Paret renoverade townhouse i Enskede: ”Som nedsläppt från himlen bakom motorvägen”

Gabriel och Elin slog till direkt när ett av de unika radhusen i Gamla Enskede äntligen blev till salu. Med varsam renovering skapade de sitt drömhem där sekelskifte och stilfull nutid går hand i hand.

Elin och Gabriel Stuarts fina radhus ligger i Gamla Enskede, och även om det inte är långt till centrala Stockholm så känns det här som en egen liten Bullerby. 

Det var Gabriel som hittade området för femton år sen. Margaretavägen ritades av Victor Bodin och är ett av av de första radhusområdena som uppfördes i Sverige. Det byggdes sex liknande längor i engelsk stil som skiljer sig åt när det gäller planlösning, vissa exteriöra detaljer och placering mot gatan. Mellan husen slingrar allmänningar som leder till parker och promenadstråk.

 – Jag jobbade med en föreställning i Margaretaparken och hade ingen aning om var den låg, säger Gabriel. Jag cyklade från Söder där vi bodde då och letade mig förbi Globen. Då hittade jag den här idyllen, som nedsläppt från himlen bakom motorvägen.

Gabriel kände direkt att här ville han bo. Han visade Elin platsen och hon föll pladask hon med. Sen gick sju år, visningar på andra ställen kom och gick men drömmen om de gamla radhusen bestod. 

Så vid midsommar 2021 gick plötsligt allt deras väg och ett radhus med bra placering blev till salu. Det var ett par andra intressenter som lagt bud, men intresset var ganska svalt eftersom radhuset var så pass nedgånget. Så huset blev deras, och renoveringen sattes igång.


LÄS ÄVEN: Sara och Johan renoverade sin gamla släktgård på Öland: ”Kändes som att komma hem på riktigt”


Margaretavägens radhus i Enskede byggdes 1908–1909 efter engelsk förlaga. Tillsammans med Canadahusen på Lidingö anses de vara Sveriges första radhus. På framsidan lades tegel i fiskbensmönster som utegolv. Möbler, ”Pallisad”, Hay.
Ett plank skärmar av och skyddar för vind. Möbler, ”Pallisad”, Hay.
Utanför fönstret är det grönt och lummigt. Den stora tavlan bredvid soffan har Elin gjort. Soffan ”Dahlia” kommer från Melimeli. Lampa i fönster är ”Snoopy”, Flos.
Här bor:  Elin och Gabriel Stuart med Leni, 4. Jobbar som: Elin är social media director, Gabriel arkitekt och formgivare. Huset: Radhus från 1909 i Gamla Enskede.
I hallen har det satts in fönster som ger ett fint ljusinsläpp från vardagsrummet. Tavlor målade av Brian Morris.
I vardagsrummet på nedre våningen finns en vacker gammal kakelugn i rätt stil som flyttades hit från en lägenhet i stan. Bokhylla, SCP, ur Agnes Collection. Soffbordet är från Johanson Design på stativ ”Venus”. Mattan, Artilleriet. Lampa, Hay, ”Nelson Ball Bubble”. Tavlan har Elin själv gjort.

Stor renovering

– Radhuset hade renoverats endast en gång runt 1968 och sedan dess bara haft en ägare som varit väldigt sparsam med underhåll, säger Gabriel. Men eftersom huset var välbyggt i grunden, tänkte vi att så illa kan det ju inte vara. 

Men här fanns minst sagt en hel del att göra. Inredning och ytskikt hade gjort sitt, huset var uppvärmt med direktverkande el och det fanns bara en toalett. 

Gabriel och Elin var helt överens om att de ville återställa så mycket det gick av originalutförandet, samtidigt som det fanns ett stort behov av underhåll och modernisering gällande husets infrastruktur. Badrum och kök behövde ersättas, el, avlopp och uppvärmning uppdateras. Nya garderober kom till och en nygammal kakelugn från 1905 flyttades hit från en lägenhet på Kungsholmen.


