Familjen byggde sommarstuga vid vattnet: ”Fönster från golv till tak”

För Linda och Jon är enkelheten allt och de njuter av närheten till naturen i sin vilsamt inredda stuga vid vattnet.

Att stugan är så praktisk och funktionell ger en enorm sinnesro, vilket är underbart, säger Linda Refsne.

Hon arbetar som fastighetsutvecklare och har en passion för att bevara äldre byggnader. Historia  och kulturarv styr hennes tankar varje dag i allt hon gör på jobbet. Därför är det skönt att ha en stuga som ger en paus från allt, där själen kan vila i enkelheten och lugnet vid vattnet. Linda, hennes man Jon och sönerna Jonas och Andreas åker till stugan året runt, men den är egentligen byggd som sommarstuga. 

– Rent praktiskt är det enklare på sommaren. Men det är så fint här på vintern också, så ibland tar vi en tur på lite primitiva villkor, säger hon. 

På sommaren fylls dagarna med solbad, grillning, fiske och bad. 

– En perfekt dag börjar med ett morgonbesök av ekorrarna. Vi har en matningsstation och holkar i träden. De blir nästan som husdjur. Barnen tycker att det är så roligt med alla djur här. Vi har också goda vänner med barn i samma ålder i andra stugor längre bort, så det är bäst när de också är här.

Stilen är skandinavisk med mycket trä, enkla linjer på möblerna och stora glaspartier. 

– Jag har ofta tänkt på hur det skulle vara att ha en mer traditionell stuga med mindre fönster och jag tänker mig att naturupplevelserna skulle vara mindre än här. Fönster från golv till tak gör att man ser allt som rör sig utanför


LÄS ÄVEN: 15 snabba tips på hur du skapar sommarkänsla i stugan


Husets förra ägare lät riva en liten stuga på kanten av berget och ersatte den med en ny byggnad placerad lite längre in på tomten. Det skapade en 150 kvadratmeter stor terrass framför stugan, med matplats och loungeområde. Fasad-panelen är behandlad med järnvitriol för att åldras naturligt och vara underhållsfri. Lounge-stolarna är från Ikea.
Här bor: Linda och Jon Refsnes, med barnen Jonas och Andreas. Jobbar som: Linda är fastighetsutvecklare och Jon arbetar med kapitalförvaltning. Huset: Sommarstuga på 60 kvm plus ett 20 kvm annex, byggd 2017.
Bokhyllan är platsbyggd och tv:n är gömd i mittskåpet för att inte förstöra utsikten. Genom att öppna ett lock kan man automatiskt få upp skärmen när man vill titta på tv. Safaristolen är gammal och formgiven av Arne Norell.
I vardagsrummets soffhörna riktas uppmärksamheten mot omgivningen. Soffan är ”Tiki” av Andreas Engesvik för Fogia, medan kaminen är från Jøtul. Vägglampan är ”Nelson Cigar Bubble” från Hay och soffbordet är från Ikea.
Matbordet är placerat närmast de stora skjutdörrarna på framsidan, så att man kan njuta av naturen när man sitter vid bordet. Bordet är designat av Hans J Wegner för Carl Hansen & Son, medan matstolarna är ”J39” av Børge Mogensen för Fredericia Furniture. ”PH-lampan” är vintage och följde med huset. Gardinerna är från Designers Guild.

Linda berättar att hela inredningen utgår från ett loppisfynd.

– Färgsättningen och stilen är hämtade från en brun och beige kruka köpt i en lokal  secondhandbutik..

Från början var Linda och Jon fast beslutna att bygga en egen stuga, men så insåg de att deras hus redan fanns – och var till salu!

– När vi började leta efter en stuga vid sjön sökte vi först och främst efter rätt tomt. När vi hittade den här tomten var det ingen av oss som tvekade. Den tidigare ägaren, Georg Høin, hade gjort så många bra val när han och arkitekten Anne Beth Meldal ritade stugan. Utsikten och träden är halva upplevelsen för oss. 


LÄS ÄVEN: Familjen byggde herrgårdsliknande villa i Dalarna: ”här stod tidigare en fallfärdig liten stuga”


Hela stugan har parkettgolv och plywoodväggar. Takpanelen är i ek. Köksmöblerna i bambu är från Ask & Eng och bänkskivan är i Corian i kulören ”Rain Cloud”. Kakel från Zellige. Köksblandare i mässing är från Vola. Kaffemaskin från Sjöstrand. På väggen hänger hyllan ”Bond” från Fogia.
Annexet är byggt i samma material som stugan. ”Att öppna upp de stora fönstren och dörrarna för att släppa in naturen är något alldeles speciellt för både stora och små”,
säger Linda.
Annexets sovrum bjuder på panoramautsikt från sängen. Sängkläder från H&M Home och säng från Ikea.
”Det första vi gör när vi kommer fram till stugan är att mata fåglarna och ekorrarna. Vi har haft en flock på fem harar som hoppar över tomten, flera ekorrar varje dag och en mus som heter Georg som bor i trädet under fågelmataren.”
Obehandlad plywood används även i badrummet. ”Här finns gott om ventilation och vi märker inte av några förändringar i träet. Jag gillar kombinationen av plywood och kakel, och att det inte är kakel överallt”, säger Linda. Kommod och blandare från Ikea, duschvägg från Hafa och matta från H&M Home.
Det stora sovrummet ligger direkt innanför allrummet. Här är utsikten begränsad till små fönster som ramar in skogen utanför. Sängkläderna är från H&M Home och sängen från Ikea. Läslampa ”VL Ring Crown”, Louis Poulsen.

LÄS ÄVEN: Kika in i den mysiga sommarstugan med smarta lösningar – så skapar du stilen


Trots att stugan bara är 60 kvadratmeter känns den större eftersom uteplatsen blir som en magisk förlängning. Stor del av tiden här tillbringas utomhus, men inne finns harmoniska rum som är fantastiska. Linda och Jon ville skapa en fridfull plats där de kunde landa ibland, både mentalt och fysiskt. 

– Vi har så många projekt som går i ett på vardagarna. Så vi ville att den här stugan skulle ge oss lugn och ro. Här kan vi leva i nuet. Havet och utsikten gör oss lättare till sinnet!

Rulla till toppen