Odla i trädgårdens springor och glipor – slipp ogräs

Utnyttja trädgårdens springor och glipor för vacker plantering. Med blommor och marktäckare kan du göra murar, trappor och stenläggningar till dekorativa platser helt utan ogräs.

Odla i trädgårdens springor och glipor – slipp ogräs:


LÄS ÄVEN: 7 tips på hur du skapar din drömträdgård på liten yta


Fin uteplats med penningblad och waldsteinia som får små gula blommor i maj. Båda är marktäckande och trivs i sol och halvskugga.
I detta lummiga trädgårds­utrymme ligger tonvikten på vackert bladverk. Här växer funkia mellan stenplattorna, så att de fina bladen framhävs. Funkian trivs bäst på en skuggig plats i näringsrik, fukthållande jord.

5 smarta planteringstips

1. Ogräs är ett utmärkt bevis på att växtlighet inte behöver mycket utrymme. Genom att plantera dina favoriter i hålrum och springor får du inte bara något vackert att titta på, utan gör det även svårt för ­ogräset att etablera sig. 

2. Välj växter som inte tar för mycket plats och är lätta, robusta och gärna vinterhärdiga, så att de ­kommer tillbaka år efter år. 

3. Gräs är bra i små bäddar medan krypväxter och marktäckande växter lämpar sig för trånga ­
utrymmen. För skuggiga terrasser och trädgårdsgångar är kotula, waldsteinia och penningblad ett alternativ, medan örter och dvärgmispel lämpar sig för soliga terrasser. 

4. Färre växter trivs i grus, så vill du ha grönska på terrasser och trädgårdsgångar, måste du lägga jord
i de utrymmen där växterna ska vara. 

5. Skapa skönhet genom samspel mellan växter och stenar. Kör antingen på strikt symmetri eller välj det asymmetriska för en mjukare look. Trimma växterna eller låt dem slingra ut över plattorna. 


LÄS ÄVEN: Så lägger du vackra golv i trädgården


Murar är alltid vackra. Här i olika slags natursten med  torktåliga stenbäddsväxter som växer i gliporna. På sidorna växer också smultron, fleråriga, lättskötta och torktåliga.
Skapa en stig i gräsmattan mellan rabatter och upphöjda bäddar. Trampstenarna är sandstensplattor, lagda med större glipor så att gräset kan växa mellan dem.
Terrassen har plattor av ölandssten med timjan mellan dem. Timjan är tålig finns som krypande variant, delvis vintergrön och fem till tio centimeter hög.
Här syns en skuggig trädgårdsgång med breda mellan-rum med vintergrön bronskotula. Den trivs i näringsrik jord i både sol och halvskugga och tål att trampas på.

Växter att planera i trädgårdens hålrum, springor och glipor

Murbinka – Erigeron karvinskianus 
Dvärgoxbär – Cotoneaster ’Queen of Carpets’   
Revsuga – Ajuga reptans ’Atropurpureum’   
Penningblad – Lysimachia nummularia ’Aurea’
Krypande timjan – Thymus praecox ’Coccineus’
Rosenplister – Lamium maculatum ’Red Nancy’
Pipört – Centranthus ruber   
Bronskotula – Leptinella/Cotula ’Minima’ 


LÄS ÄVEN: 9 tips för att skapa din drömträdgård


Uteplatsen med bränt tegel har små bäddar för örter som salvia, mejram och timjan.
I trappan har tagetes planterats längs kanterna och mellan stegen växer olika slags binka och pipört som båda blommar från maj till september.
Rulla till toppen