LÄS ÄVEN: Paret renoverade nästan hela 1970-talshuset med återbruk: ”Du behöver ha tålamod”


Vackra specialritade fönster är insatta mellan hall och vardagsrum. Golvlampa,  Flos, ”IC-lamp”. Stol, Eames.
Bokhylla, SCP, ur Agnes Collection. Huvudet i glas är  ett containerfynd. Vasen är av Vivi Calissendorf.
I källaren finns numera ett stort härligt badrum med badkar och fina marmordetaljer. Handfat och skåp har Gabriel specialritat.
På tavelväggen i vardagsrummet är även tv:n vackert inbakad. En fönstervägg skiljer av ut mot hallen. Fåtöljen ”Karin” av Bruno Mathsosn  för Dux är ett containerfynd. Tv ”The Frame”, Samsung.

– I takt med att vi skalade av 1960-talsskikten växte idéerna fram kring färgsättning och möblering, säger Elin. Under linoleummattorna låg originalgolven orörda. De slipades upp och blev basen för färgpaletten.

Hantverkare lejdes till en stor del av arbetet. Men Gabriel ritade underlag, inredning, snickrade detaljer och monterade. På frågan om stilen de skapat så använder de ordet ”neo-jugend”,  i betydelsen lekfull oversize-minimalism i samklang med avskalad nationalromantik.

– Vi försöker renovera så det passar huset och inreda därefter, säger Elin. Vi hämtar oftast inspiration från platser och resor vi besöker, sen labbar vi runt hemma och bollar idéer och visioner med varandra.

Skåpen har en mild grön färg som smälter fint in i resterande av köket, ”French Grey”, Farrow & Ball.
Från köket kan man kliva ut i trädgården på baksidan där det finns en liten uteplats. Bord, ”Touch table”, Zanat. Stolar, ”Slab chair”, Tom Dixon.
Spisen i köket kommer från Lofra, ”Dolcevita 60”. Kranen från Horus/Sekelskifte. Matbordet ”Touch table” är från Zanat, Lampa, ”Viscontea”, Flos. Luckor i ”French grey”, Farrow & Ball.
Elin och Gabbes sovrum på andra våningen har ett härligt ljusinsläpp från de fina fönstren. Gardin från Astrid Muranto. Stolen är Eames, ”Fiberglass chair”.

Byliv och trädgårdshäng

Till radhuset hör också en trädgård med uteplats och gräsmatta på baksidan. Där har paret också gjort fint, och anlagt en ny uteplats på framsidan. Deras radhus ligger i mittersta längan som är förskjuten från gatan framför, vilket gör att de har en djupare framsida än övriga. På eftermiddagen ligger solen på och skapar ett stort uterum med uppsikt över det lugna området med slingriga gator kantade av lindar, ekar och uppväxta villaträdgårdar. 

Sängbordet är från Gabriels Printables, ”Amy1 + Amy 2”. Tavlan har Gabriel målat.
På ena väggen i sovrummet finns en platsbyggd garderob med mycket förvaring, specialritad av Gabriel. Färg ”French Grey”, Farrow & ball.
På övervåningen finns också en liten toalett. Spegel, loppisfynd. Gabriel har gjort en ställning av rundstav och hampasnöre för upphängning av torkade blommor. Handfat, Burlington/Sekelskifte. 
Lenis rum med säng från Sebra, ”Baby junior”. Lampa, Verner Panton. Dockskåp, Maileg.

LÄS ÄVEN: Charlotte och Mark renoverade villa från 1925: ”Huset behövde verkligen omsorg”


– Det vi tycker så mycket om med att bo här är närheten till grannar och grönskan utanför, säger Elin. 

När de är lediga umgås de med grannarna, det blir minst en fikastund eller drink på helgen. Annars går de en sväng till parken, någon av restaurangerna eller tar en tur till skogsområdet i närheten.

– Det är en dröm att bo här, säger Elin.  Det känns som att vi letat efter vår plats på jorden de senaste åren och äntligen funnit den. Nu bor vi långsamt in oss och lägger till detaljer och små ändringar i takt med att vi lever här.

Rulla till toppen