Recept för grillkvällen – kycklingsteak, potatissallad och goda röror

På den godaste sommarmenyn står marinerad kycklingsteak, färskpotatissallad och flera såser med smak av örter och chili. En härligt bubblande hallondrink får inleda grillfesten.

Hallonbubbel med mynta 

6 glas 

Ingredienser:

250 g hallon, frysta 
2 dl strösocker 
1 dl vatten 
isbitar 
mynta 
1 flaska mousserande vin (även alkoholfritt går bra) 

Gör så här:

  1. Koka upp hallon, socker och vatten och låt småkoka i 5 minuter. Passera bort kärnorna och låt saften svalna. 
  2. Lägg is i glasen och några myntablad. Fördela hallonsåsen i glasen och fyll på med mousserande vin. 

LÄS ÄVEN: Sommarens godaste desserter med jordgubbar


Kycklingsteak med tomatsalsa 

4 port

Ingredienser:

1 riven vitlöksklyfta 
2 msk olivolja 
1 msk japansk soja 
1 msk chilisås 
1 tsk honung 
salt 
800 g kycklingsteak 

Tomatsalsa

3 tomater 
1 schalottenlök 
1/2 dl hackad persilja 
1 msk olivolja 
1 msk pressad citronsaft 

Gör så här:

  1. Blanda vitlök, olja, soja, chilisås, honung och salt i en stor skål. Lägg i kycklingen och vänd runt i marinaden. Marinera i 30 minuter eller längre. 
  2. Tomatsalsa: Tärna tomaterna och skala och hacka löken. Blanda tomat, lök och persilja med olja och citron­saft. Smaka av med salt och peppar. Torka av kycklingen och grilla den direkt tills den fått fin färg. Grilla klart indirekt i ca 6 minuter per sida. Servera med tomat­salsa och de goda såserna på sid 110. 

Potatissallad med senapsvinägrett 

4 port

Ingredienser:

1 kg färskpotatis 
1 knippe rädisor 
5 salladslökar 
1 dl riven Västerbottensost 
1/2 ask smörgåskrasse 

Senapsvinägrett

1/2 dl äppelcidervinäger 
2 msk grovkornig senap 
1 msk honung 
1/2 citron, saften 
1 dl rapsolja 
salt, peppar 

Gör så här:

  1. Skrubba potatisen och koka den mjuk. Häll av vattnet och ånga den torr. Dela stora potatisar. Ansa och skiva rädisorna. Skölj och  skiva salladslöken. 
  2. Senapsvinägrett: Vispa ihop vinäger, senap, honung och citronsaft. Vispa i oljan och smaka av med salt och peppar. Vänd ner rädisor, salladslök, riven ost och klippt krasse och sist potatisen. Servera gärna salladen ljummen. 
Recept på caesarsås, chilidipp och örtmajonnäs nedan.

LÄS ÄVEN: Grillsäsongen är här! 4 goda recept att prova i sommar


Caesarsås 

1 ägg 
1 msk kapris 
1 vitlöksklyfta 
1 msk äppelcidervinäger 
1 tsk dijonsenap 
2 dl rapsolja 
50 g riven parmesanost 

Mixa ägg, kapris, vitlök, vinäger och senap. Tillsätt olja och mixa till en sås. Rör i ost och smaka av. Bjud till grillat kött och potatissallad, eller blanda med romansallad.

Chilidipp

1 äggula 
1 tsk senap 
1 tsk vitvinsvinäger 
1 tsk chilisås, typ gochujangpasta 
1 1/2 dl rapsolja 

Blanda äggula, senap, vinäger och chilisås i en skål. Tillsätt oljan i en tunn stråle under vispning. Bjud till den grillade kycklingen.

Örtmajonnäs 

2 dl majonnäs, gärna hemgjord 
1 dl hackade örter, t ex basilika, timjan, persilja 
1 riven vitlöksklyfta 
2 dl finriven parmesanost 

Blanda majonnäs, örter, vitlök och parmesan. Smaka av med salt och peppar. Såsen är god till kyckling men även till grillad fisk. 

Rulla till toppen