Kika in i Annas mysiga växthus i engelsk stil: ”Fantastisk idé!”

Vackert växthus för både skapande och avkoppling – här visar vi hur du skapar stilen och ger 8 tips på hur du går tillväga när du ska bygga växthus.

Anna och Anders Jeppsson bor i ett hus på Limhamn i södra Malmö. Med sitt röda tegel och stora dörrar, och med murgröna, rådhusvin och blåregn som klättrar på fasaden, känns det som att befinna sig i England. Det var därför inte så konstigt att familjen också drömde om ett växthus i engelsk stil.

Anna och Anders funderade länge på sitt drömrum. En av grundtankarna var att det skulle se ut som om växthuset alltid stått där. En annan viktig detalj var materialvalet – aluminiumprofiler är visserligen lättskötta, men inget för familjen Jeppsson. Önskemålet var i stället klassiska träprofiler och englasfönster. 

Sommaren 2005 hade familjen funderat färdigt och dessutom hittat en bra bygglösning. Företaget Sweden Green House kunde göra en byggsats med profiler och fönster efter familjens önskemål. Efter fackhjälp med att gjuta grunden kunde de sätta upp växthuset själva – men hyrde in en glasmästare för att kitta fönster. Ett studiebesök i England hade gett dem en bra idé för fönsterglasen.

– I England såg vi glas som var rundade nedtill för att regnvattnet ska rinna mitt på glaset i stället för längs sidorna, berättar Anders. Det här sparar trä och kitt vilket gör att du inte behöver renovera växthuset så ofta. Det är en fantastisk idé som jag verkligen kan rekommendera! 


LÄS ÄVEN: Så blev de gamla fönstren ett vackert växthus på hjul


8 tips när du ska bygga växthus: 

  • I ett växthus kan du välja mellan att ha en gjuten platta eller ha jord som du kan plantera i. Hos familjen Jeppsson finns en källare, så det är inte bra att vattna för mycket intill huset. Därför valde de att gjuta en platta med en brunn ansluten till en stenkista med infiltration. Väljer du att gjuta kan det vara bra att ta hjälp eftersom det är tungt och det behövs många maskiner. 
  • Kolla om du behöver bygglov! Även om du inte behöver kan det vara bra att informera grannarna för att det inte ska uppstå onödig irritation.
  • Fundera noggrant över läget. Kanske kan du först studera hur solen står vid olika tillfällen på året och olika tider på dygnet?
  • Att beställa en byggsats från Sweden Green House fungerade utmärkt för familjen Jeppsson som var nöjd med allt från service till kvalitet.
  • Ska du sätta upp träprofiler kan det vara praktiskt att måla dem innan du sätter upp dem.
  • Om du beställer alla delar i en byggsats är det ganska enkelt att sätta ihop dem till färdigt hus. Lite knepigare kan det vara att kitta alla fönster om du inte är van. Anna och Anders tog hjälp av en glasmästare.
  • Anna och Anders beställde glas med rundad nederkant för att få till en bättre avrinning vid regnväder. Den rundade kanten gör att vattnet rinner ner mitt på fönstret i stället för att samlas vid träprofilerna. 
  • Räkna med att växthuset kräver en hel del omvårdnad. Familjen Jeppssons växthus målas om var tredje år, men är läget utsatt kan det behövas oftare. Det är också en bra ide att ha några extra tillskurna glas liggande i reserv.
8 tips när du ska bygga växthus
8 tips när du ska bygga växthus
Från växthuset är det bara sex steg till köket och Anna vill ha nära till det ätbara. Därför växer här mynta, rosmarin, tomater, citroner och jordgubbar.
8 tips när du ska bygga växthus
Årets nyhet är det drygt tio meter långa vita tygstycket som kan dras ut och ge växterna välbehövlig skugga när solen ligger på som mest. En gardinskena är fäst längs med hela takbalken och gardinen kan enkelt dras fram när den behövs.
8 tips när du ska bygga växthus
I krukorna är bland annat pelargoner, rosor, alunrot, ormbunke och kamelia planterade. Samplanteringen i zinkbaljan innehåller akvariegrus, stenar, en figurin, taklökar, femtunga och blommande mynta. I rabatten växer också ett självsått gudaträd.
8 tips när du ska bygga växthus
Från köket går familjen sex trappsteg ner för att komma till växthuset. Anna startar varje dag med att säga god morgon till alla blommorna och sedan får dörren stå öppen. Planteringsbordet är gjort av återvunnet trä som ligger över två gamla symaskinunderreden.

