Chefredaktörens favoriter just nu: ”Sommarens utställning”

Minivaser, dörrmattor och festligt tårtfat. Karin Ohlsson-Leijon listar sina favoriter just nu!

Hus & Hems chefredaktör Karin Ohlsson-Leijon tipsar om nyheterna som ger extra guldkant just nu.


LÄS ÄVEN: Karin Ohlsson-Leijon listar trenderna och höjdpunkterna från designveckan i Milano


Karin Ohlsson-Leijons favoriter:

1. Somrig utställning

Sommarens utställning på Konsthantverkarna i Stockholm heter ”Uteliv morgon, middag och kväll” och är skapad av Ann Charlotte Ridderstolpe och Melanie Baker Hörnstein. De har valt att tolka gallerilokalen som en trädgård som delats in i olika rum och där visa verk av Konsthantverkarnas olika medlemmar. På bilden syns objekt av Åsa Jakobsson, Calle Forsberg, Sam Stigsson, Yoko Yamano, Katarina Löfström, Katarina Henriksson och Annika Wallström. Utställningen pågår till den 17 augusti, Konsthantverkarna, Södermalmstorg 4.

2. Allglas

I år fyller Erik Höglunds ikoniska ”Fars glas” 55 år och det firas genom en återlansering som är ett samarbete mellan Kosta Boda och Hem. Det munblåsta glaset är 14,5 cm högt och kostar 999 kr/2 st.

3. Rosa bokstöd

I samarbete med butiken Storm i Köpenhamn lanserar Massproductions bokstödet ”Buffer” i en rosa variant. Tillverkas i återvunnet stål, 740 kr.

4. Floraskåpet är tillbaka

1937 formgav Josef Frank det välkända ”Floraskåpet”, ”Skåp 852”. Då var det klätt med blad ur ”Svensk Botanik” från början av 1800-talet och en senare version av skåpet kläddes med illustrationer av Carl Lindman ur ”Nordens Flora”. Det är också illustrationer ur ”Nordens Flora” som klär det nya ”Floraskåpet” som lanseras i samband med Svenskt Tenns 100-årsjubileum i år. Varje skåp tillverkas och tapetseras av finsnickaren Anders Mattsson i Valdemarsvik. Priset är hisnande 450 000 kr, Svenskt Tenn.

5. Hållbart doftljus

Det nya doftljusföretaget Harriet Allure drivs av Alexander ”Alex” Adu och Frederik ”Freddy” Opoku Mackens, båda med rötterna i Ghana. Den eko­logiska behållaren är tillverkad i keramik i Portugal och innehåller doftljus av sojavax med essenser från franska Grasse, allt med hållbarhet i fokus. Ljuset ”Tartu” har doftnoter av citrus, basilika, rosmarin, fikon, sandelträ och jasmin, 280 g, 708 kr, Harriet Allure.

Rulla till toppen