Gör båten lika bekväm som en sommarstuga

Fritidshus blir allt dyrare vilket har lett till att båten kan vara ett attraktivt alternativ för många. En båt ger dessutom mer frihet, något som många upptäckte under pandemin. Med en båt är du aldrig bunden till en och samma plats under helger och semestrar.

ANNONS. Innehåll från Moory och inte från Hus & Hems redaktion.

Vare sig det är efter en segeltur i skärgården eller en tuffare tur på vågorna är kvällen i en trevlig hamn oftast något som många ser fram emot. Då är det önskvärt att ha något mer gediget än papptallrikar att äta kvällsmaten på och en sovsäck att krypa ner i när det är läggdags.

Många vill helt enkelt ha liknande komfort som i en sommarstuga för att det ska vara trivsamt när båten ligger förtöjd i hamnen. Det ska finnas bekväma utrymmen att sova i och en mysig plats där familjen kan samlas efter middagen.

Styla invändigt utifrån typ av båt

När det gäller att välja textilier, färger och inredningsdetaljer handlar det givetvis mycket om tycke och smak. En sak som många båtstylister nämner är ändå att skilja på båtinredningen och inredning i en sommarstuga. På en båt är utrymmet begränsat. Textilier med mycket mönster och färger samt en mängd prylar som står framme, kan göra att det känns plottrigt och trångt.

Marina färger som vitt, blått och rött går alltid hem men det är givetvis inte ett måste. Tygmönster med ankare, kompassrosor eller fyrtorn är andra populära val eftersom många anser att det ska synas även invändigt att de är på sjön. På en gammal träbåt är det ofta ett utmärkt val, gärna med inredningsdetaljer i mässing.

Är det en modern, superslimmad motorbåt kan det också passa med de marina kulörerna i enfärgade textilier. Detaljer kan istället för gammaldags mässing bestå av spotlights och lampor i krom. Vad som är viktigt att tänka på är att det bör vara enhetligt i färgskala, vilken stil du än föredrar. Men med det sagt ska givetvis inredningen också passa din personlighet och det är förstås viktigt att du känner dig bekväm med den.

Välj rätt inredningsdetaljer

En båtinredning är ofta avskalad och är gjord för att vara praktisk eftersom utrymmet är begränsat. Men med relativt små medel går det att skapa en välkomnande och hemtrevlig atmosfär. Ett par små tavlor och trevliga textilier kan förändra hela kajutan och göra den hemtrevligare.

Kuddar och fleecefiltar gör att det blir både mysigt och bekvämt, precis som i tv-soffan hemma. Idag är det vanligt att välja just filtar i fleece, nackdelen är att det är ett relativt brandfarligt material. Det är däremot inte filtar i ren ull. En yllefilt är dessutom bra för att släcka eld med, om olyckan skulle vara framme.

Bädda skönt för natten

De flesta som haft båt länge vet med sig att bädden ofta består av en sovsäck som ligger undanstuvad och som plockas fram när det är dags att krypa till kojs. Ett hemtrevligare och bekvämare alternativ är att bädda med riktiga lakan. De tar inte större plats och går enkelt att rulla ihop och stuva undan, men kommer garanterat att ge både bättre sömn och skönare känsla.

Byt ut plast mot porslin

De flesta väljer att använda engångsartiklar eller plastservis på båten för att inte riskera krossat glas eller porslin vid sjögång. Men det går faktiskt lika bra att duka med porslin och riktiga vinglas på en vacker duk. Att kunna luta sig tillbaka mot sköna kuddar vid ett fint dukat bord ger en helt annan stämning när det är dags att äta middag. Allt du behöver tänka på är att du stuvar undan servisen och tillbehör ordentligt när ni lättar ankar för nästa tur.

Rätt belysning för olika tillfällen

Den belysning som finns på en båt bör kunna skapa både en mysig stämning och ge funktionellt ljus. Lampor som du kan ställa in ljuset på är smarta för att de kan ge ett mjukare sken på kvällen. Du kan då också skruva upp ljusstyrkan när du behöver bättre ljus för exempelvis kvällens brädspel eller för att läsa en bok.

Även här är det smart att följa en enhetlig stil, antingen modernt med spotlights eller lite gammaldags med oljelampor, skeppslampor och fotogenlampor.
Här hittar du allt för att båtlivet ska kännas extra komfortabelt.

Glöm inte däcket och sittbrunn

På en båt tillbringas mycket tid på däck och i sittbrunnen. Sätt därför gärna en komfortabel och trivsam prägel på din båt, även utvändigt. Under sköna sommarkvällar är det mysigt att sitta utomhus, precis som i en sommarstuga och njuta av lugnet. Lägg fram sköna sittkuddar i sittbrunnen, häng upp lite mysiga lampor och placera en tubkikare på däck så kan du uppleva mer av skärgårdens natur på nära håll.

Båtstylisternas bästa råd för komfort ombord

– Välj textilier och saker som är av hållbart material och som är korrosionsbeständiga.
– Tänk minimalistiskt och praktiskt men med komfort i åtanke.
– Satsa på textilier som passar båten och din egen smak. Kuddar är alltid mysigt och om det är trångt inne i båten kan du välja kuddar du kan hänga som ryggkuddar. Fina gardiner för fönstren ger både insynsskydd och ett ombonat intryck.
– Byt ut sovsäckar mot riktiga lakan. Lakan kan du alltid rulla ihop om det inte finns så mycket plats att förvara saker på. Du kan också lägga dem i avlånga kuddfodral, de blir då sköna sidokuddar under dagen.
– Rensa ut plast eller udda porslin som fått sitt hem på båten. Satsa på riktigt porslin och glas i en hel båtservis. För dig som är extra rädd för glaskross finns det både melaminserviser och glasimitationer i hårdplast.
– Gör köket enhetligt med en vacker bordsduk. Ha gärna grytlappar i samma textil och ställ pepparkvarn och saltkar på bordet. Som pricken över i:et kan du ha en stående liten skeppslampa på bordet när båten ligger förtöjd.
– Var inte rädd för att välja färger och mönster i din egen smak. Men håll dig gärna till en enhetlig färgskala och välj inte för kraftiga mönster för att undvika att det känns rörigt i båten.

Rulla till toppen