LÄS ÄVEN: 10 lättodlade kryddväxter för trädgården och balkongen


Så skapar du den romantiska stilen i växthuset: 

1. Allt passar!
När det gäller växter kan du blanda precis alla färger. Många blommor tillsammans ger en härlig glädje och att blanda alla möjliga sorters växter blir hemtrevligt.

2. Spara på det som är snyggt!
Anna kallar sig själv för maximalist och samlar prylar som hon gillar och tar fram dem när hon tycker att de passar in. Det är sällan hon köper prylar som är nya – i stället är det Blocket, Tradera och loppis som levererar nyheter till hemmet.

3. Använd det du har!
Visst är det trevligare att ta fram en vacker äldre kaktång när du ska plantera om kaktusarna än att handla något nytt i plast. Det är sällan lite jord förstör sakerna. Ta fram och njut av dina saker.

4. Måla om!
När saker blir slitna kan du alltid måla om dem. Betong, lera och plast kan nästan alltid förnyas med svart högblank fönster- och dörrfärg från till exempel Nordsjö. 

5. Njut i stället för att våndas!
Visst är sammet känsligt men om du som Anna älskar något kan det ändå vara värt att använda saker och njuta av dem medan de varar. 

6. Värt lite extra jobb?
En del växter kan inte stå i växthuset hela tiden – antingen för att det blir för kallt på vintern eller för varmt på sommaren (eller både och). Kanske kan det ändå vara värt att lägga lite extra jobb på att låta dem flytta ut på sommaren eller in på vintern? 

7. Vackert är viktigt!
Det är inte allt som är praktiskt, men kanske kan du ändå stå ut med det? Anna har ett lågt planteringsbord trots att hon är 1,84 meter lång. ”Det är för lågt men jag tänker ändå inte stå där 12 timmar i sträck, så det är det värt”, säger hon. ”För mig går ofta estetik före praktik!”

8 tips när du ska bygga växthus
Årets idé är att blanda svarta möbler med ljusgröna växter och blommor i vinrött och rosa.Den röda bägar­rankan är en ny favorit och den blommar rikligt. Under sommaren har den fått flytta ut i trädgården då och då för att inte bli för varm. Den stora kristallkronan sattes på sin plats i taket redan innan växthuset var färdigbyggt.
8 tips när du ska bygga växthus
8 tips när du ska bygga växthus
Tavlan på väggen målade Anders på segelduk när han var 17 år. Damen har fått sällskap av en hatt från Annas hattsamling. Intill en röd bägarranka.
8 tips när du ska bygga växthus
Trädgården flyter nästan ihop med växthuset. Vid dörren finns mynta, olivträd och fikon. På de små hyllorna står tre små pelargoner, som blir som små bonsaibollar när Anna klipper ner dem kraftigt. Vid dörren hänger vackra trädgårdsredskap på gamla mässingskrokar.
8 tips när du ska bygga växthus
Ovanför planteringsbänken hänger en praktisk och fin hylla. Anders har byggt hyllplanen av återvunnet trä som hängts på rostiga kedjor med hjälp av krokar. På hyllan har Anna skapat ett stilleben av vackra saker. Plåtaskarna är till för fröpåsar.

LÄS ÄVEN: Medelhavskänsla i växthuset – 6 tips


Rulla till toppen