Sara och Johan renoverade sin gamla släktgård på Öland: ”Kändes som att komma hem på riktigt”

När Sara och Johan skulle ta över säktgården var huset i princip fallfärdigt och det saknades både vatten och avlopp. Med tålamod och känsla har de byggt upp huset på nytt och nu ser det ut som om det alltid stått där.

Sara och Johan Nilsson Ekström bor i den vackra Klingagården på Öland, en släktgård som har varit på Saras mammas mormors sida ända sedan 1600-talet. När Saras mormors bror gick bort, var Saras mamma närmast i ledet att ta över, men när hon inte var intresserad så fick Sara och Johan frågan om de ville ta över och ge gården nytt liv.

– Eftersom vår släkt alltid bott på gården har den alltid funnit där. Första gången som jag gick över tröskeln och vi skulle ta oss an den gamla gården kändes det som om att komma hem på riktigt. Jag har alltid tyckt om huset, det kändes välkomnande, och nu var det som om det tog emot oss med öppna armar. 

Sara och Johan var både förväntansfulla och nervösa över vad de hade framför sig då de planerade att ge huset en totalförändring, men ändå bevara husets själ. Det finns så mycket historier om huset och gården. Saras mormors morfar och mormor Teodor och Amalia byggde huset år 1904.. 

– Deras liv var fyllt med hårt slit med jordbruk och djurskötsel, men även glada midsommarfester och julfiranden, säger Sara.

Mangårdsbyggnaden är färgsatt i en lindblomsgrön kulör med guldockra på fönster och dörrar, samt vita foder. Sara och Johan visste att de ville ha ett grönt hus, men att få helt rätt färg på detaljer var en utmaning, men till slut landade de i favoriten guldockra. Det har visat sig att det är en färgsättning som fler än de tycker om, då frågor om husets färgsättning är vanliga på  Saras instagramkonto.


LÄS ÄVEN: Paret renoverade nästan hela 1970-talshuset med återbruk: ”Du behöver ha tålamod”


Mangårdsbyggnaden på Klingagården är byggd år 1904 och helt ombyggd år 2020–2021 och är färgsatt i en lindblomsgrön kulör med guldockrafärgade fönster och dörrar, samt vita foder. 
”Det bästa med vårt hem är nog egentligen gården i sig. Alla sidobyggnader, gårdens historia och närheten till min familj som bor mittemot. Att det verkligen är ett hem och inte bara ett hus, man känner verkligen att gården har en själ efter allt som hänt genom århundraden som varit.”
Här bor: Sara Nilsson Ekström och Johan Ekström och katten Nemo. Jobbar som: Sara är grafisk formgivare och fotograf. Johan är elektriker och jobbar även extra som fritidsledare, Huset: En gård byggd 1904 i på 250 kvm + källare i en by på östra Öland. Instagram: @klingagarden
Vardagsrummet är inrett med saker och ting där de mesta är arvegods. Bordet har de byggt själva av en lång bräda som tidigare satt på husets vind. Resväskan på golvet är Saras mormors pappas, lappen från resan tillbaka från Amerika hänger fortfarande kvar på väskan.
Husets entré har fått formen av en glasveranda fast där ytan är integrerad i bostadsytan. Tapet ”Frösö”, Midbec. Bordet är arvegods, den antika taklampan är en inflyttnigspresent och fåtöljerna är köpta på auktion.
Sara och Johan har valt ett svart kök med mässingsdetaljer och en varm inbjudande mönstrad tapet till som skapar en harmonisk helhet. De har gjort egna handtag till kyl och frys, då de inte hittade det de letade efter. Handtagen är tillverkade av köksreling i mässing som är kapade i passande längd.
Köket ligger i den del av huset där paret har byggt ut huset vilket har resulterat i en större källare samt en inglasad veranda som används som matsal och ett stort sovrum. Kök ”Lerhyttan”, Ikea. Bänkskiva i svart granit från en lokal firma på Öland, blandare, Nordic Tech. Tapet ”Honeysuckle & Tulip”, Morris & Co. Härdat ekgolv från Bjelin.

Huset var i dåligt skick

När man svänger in på gårdsplanen och ser den gedigna mangårdsbyggnaden som ligger omgärdad av uthus och den lummiga trädgården med knotiga fruktträd får man känslan av att det alltid har sett ut så här, men så är det inte fallet. När huset kom i Sara och Johans vård så såg det helt annorlunda ut. 

– Huset var inte något vidare bra skick, insidan var helt klart bättre än utsidan som var eftersatt och det fanns varken avlopp eller vatten indraget i huset. 

Det mesta i huset var original, men det hade moderniserats på 50-60-talet, då man bland annat hade tagit bort glasverandan. Många sekelskiftesdetaljer var bortplockade, till exempel så gott som all snickarglädje. Inomhus fanns dock några fina detaljer kvar, som spegeldörrar, kakelugn och möbler. 

– Rummen gick i olika stilar, vissa med en doft från förr och de andra bar tydliga tecken på renoveringen som gjorts på 50–60-talet. Salen var nog det rum som var mest intakt och hade en fin tapet i mörkbrunt och guldmönster och ett gediget plankgolv som vi har sparat för framtida projekt. De andra rummen hade plastmatta, inte så snyggt men jag kan förstå varför då det var dragigt och kallt och plastmattan kom som en räddare i nöden som gav ett helt golv utan golvdrag och springor, säger Sara.


LÄS ÄVEN: Familjen renoverade badrummet med enkla medel – kika in!


