna sidan upp. Skjutdörren in tillbadrummen valdes för att det kändes kul och lite annorlunda.
Det generösa badrummet med eget ljusinsläpp har väggar klädda med vitlaserad liggande träpanel förbi specialbeställda corianvaskar och skåp från Ballingslöv. Väggspeglar från Enkla Ting i Vallåkra. Därefter kommer den helkaklade delen med duschvägg i glas som bryter av utan att ta onödig plats. Samma kakel på golv som väggar.

Rödmålad länga

Grantorpet är inget torp längre, trots att den gamla namnskylten fortfarande sitter kvar på husets ena gavel. Numera är det är en vacker länga, med rödmålad träpanel och vita fönsterfoder, som vuxit med ytterligare en del, förenad med ursprungshuset via ett generöst helglasat parti, även det öppet upp till nock. Det är ett hem som badar i ljus genom många fönster och stora glaspartier, men också tack vare ljusa trägolv, vitmålade väggar samt textilier och möbler i vita, beige och gråa nyanser. Förutom hall, badrum, arbetsrum och en del av köket är takhöjden hög, med synliga träbjälkar i ursprunglängan och runda i borstat stålrör i den yngre av de två. Det ger en rymd och öppen atmosfär som ger ett intryck av att det är lätt av leva här. Inte övermöblerat, inte heller avskalat; en skön balans av bekväma fåtöljer, soffor, en och annan klassiker och äldre bord, skåp och stolar med vacker patina.

– Vi har inga dyrbara möbler, mer enkelt och sparsmakat som nog ser mer ut än vad det är, säger Ing-Britt. Vårt mål var att skapa en hemtrevlig känsla och det tycker jag att vi har lyckats med.

Trädgårdens egen ruin var från början ett eländigt förråd med två murkna träväggar och ett tak som höll på att rasa in. Efter att ha rivit träväggar och tak, kvarstod förrådets två stenväggar som paret bestämde sig för att behålla. Med tiden har det blivit ett vackert trädgårdsrum möblerat med urnor i olika höjder med myrtenträd, murgröna, slideranka, ormbunkar, buxbom och små tallar.
ite nedanför huset vid sidan om den stora gräsmattan finns ett separat rum med markbeläggning av singel där växthus och förråd ligger. Här utgörs grönskan av bland annat buxbom, vilda ormbunkar, en växtbåge med klematis och vita klätterrosor samt en bortre del med pallkragar där rabarbern har vuxit sig stor. Närmaste granne till odlingarna är den vilda naturen som smyger sig in.
Vardagsrummets många fönster och stora glasparti med terrassdörrar ger en ständig närkontakt med trädgården och trädäcket utanför där man också sitter bekvämt i trädgårdsstolar från Artwood.
Från baksidans trädäck har man en härlig utsikt över trädgårdens stora gräsmatta som sluttar ner mot och övergår i pastorala hagmarker, flankerade av partier med lövskog.
 I vinkel mot huslängan på framsidan ligger en annan länga i passande stil som Ing-Britt och Patrik lät bygga 2007 med hjälp av hantverkare, I längan ryms ett stort badrum, tvättstuga och kontor. Utmed längans framsida löper ett trädäck under tak, vilket för tankarna till en amerikansk sydstatsveranda. Träsoffa från Artwood. På baksidan förvaras upphuggen ved i metallramar fästa i träpanelen. Fina, gröna inslag är ormbunkar från skogen som planterats i fyrkantiga urnor av cortenplåt.

LÄS ÄVEN: Fruktträd, rosor och syrensnår i den idylliska torparträdgården – kika in


Från en våning i stadsmiljö till ett hus i skogen – det är ett långt kliv och en ganska stor förändring av vardagen. Numera är det alltid något som ska göras, främst utomhus, gräs ska klippas, hängrännor tömmas, rabatter rensas, trädäck som behöver sitt och tusen andra projekt för att hålla allt i ordning. Trots det, allt har blivit bättre, tycker Ing-Britt som aldrig ångrat flytten hit. Tvärtom. Är hon inne i stan kan hon inte nog prisa känslan av att komma hem till stillheten, dofterna, den orörda mosskogen. Naturen är så helande och omfamnande, beskriver hon.

– Lite äventyrligt har det dock varit när stormarna viner och träd faller. Jag glömmer aldrig när vi nästan var klara med huset och en stor gran föll i stormen, lade sig parallellt med huset och lyckades missa allt. Och så har vi blivit insnöade några gånger under årens lopp.

– Samtidigt gillar jag oväder; då tänder jag en brasa och levande ljus, sätter på härlig musik och låter naturen ljuda på som den vill. Det finns inte mycket som slår det!

Rulla till toppen