Kika in hemma hos Instagramprofilen Malin Brostad: ”Jag älskar att inreda med växter”

I Malin Brostads trivsamma hem samsas celadongrön keramik med loppisfynd, återbruk och massor av färgsprakande palettblad. I den vackra sekelskiftesvillan utanför Stockholm får hon utlopp både för sin passion för odling och miljökloka inredningsprojekt.

I en gulmålad sekelskiftesvilla på sex rum och kök i Hässelby väster om Stockholm bor Malin och Markus med sönerna Vidar, 9 år, och Ville, 12 år. Huset är tillbyggt i två omgångar sedan byggåret 1914. Första gången var på 1950-talet, och 2014 tillkom utbyggnaden med verandan. På nedervåningen finns den, liksom hall, kök, toalett och vardagsrum. På övervåningen finns det fyra sovrum och en toalett med tvättstuga. 

När Malin med familj flyttade 2016 fanns tidstypiska detaljer som blyinfattade fönster och en gammal trappa med ledstång i trä finns fortfarande kvar från när huset byggdes.

– Vi föll för husets härliga charm, säger Malin. Det hade många rum, trägolv och vackra fönster. Ledstången i trappan var borttagen, men som tur var hittade vi den sparad på vinden.

Villans glasveranda rymmer tre enorma palettblad och en porslinsblomma. Det ovala bordet har Malin fått av en arbetskamrat. Taklampan i mässing kallas ofta ”Spindeln” och ritades av Josef Frank. Fjädersparrisen till vänster har fått en garnvinda som piedestal. Den lilla pallen till höger med med ben i rokokostil är gjord i mörkbonad björk.
Här bor: Malin Brostad, maken Markus, Vidar, 9 och Ville, 12. Jobbar som: Malin arbetar som visual merchandiser.  Instagram: @malinbrostad. . Huset: Villa från 1914 i Hässelby utanför Stockholm
Det gula huset är från 1914. Utbyggnaden med verandan är byggd 100 år senare, 2014.
Pinnsoffan ”Florett” i hallen, med sits i teakfaner, ritad 1952 av Ebbe Wigell för Wigells Stolfabrik, fyndade familjen på en loppis i Piteå för 90 kronor. Kuddarna är i tygerna ”Celotocaulis” och ”Aristidia” av Josef Frank och ”Elefant” av Estrid Ericson, Svenskt Tenn.

Även andra originalfynd gjordes, som den borttagna kakelugnen – den hittade Malin och Markus nedgrävd i trädgården. 

– Huset har renoverats relativt hårt under åren och vi har sedan vi flyttat in försökt återställa karaktären som gått förlorad under årens lopp, säger Malin.

Det betydde bland annat renovering av gamla fönster och att sätta in sekelskiftesfönster där det fattades. Även de gamla fina trägolven har tagits fram under plastgolven och gjorts i ordning. Men det robusta köket i 1950-talsstil är detsamma som fanns i huset vid inflytten.

– Det är helt i trä och fungerar bra, säger Malin. Men för att hålla linjen med en mer tidstypisk stil håller vi dock på och planerar ett nytt kök i sekelskiftesstil.

Runt det vitmålade slagbordet i köket står pinnstolar från sekelskiftet. På bordet skålar och assietter ur serien ”Kastehelmi” av Oiva Toikka 1964, och glasen ”Pallas” från 1984 av Tapio Wirkkala. Skomakarlampa från Åhléns.
Solrosorna, rudbeckiorna och rosenskäran i keramikkruset kommer från familjens trädgård. På köksbordet står två celadongröna fat från Gefle bredvid ett par dricksglas ur ”Pallas” av Tapio Wirkkala, Iittala.
Köket från 1950-talet fanns på plats när familjen flyttade in. På diskbänken glas och tillbringare ”Ultima Thule” av Tapio Wirkkala, 1969 för Iittala. Här står även en Kylex-skäppa i pressglas, ritad 1937 av William Stenberg för Gullaskruf, och en liten nytillverkad skål från Marimekko.
Malin samlar på celadongröna vaser från Upsala-Ekeby, Gefle och Gustavsberg.Vaserna har sällskap av ett stort fat från Gefle. I fönstret hänger Verner Pantons pendellampa ”Flower Pot” från 1968.
Den övre hallen är tapetserad i ”Golden Lily” från Morris & Co.  På den loppisfyndade piedestalen står ett elefantöra i större modell.

Alla stilar samsas

En trevlig plats i huset är den generösa glasverandan, som finns i utbyggnaden. Det är lite som att gå in i en trivsam djungel, då det här förutom en rejäl matgrupp ryms inte mindre än tre enorma palettblad och en porslinsblomma.

– Det är mitt absoluta favoritrum, säger Malin. Det fungerar även som ett förlängt växthus och orangeri och jag älskar att inreda med växter.

Malin är utbildad inredare och butikskommunikatör och arbetar som visual merchandiser på Åhléns, så intresset för inredning finns med både på jobbet och privat.

– Jag försöker inreda med en stil som passar huset, mycket gamla saker från loppis och antikaffärer som har en historia och charm, även gärna designklassiker blandat med nya prylar. Man kan säga att min stil är en salig blandning.

Skåpet i hallen följde med huset. Malin har rustat upp det med ny färg och bevarat dörrmålningarna. Ovanpå står bland annat ett genever-krus, ett Höganäskrus och en kastlåda från ett gammalt tryckeri.
I vardagsrummet finns ett sideboard i teak från 60-talet. På det står en skrivbordslampa från 30/40-talet, en samling Nagel-ljusstakar och Josef Franks glaskruka ”Hortus”. På fönsterbrädet ovanför Timo Sarpanevas ”Festivo”-ljusstakar från 1967. På golvet två keramiklejon av Lisa Larson.
På övre plan finns sovrummen. Här ett med en kontorsstol från 30/40-talet omklädd i William Morris-tyget ”Willow Boughs”. Spegeln och vattenkannan är loppisfynd. Bänken och överkastet kommer från Åhléns.

Malins bästa inredningstips är att mixa gamla prylar från olika tidsepoker med nytillverkat.

– En av mina hobbyer är att springa på loppisar och jag fyndar helst på bakluckeloppisar, även om det har blivit dyrare och svårare att hitta riktiga fynd. Just nu letar jag efter två riktigt fina fåtöljer och det perfekta soffbordet.

Men hur kul hon än tycker det är med inredning, så har trädgårdsintresset växt allt mer sedan hon blev med hus och tomt. Förra året byggdes ett fint växthus för både samvaro och odling, med golv av återvunnet marktegel och inredning av loppisfynd.

– Det här med att hålla på med trädgård har verkligen tagit fart. Så nu blir det inte att jag springer på loppis lika mycket som tidigare, det trodde jag aldrig!

Rulla till toppen