Ta hand om dina trägolv på rätt sätt – 5 viktiga tips

Ett trägolv som vårdas på rätt sätt håller i många år framöver. Här tipsar vi om några viktiga saker att tänka på!

Ta hand om dina trägolv på rätt sätt – 5 viktiga tips:


LÄS ÄVEN: Nytt golv? Här är 5 fina favoriter!


1. Torr rengöring

För daglig rengöring krävs normalt bara torra rengöringsmetoder – torrmoppning eller dammsugning, och en lätt fuktad trasa för fläckar. För mer noggrann rengöring kan golvet fukttorkas med en hårt urvriden mikrofibermopp. Våttorkning rekommenderas inte eftersom det lämnar för mycket vatten kvar på golvet. Ett trägolv ska torka på 1-2 minuter. Vid spill ska vätskan torkas upp, – så fort som möjligt.  

2. Rätt rengöringsmedel

Välj ett rengöringsmedel som är avsett för lackat- eller hårdvaxoljat parkettgolv. Tall- och linoljebaserad såpa torkar ut trägolv och kan dessutom lämna en hinna på lackade ytor.

Foto Tarkett

3. Möbeltassar

Möbeltassar ska användas under alla möbler då de minskar risken för märken och repor på golvet. Möbler ska lyftas, inte dras, över golvet. Kontrollera och rengör möbeltassar regelbundet och byt ut vid behov. Kom ihåg att stoppa smuts i dörren, sand och grus sliter på golvet och orsakar repor.

4. Punktreparera

Om golvet skadas finns det flera produkter för punktreparationer, både för oljade och lackade golv. 


LÄS ÄVEN: Familjen återställde det gamla sekelskifteshuset: ”Låg plastmattor över helt orörda trägolv”


Foto Tarkett

LÄS ÄVEN: Öppna ytor, betonggolv och lugna nyanser i det moderna ladhuset


5. Använd refresher

Ett hårdvaxoljat golv kräver mer omvårdnad än ett lackat. Använd en avsedd refresher ett par gånger per år, beroende på slitage, för att bevara golvets utseende och egenskaper. Behandla med underhållsolja med ett intervall på 4-5 år. 

Källa Tarkett

Rulla till toppen