Allt du vill veta om Akleja – sorter och skötseltips

Den skira aklejan vajar fint i sommarvinden och skapar romantik i trädgården. Men det är också en busig blomma, som åren efter plantering dyker upp på helt andra platser och i nya färger.

Allt du vill veta om Akleja:


LÄS ÄVEN: Lyckas med penséer – skötseltipsen som får blomman att frodas


Såtid

Akleja kan både sås och planteras ut i plantor och gör sig bra i både bäddar och krukor. Oavsett vilken form du väljer bör du vara medveten om att den är självsående. Bäst är att så aklejan på hösten, och tänk på att det ryms cirka åtta plantor på en kvadratmeter.  

Blomning

De flesta akelejor blommar i 4–8 veckor mellan april och juli.  

Färger

Färgen på aklejan beror på vilken blomma biet besökte och pollinerade sist. Till våren kan du alltså vänta spänt på vilken färg dina blommor kommer att ha den här säsongen. 

Om du inte vet vad du ska plantera för perenner i din trädgård, börja med aklejor. De är otroligt förnöjsamma och lätta att ha att göra med.
Samla frön från dina olika aklejor och byt med andra trädgårdsintresserade, så får du nya sorter. Men kom ihåg att du aldrig kan vara säker på att det som dyker upp är detsamma som i donatorns trädgård. Förvara fröna i kuvert på en torr, mörk plats.
Aklejor kan växa var som helst och bryr sig inte om ogräs och andra växter, de hittar sätt att klara sig ändå. Om du klipper av de torra fröskidorna varje höst, lossar fröna och strör dem i rabatten har du snart vacker aklejafröjd.
Du kan enkelt samla frön från aklejans kapslar, vänta bara tills de är helt torra och grå. Vrid av kapseln, bänd upp den och häll ut de blanka svarta fröna. Förvara dem i små kuvert, förkultivera i krukor i mars och plantera ut i april. Eller strö ut dem över marken direkt efter att du har skördat fröna.

LÄS ÄVEN: Lyckas med klematis – viktiga skötselråd och 6 vackra sorter


Skötsel

De fina blommorna är trots sitt späda yttre tåliga och inte särskilt krävande. Du kan ha dem lite var som helst i trädgården. 

Buketter

Aklejor ger fin grace till alla slags buketter och står sig bra på styva stjälkar. 

Aklejan finns i otaliga former och färger, den ena mer bedårande än den andra, och vajar ofta högt över rabatten.
Innan du binder en krans eller bukett är det en bra idé att låta snittblommorna (och andra skatter från naturen) dra i vatten i en hink i en timme, så att de är fyllda med vatten innan du börjar jobba med dem.

LÄS ÄVEN: Allt du vill veta om magnolia – plantering, sorter och viktiga skötselråd


Perenn eller sommarblomma?

Aquilegia, Aquilegia vulgaris är en perenn som också beskrivs som en flerårig sommarblomma. Den ger frön och skapar nya generationer år efter år, och när man väl har den i trädgården är den kommen för att stanna. Liksom andra perenner vissnar den på hösten men kommer tillbaka på våren – också på nya platser där den självsår och framstår som antingen en välkommen överraskning eller kanske ett irriterande ogräs. Innan du bjuder in aklejor i trädgården bör du därför bestämma dig för om de är välkomna på alla möjliga andra ställen än där
du tänkt från början. Men det är en dekorativ växt som blommar i en tid då mycket annat i trädgården fortfarande är i vila.

Rulla till toppen