Skapa en jordnära trädgård i harmoni med naturen – 7 smarta tips

Låt naturen inspirera dig i trädgården och skapa en plats som utgår från lokala förutsättningar och säsongsvariationer. I en naturnära trädgård samlar du till exempel regnvatten, sår en blomsteräng, planterar torktåliga växter eller använder gräsklipp som näring.

Vill du odla egna grönsaker, plantera bivänliga växter och skapa en vacker och funktionell trädgård i harmoni med naturens eget kretslopp? Här delar vi med oss av 7 smarta tips för att komma igång!


LÄS ÄVEN: Växterna att undvika i trädgården – om du vill slippa mördarsniglar


Foto Plantagen

Skapa en jordnära trädgård:

1. Lokala och härdiga växter

Välj växter som är anpassade efter det nordiska klimatet. Då minimerar du behovet av skötsel och ökar chansen att alla växter trivs och frodas.

2. Återbruk och DIY 

Bygg odlingsbänkar av återvunna material och insektshotell där bin, fjärilar och andra pollinatörer kan trivas. Tänk gärna återbruk och do it yourself-projekt när du planerar din trädgård.

Foto Plantagen
Foto Plantagen

3. Biodiversitet 

Plantera blommor och växter som lockar till sig bin och andra pollinatörer.

4. Vattenhushållning

Använd smarta bevattningssystem – och samla regnvatten under sommaren för att minska trycket på grundvattnet. Tänk också på när på dygnet du vattnar. Vattna helst kvällstid eller tidig morgon för att förhindra onödig vattenavdunstning.


LÄS ÄVEN: Så håller du rådjur och annat vilt borta från trädgården


Foto Plantagen

5. Närproducerat och ätbart

Odla dina egna grönsaker och örter i köksträdgård och växthus. Det ger färskt och närproducerat, och minskar behovet av transporter.

6. Kompostering 

Använd trädgårds- och köksavfall för att skapa egen kompostering. En trädgårdskompost för trädgårdsavfall, och en sluten kompost för matavfall. Jorden som blir från detta blir näringsrik och kan användas som jordförbättring. Dessutom minskar avfallsmängden som går till soptunnan. Du kan även nyttja bokashi för att skapa din egen växtnäring och snabba på nedbrytningsprocessen.

Foto Plantagen
Foto Plantagen

7. Årstidernas skiftningar

Planera för att trädgården ska vara vacker och funktionell under olika säsonger. Använd perenner för långvarig skönhet och grönsaker som kan skördas successivt. Även här är det viktigt att tänka på att stötta den lokala insektspopulationen så att det finns blommor över hela säsongen.


LÄS ÄVEN: Så skapar du en inbjudande medelhavsträdgård – 7 tips


Källa Plantagen

Rulla till toppen