19 ätliga blommor du kan dekorera sommarmaten med

Så här års njuter vi av alla goda primörer. Men det finns massor av ätliga blommor att plocka under sommaren också, att förgylla och ge smak åt sallader, drinkar och bakverk.

Ätliga blommor:

Blommor som går att äta finns både i trädgård och på äng. Men försäkra dig om att det du plockar är obesprutat. Om du plockar vilda blommor bör de inte växa nära en starkt trafikerad väg. 


LÄS ÄVEN: Trädgårdskalender – från sådd och plantering till skörd


Violer, rosor, borstnejlika, tusensköna, mejram, timjan, rölleka och lavendel är alla ätliga men är lika vackra i dekorationer och kransar. 
Örter som mejram och timjan pryder sin plats både i köket och i täppan när de blommar.

Blomsterkrasse: Ettårig sommarblomma, gul och orange, plockas juni–oktober. 
Dahlia: Flerårig, men inte vinterhärdig, finns alla färger utom blått. Plockas juni–juli. 
Mjölkört (rallarros): Flerårig vildväxande växt, finns bland annat i skogskanter. Plockas juni–juli. 
Gul daglilja: Perenn, gul, plockas juni–juli.  
Curryeternell: Flerårig, gul, plockas juni–juli. 
Blåklint: Ettårig sommarblomma, rosa, vit, blå och lila. Plockas juni–september. 
Lavendel: Perenn, vit, rosa och lila, plockas juni–augusti. 
Luktviol: Perenn, växer vilt eller i trädgård. Lila, plockas mars–april. 

(Listan fortsätter under bilderna.)

Gör en lyxig lunchmacka med kall kokt färskpotatis och majonnäs som smaksatts med citrontimjan. Dekorera sedan med plantans blommor.
Violer är en utsökt dekoration på kakor, sallader och andra smårätter. Plantera i krukor och baljor där de kan växa sig frodiga. Plocka kontinuerligt bort vissnade blommor, så att plantan inte använder energi till fröbildning. Då kan du skörda blommor till matlagningen i månader.
Din sommarsallad blir extra vacker om du blandar in gröna blad från krasse samt bedårande violblommor. Servera den med lite olivolja och salt kryddat med blommor och blad från citrontimjan. 
Rosor smakar som de doftar, men om du vill göra saft eller sylt måste du satsa på rosor med stark doft. Kronbladen är också en fin dekoration på bakverk och sallader samt i drinkar. Här är det ’Chippendale’ vi ser, vars blommor först är persikofärgade och senare blir rosa. Sorten är remonterande till långt in på hösten. 
Citrontimjan har en behaglig doft och smak av citron. Växten har ett krypande växtsätt så den passar i förgrunden av rabatten, här tillsammans med citronmeliss, mejram och en krusbärsbuske full av snart mogna bär. 

LÄS ÄVEN: 7 blommor du hinner så nu – för en blomstrande sensommar


Mejram: Flerårig kryddört, lila blommor, plockas juni–juli. 
Ringblomma: Ettårig sommarblomma, gul och orange, plockas juni–oktober.  
Gräslök: Flerårig kryddört, lila blom, plockas maj–juni.  
Ros: Buske som finns i alla färger utom blått, plockas maj–november. 
Rölleka: Flerårig vild växt som trivs i dikesrenen, vit och blekrosa, plockas juni–september. 
Myskmadra: Flerårig, vildväxande i skog, vit, plockas april–maj. 
Styvmors- och hornviol: Ettårig planteringsväxt, alla färger,plockas mars–augusti. 
Borstnejlika: Kortlivad perenn, vit och alla toner av rödaktigt, plockas juni–juli. 
Syren: Buske med vita och lila blommor, plockas maj–juni. 
Timjan: Flerårig kryddört med lila blom, plockas juni–juli.  
Tusensköna: Flerårig, gul och vit och rosa, plockas mars–oktober.

Rulla till toppen