Den gamla kakelugnen monterades ner när huset byggdes om och sattes sedan upp igen. Matstolar, Vidaxl. Matbordet är arvegods.
Sara och Johan har satt in en stor köksö som verkligen kommer till sin rätt i det stora rummet där kök och vardagsrum går i ett. De gamla fönstren som sitter i väggen mellan kök och matsalen satt tidigare i husets veranda men som revs på 60 talet. Kök ”Lerhyttan”, Ikea, bänkskiva av svart granit. Tapet ”Honeysuckle & Tulip”, Morris & Co. Lampor ”Hamilton” i rökfärgat glas, PR Home. Barstolar från Mio.
Matsalen har pärlspont i taket och en härlig tapet från Boråstapeter. Takkronan är köpt på auktion och stolarna är arvegods. Bord från Ikea. 
Matsalen är beläget i ett rum som lånat attribut från äldre verandor fast i nytappning, där de spröjsade fönstren nu i stället går från golv till tak. Takkronan är köpt på auktion och stolarna är arvegods. Bord från Ikea. Tapet ”Ingrid-Marie”, Boråstapeter.
På väggen hänger tavlor på några av Saras släktingar som bott på gården genom åren, så långt tillbaka som mormors mormors mor finns med på en av tavlorna. Pardörrarna är från den tidigare glasverandan som fanns vid husets entré, allt helt i original.
”Vi älskar färg och mönster, och har skapat ett hem som har det som ett genomgående tema. Vårt mål var att skapa känslan av hemtrevligt, ombonat, roligt och, viktigast av allt, ett unikt hem, som representerar oss och gårdens historia.” I väggen mellan kök och matsal sitter de gamla verandafönstren som tidigare ägare sparat efter att de rev verandan på 60-talet. Soffgrupp, lampa och småbord är fyndade på auktion.

Byggt nytt från grunden

När man nu ser huset är det lätt att få en känsla av att det alltid har sett ut som det gör nu – ett gott betyg till Saras och Johans arbete med att ta hand om den gamla gården. De har egentligen fått bygga om hela huset och i stort sett är det bara källarplanet som är kvar från förr.

– Vi tog in en sakkunnig som fick kika på huset och ge oss råd om vilket som långsiktigt skulle bli bäst, om vi skulle restaurera det gamla huset eller riva det och bygga nytt. Det slutade med att vi plockade ner hela huset. Lite pilligt då vi ville spara mycket av materialet, som golv, fönster, balkar/timmer.

Sara och Johan fick i stort sett ett helt nytt hus med gammal känsla men med en väldigt låg  el- och värmeförbrukning, något de är väldigt tacksamma för i dessa tider. 

– Vi fick bygga nytt från grunden med nytt bjälklag, ytterväggar, tak, fönster, ”you name it”. På insidan har vi kunnat återanvända de vackra gamla spegeldörrarna, kakelugn, pardörrar och även gamla fönster från verandan, som vi nu har satt in i väggen mellan kök och matsal. 

Sara och Johan har även byggt till den befintliga källaren, ett projekt som innebar att de fick lära sig så att gjuta, mura och putsa. I tillbyggnaden fick de plats med kök, en glasveranda och ett stort sovrum. De har även fått anlägga nytt avlopp och dra in vatten, så det har varit en hel del att göra de senaste åren, även om de inte är riktigt klara ännu. 

– Vissa dörrkarmar ropar efter färg och det kan även vara en liten golvsockel i garderoben som fortfarande inte fått sin plats. Men efter allt slit de senaste tre åren, så har vi faktiskt ingen brådska längre. Saker och ting får ta den tid de tar, och den senaste tiden har de har varit roligare att fixa i trädgård och på innergården.


LÄS ÄVEN: Tidlös inredning som håller i längden: ”Det är viktigt att ett hem får växa fram långsamt”


”Det bästa med vårt hem är nog egentligen gården i sig. Alla sidobyggnader, gårdens historia och närheten till min familj som bor mittemot. Att det verkligen är ett hem och inte bara ett hus, man känner verkligen att gården har en själ efter allt som hänt genom århundraden som varit”, säger Sara.
Uppdukat till fika under det gamla knotiga fruktträdet som ger skön skugga när solen värmer som mest.
I sovrummet på övre plan går taket upp till nock. Parets sovrum är designad som en svit, med sovrum, wc och badrum i ett. Tapet ur serie ”British Heritage”, Carma & Co.
”Vi ville ha en ha en glad och uppiggande tvättstuga, gillar ju färg så tänkte att blå kan vara något udda som piggar upp och matchar resten av huset. Då tvättstugan även ligger ganska centralt placerad och dörren så gott som alltid står öppen ut mot vardagsrum och hall, så passade vi på att välja ut en drömtapet från William Morris, som matchade så fint med kulören på skåpen och knyter ihop rummet bra mot övriga tapetmönster i huset.”
Badrummet på övre plan har fått klinker som ser ut som ett brädgolv. Klinker ”Baita”, kakel och bröstlist, Konradssons kakel. Handfat ”Fyn”, Svedbergs. Kommod från Ikea. Spegel och lampor från Sekelskifte.se.

LÄS ÄVEN: Kika in i designern Lisa Bengtssons unika hem: ”Jag älskar mönstermix”


Saras och Johans renoveringstips

1. Försöka att vara ute i god tid med val och beställningar.

2. Ta emot hjälp av familj och vänner.

3. Ha en byggpärm med allt samlat.

4. Ta mycket bilder.

5. Glöm inte att ta paus emellanåt och samla ny energi.

Rulla till toppen