Den igenvuxna slänten i Dalarna blev Medelhavsträdgård: ”Får ständigt nya idéer”

Peter Flincks medelhavsträdgård i Stora Skedvi ger kreativ näring till hans konstnärskap. Här och var finns skulpturer och inbjudande platser att slå sig ner i den unika miljön intill Dalälven.

Det är en otroligt varm sommarkväll och grönskan längs Dalälven känns tropisk. Den mötande hönsflocken verkar lite orolig och ett åskväder på väg att rulla in över bergen och slätterna som omger Borlänge och Ateljé Y i Stora Skedvi. Det här är jordbruksbygd i södra Dalarna och i den idylliska byn finns bland annat kyrka, skola, matbutik och Skedvi bröd, där knäckebröd bakas i vedeldade ugnar och lokal mat fyller hyllerna i en välsorterad gårdsbutik och serveras på restaurangen intill. 

Peter Flincks ateljé och trädgård ligger en bit utanför centrala byn, och hans hus har en speciell siluett med en gavel som är rundad upptill. Huset var en sockenstuga som flyttades hit på 1880-talet för att bli ordenshus och samla lokala medlemmar i nykterhetsrörelsen.

– På ett gammalt dass har någon klottrat; “dricker gör man ju inte, men en sup eller två kan man ju ta.” På 20-talet byggdes det ut med en stor samlingslokal som användes som biograf in på 60-talet, här inne har jag min ateljé, berättar Peter Flinck och visar runt i en enorm sal med gigantiskt fönster som vetter mot trädgården och älven där nedanför.

Peter köpte huset tillsammans med sin dåvarande sambo 2007. Då hade det stått tomt i flera år efter att ha varit sommarställe åt ett Stockholmsbaserat konstnärspar.

– Tomten var en igenvuxen slänt ner mot älven och vi satte omedelbart igång att anlägga slaggstensmurar och trappavsatser och dela in trädgården i étage. Medelhavet fick inspirera den varma södersluttningen med grusgångar omgivna av timjan och lavendel, berättar Peter. 


LÄS ÄVEN: Familjen byggde herrgårdsliknande villa i Dalarna: ”här stod tidigare en fallfärdig liten stuga”


Den gamla sockenstugan som blev ordenshus som blev biograf och till sist konstnärshem blickar ut över trädgårdens sluttningar och mot Dalälven som flyter förbi där nedanför.
Ateljé Y med sin karakteristiska och lätt igenkännbara rundade gavel. Här hade nykterhetsrörelsen ordenshus och mellan 1927 till 1962 var huset biograf, Bio Rio. Sedan hade konstnärsparet Gunnar Allvar och Viola Larsson-Allvar sommarateljé här under drygt 40 år.
Lavendel trivs ypperligt vid grusgångarna i den varma södersluttningen.
Namn: Peter Flinck Bor: Stora Skedvi i södra Dalarna. Gör: Konstnär och pensionerad bildlärare. Trädgården: 5 479 kvadratmeter anlagd 2008–2013. Hemsida: ateljey.se
Nedanför växthuset finns en liten ljugarbänk. “Tjusningen med trädgård, är att fastän jag är hemma kan jag flytta runt och få omväxling i livet, där jag slår mig ner ser jag med nya ögon och jag behöver inte dricka kaffe på samma ställe!”
Vackra färgkombinationer, den brunröda fasadfärgen och en pigg orange nyans på fönsterspröjsarna. Innanför rutan står en terracottafigur av konstnären Gabriel Jonsson.
Så enkelt men vackert blickfång – kökshanddukar på tork.

De byggde också ett drygt 20 kvadratmeter stort växthus för att odla gurka, tomater, fikon och druvor bland annat. 

– Vi murade en sockel och byggde stommen i kärnvirke som målades med linolja. Fönstren är återbrukade drivhusfönster.

På friland odlar Peter grönkål, röd majs, sallader och mangold. Ett flertal björnbärsbuskar trivs också i det soliga läget och i höstas planterade Peter, med hjälp av sin son, flera hasselbuskar som förhoppningsvis snart ska ge hasselnötter.

– Jag var bagare på ett biodynamiskt bageri som ung, hemma i Småland. Sedan dess köper jag bara ekologiska varor och när jag har sommarservering här i trädgården tänker jag alltid lokalt och alternativt, berättar Peter som nu, efter drygt 15 år i Dalarna känner sig hemma här. Han är född smålänning och har bott såväl på Österlen som i Halland och Västergötland. Genom åren har han jobbat med jordbruk och på bageri, drivit vandrarhem, varit bildlärare i drygt 20 år i grundskola och gymnasium samt särskolegymnasium. På senare år, före pension arbetade han som boendestödjare inom psykiatrin. 


