Kika in i det totalrenoverade huset på 330 kvadrat: ”Tröttnar aldrig på att vara hemma”

Huset från 1932 har totalrenoverats till en lugn oas med fokus på bekvämlighet och avkoppling.

Villan i Oslo har allt. Fantastiskt läge, havsutsikt och rum för både familjeliv och umgänge. Sedan Ruben Elvegård Riise flyttade in hösten 2019 har fastigheten totalrenoverats både invändigt och utvändigt.

– Läget och fastighetens potential var det som fick oss att köpa huset, säger Ruben. 

Han köpte huset tillsammans med sin dåvarande sambo Erle Haviken Fjeldsaa och de har genomfört renoveringen tillsammans – i samarbete med inredningsarkitekten Joakim Astgård. Huset är byggt 1932 och är hela 330 kvadratmeter stort.

– Jag är särskilt nöjd med att det finns så många olika zoner i huset. Jag tröttnar aldrig på att vara hemma. Uteplatsen betyder mycket för mig på sommaren och är en härlig mötesplats året runt.

– Jag njuter av lugnet och närheten till havet, säger han.

Ett stort fikonträd har placerats mellan köket och vardagsrummet för att markera uppdelningen mellan rummen. Tv:n ”Samsung Sero” har hjul och kan enkelt flyttas runt. Den står vertikalt och när den är påslagen svänger skärmen, vilket gör att den ser ut som en vanlig tv. De lätta fåtöljerna kommer från Resident. Soffan är från Slettvoll, mattan från Eichholtz och gardinerna från Astrid Textiles.
”Läget och fastighetens potential var det som fick oss att köpa huset”, säger Ruben om huset som han köpte tillsammans med sin före detta sambo Erle. Den öppna spisen har handgjorda kakelplattor från tyska Kaufman.
Huset på Ulvøya har byggts till i två etapper sedan det byggdes 1932 och har nu vitmålad panel som fasad. Ytterdörrarna i massivt trä heter ”Arild” och är från tillverkaren Tun. Tomten har anlagts av en trädgårdsmästare och både trappor och slänter är nya.
Här bor: Ruben Elvegård Riise. Han och hans före detta partner Erle Haviken Fjeldsaa köpte och renoverade huset tillsammans. Sonen Falk bor här 50 procent av tiden och resten av tiden hos sin mamma. Jobbar som: Ruben är delägare i Face2face Creatives. Huset: Villa på 330 kvm byggd 1932.
I hallen var målet att göra rummet både spännande och praktiskt. Det sicksackmönstrade svartvita golvet är från Ulfven. Palmen bryter av fint mot det svartvita.

Den tidigare ägaren hade gjort ett bra jobb med uteplatsen och det ville Ruben och Erle bevara. Därför anlades den nya trädgården i samma anda som den hade sett ut i nästan 90 år. 

– De hade tagit hänsyn till solförhållanden, klimat och grannar för att maximera användningen av utomhusområdet. Faktum är att vår trädgård vann utmärkelsen ”Oslos finaste trädgård” 2014, säger Ruben.

Alla golv har vattenburen värme och är av massiv ek från Element Studio. Vardagsrummet på bottenvåningen ligger i västerläge med utsikt över både fjorden och swimmingpoolen. Här finns också utgången till vinterträdgården.
Barstolar ”Beetle” från Gubi. Lampan över köksön är i mässing och kommer från Anour. Vägglampa från Menu/Audo. Vitrinskåpet till höger är platsbyggt.
 Sittbänken i köket är perfekt om man vill sitta och prata med den som lagar mat. Köket är specialbyggt i ekfaner. Kuddar i textilier från Kvadrat. Det grågröna kaklet på väggen är detsamma som på öppna spisen. Bänkskiva i marmor.
All fast inredning är designad av Ett Rom Til och tillverkade för hand i brunsvart ekfaner. Lampa ”Orber” från Bolia, matbord ”CPH 30” från Hay och matstolar ”Pavilion” från &Tradition. Det massiva trägolvet har vattenburen golvvärme.
Tapeten ”Ridge” från Arte skapar en mysig atmosfär. Heltäckningsmattan i blå-lila är från Polyfloor. Smidesjärnsfönster ramar in sängdelen. Textilierna kommer från Kvadrat. Taklampa ”Aurora” i svart metall från JSPR. Takspotlighter  från Rubn Lightning.
Sänggaveln och nattduksbordet kommer från Six Bond Street, lampan är från Astro med glödlampor från Buster & Punch. Tapeter från Arte.
Alla badrummen och gästtoaletten har en matchande stil. De blå kakelplattorna från Caesar sticker ut mot golvets klassiska marmorlook. Möblerna är måttbeställda av en möbelsnickare. Bänkskivan är i marmor och kranarna är i mässing med matchande beslag från Buster & Punch. Vägglampan i mässing är från Astep. Gardinerna är sydda i textilier från Astrid Textiles.
Fikonträdet skapar en fin kontrast till de hårda ytorna och marmorgolvet. Beslagen på möblerna i ekfaner kommer från Buster & Punch.

Det som tidigare var ett enfamiljshus har nu byggts om till en villa med en stor uthyrningsdel. Planeringen av övervåningen utgick från sovrummet, som har direktförbindelse med ett badrum med regndusch och havsutsikt. Lösningen blev att skapa en 50 kvadratmeter stor ”master suite” med specialtillverkade garderober i ek. Ett badkar är placerat vid fönstret och en walk-in closet i ek med spegel skapar ett fint djup i rummet. Målet var att skapa en bas med gedigen inredning i bra material, så mörkbetsat ekfaner valdes till alla fronter och de olika rummen fick både mysiga tapeter och textilier.

”Utemiljön betyder mycket för mig under sommarmånaderna”, säger Ruben. En ny terrass har byggts runt huset och swimmingpoolen har renoverats. Utemöblerna är från Slettvoll.
Trädgården är en av de saker Ruben uppskattar mest med fastigheten. Skulpturen är från Dverg Art.

Fem tips från inredningsarkitekten

Joakim Astgård är inrednings­arkitekt och har varit projekt­ledare för renoveringen. Här är hans bästa tips.

1. Tänk på flödet i bostaden. Är planlösningen optimal? Kan man gå runt eller finns det flaskhalsar som gör bostaden opraktisk?

2. Få in ljus. Undvik mörka områden och försök att få in så mycket dagsljus som möjligt. Arbeta annars effektivt med flera olika ljuskällor.

3. Utnyttja utrymmet. Fundera på vad du behöver plats för och vilka delar av rummen som kan möbleras på ett sätt som uppfyller det behovet.

4. Flera zoner. Skapa många zoner så att familjen kan dela upp sig och använda hemmet på olika sätt under olika tider på dygnet.

5. Fokusera på detaljer. Gör det gärna personligt och hitta det som gör att ditt hem sticker ut.

Rulla till toppen