Vintageproffset: Så hittar du superfynden på loppis

Vintagetrenden fortsätter att växa och allt fler vill inreda med personliga fynd och objekt med en historia. Vill du hitta guldkornen före alla andra? Här ger vintageproffset Viveca Carlsson sina bästa tips.

Vintagedjungeln är stor och att hitta guldkornen är inte alltid det lättaste. Här ger vintageproffset Viveca Carlsson sina bästa tips.


LÄS ÄVEN: Sälja på loppis – 8 tips för att lyckas bättre!


5 tips för att fynda på loppis och auktion:

1. Lägg ner tid

Har du ögonen på ett specifikt objekt eller vill fynda något utöver det vanliga? Att hitta guldkornen tar tid, ju fler loppisar du går på desto större chans är det att hitta något riktigt bra. Samma sak gäller vid nätauktioner, här kan du ofta även lägga in bevakningar efter specifika produkter som gör jobbet lite lättare.

Foto Bukowskis

2. Lär dig känna igen guldkornen

Att läsa på och lära sig känna igen olika föremål och objekt är något man har stor nytta av när det är dags att besöka olika loppisar eller second hand-butiker. Man kan titta på Facebook, läsa bloggar, ta del av tv-program, läsa böcker eller annat som gör att man kan tillskansa sig kunskap. Då kan man snabbt och enkelt känna igen sakerna och bli först att plocka dem. 

Koppar ”Ruska” från Arabia. Foto Tradera

3. Tajming

Det tredje tipset handlar om tajming. Om man vill fynda trädgårdsmöbler så är det till exempel mycket lättare att hitta det på hösten. Är man ute efter en ljuskrona så kanske man ska slå till i maj när inte så många andra brukar vara intresserade. 

Trädgårdsstolar från Grythyttan. Foto Auctionet

LÄS ÄVEN: Saras loppisfynd kan vara värt 120 000: ”Det var tur att jag inte hann måla på den”


4. Bestäm din budgräns

När man budar på nätauktioner finns det en stor risk att dra iväg och att man budar lite till och lite till. Det är därför bra att redan innan bestämt sig för hur högt man vill gå. Men skulle det ändå bli så att man dras med och köper något alldeles för dyrt på ett auktionshus online så har man rätt till en ångervecka. 

Foto Bukowskis

5. Kom i rätt tid

Ska du besöka en större tillfällig utomhusloppis? Då är mitt bästa tips att antingen komma väldigt tidigt, så att man kan hitta de bästa prylarna innan någon annan tar dem. Eller komma riktigt sent eller stanna kvar länge. Då kan man ibland snacka loss något till ett bra pris eftersom de oftast inte vill behöva packa ner sakerna igen. Ett annat bra tips är att inte verka för intresserad av det du vill ha, verkar du för intresserad är det nämligen mycket svårare att få det du vill ha till ett bra pris. 

Tallrikar ”Bengali” från Rörstrand. Foto Cervera
Rulla till toppen