LÄS ÄVEN: Så håller du rådjur och annat vilt borta från trädgården


Vy mot den lilla sittgruppen utanför växthusets gavel. Cortenstål, zinkkannor, grånad teak och grusgångar smälter fint i omgivningarna – Peter är noggrann när material och färger förs in i trädgården.
Vackert med pinnar som marktäckare i en kruka med olivplanta.
Växthuset är drygt 20 kvadratmeter stort och väldigt rymligt med högt i tak. Det är byggt av kärnvirke och återbrukade drivhusfönster.
Hönsen är trevligt sällskap och ger mängder av ägg? Tidigare hade Peter en påfågel men den dog, troligtvis av skräck när en räv kom på besök. “Den var så vacker, låg där med alla sina fjädrar och den var helt orörd. Hjärtat hade nog stannat.”
Här kommer hönsen av rasen Bohus svarthöna och grönvärpande Isbar.
I den varma södersluttningen växer allt så det knakar. Här finns vindruvor på friland och dem har Peter tänkt utöka. Persika växer också på friland mot ateljéfönstret. I höstas fick Peter hjälp av sin son att plantera hasselbuskar.
Solen sänker sig i väster och blommornas alla färger sprakar extra starka för en kort stund. Peters trädgård bjuder på många rum och upplevelser längs slingrande grusgångar från huset och ner mot Dalaälven.
I den stora buren som Forshaga Gabriella Hjalmarsson gjort bodde det en gång duvor. “Numera är den en gigantisk fågelmatare och ett blickfång från vägen.” I förgrunden blommar mjölkklockor.
Nere vid bryggan är det härligt att ta ett dopp, när som helst men speciellt efter trädgårdsarbete, säger Peter.

Får idéer i trädgården

2013 öppnade Peter och dåvarande sambon trädgården för besökare, och konstnärer bjöds in att ställa ut i ateljén och i trädgården. Sedan dess har traditionen med sommaröppet fortsatt, även efter det att paret gick skilda vägar. Ofta visar Peter sin egen konst i ateljén – oljemålningar, grafik, drejat bruksgods och unika keramikföremål. Han har också ordnat musikkvällar vissa år. 

Just i år kommer han inte att ha någon publik verksamhet, men han lovar att öppna igen 2025.

Sommaren är alltid drastiskt annorlunda från vinterhalvåret på Ateljé Y. 

– Om vintern håller jag ateljén frostfri men inte helt uppvärm. Jag kan vakna på morgonen och känna att jag vill göra något men efter en liten stund är fingrarna helt stela, förklarar Peter.


LÄS ÄVEN: Växterna att undvika i trädgården – om du vill slippa mördarsniglar


 

Stolarna i teak har antagit en vacker, gråsprängd patina. Här är luften fylld av underbara dofter från timjan och lavendel. Trädgården som omger Ateljé Y är uppvuxen och grusgångarna vältrampade.
Ulleternell växer invid en slaggstensmur byggd med slaggsten köpt i Sandviken.
Nära på tropisk grönska vid Dalälven. Det är lite strömt i älven men absolut badbart vid Peters brygga. Vattnet rör sig så mycket att det sällan fryser helt om vintern.
I ateljén är det sparspakat inrett. På scenen ska det finnas rum för att ordna musikkvällar och om våren förodlar Peter mängder av frön och sådder vid det enorma fönstret.
Peter graverar en kopparplåt till ett grafiskt blad. Just nu är det full spurt inför en separatutställning han ska fylla på Galleri Grönland i Malung i augusti–september.
I ateljén i den gamla biografen finns gott om rum för att arbeta med måleri, eller keramik och här finns såväl brännugn som grafikpress.
På en av väggarna inne i bostadsdelen av huset hänger en av Peters målningar ”Gården”. Den gamla porträttkameran för glasplåtar följde med huset.

Vårvärmen är alltid välkommen och sedan kommer sommaren med långa dagar av arbete i trädgården och en hel del konstprojekt som ska realiseras. 

– Jag får ständigt nya idéer i trädgården. Trädgårdsarbete är till stor del jämförbart med vilket skapande som helst. Även om man har idé och en plan över arbetet så är det när man håller på som det händer. Det ena ger det andra och det är ju oavsett om jag lägger på en ny färg på en målning eller gräver upp och flyttar en planta. Det händer något nytt hela tiden!

Och visst ger han sig tid att njuta ibland också. Det blir många bad i älven och de är extra sköna efter trädgårdsarbetet.

– Tjusningen med en trädgård är att fast man är hemma kan man flytta runt och få omväxling i livet. Jag ser ständigt saker med nya ögon och behöver inte dricka kaffe på samma ställe hela tiden, ler Peter. 


LÄS ÄVEN: 5 idéer för en vackrare trädgård


Rulla till toppen