Bea Szenfeld, Ida Sjöstedt och andra modedesigners gör mattor för Jotex – spana in kollektionen!

Tuftade mattor signerade sex välkända modedesigners – i höst släpper Jotex det nya samarbetet "Jotex Design Collab".

Mode och inredning går hand i hand på Jotex i höst – i och med lanseringen av det omfattande designersamarbetet ”Jotex Design Collab”. Sex välkända modedesigners har fått fria händer att skapa mattor, bland andra Bea Szenfeld, Lars Wallin och Ida Sjöstedt.

– Vi ser att mattorna i våra hem har blivit mer och mer av konstverk och en utomordentlig plats att skapa egna personliga uttryck. Mattor är dessutom hantverksobjekt som lämpar sig väl för modedesigners att få utlopp för kreativ skaparglädje. Alla designers har haft en otrolig passion och glädje i projektet och jag är stolt över vilka spännande, unika och personliga mattor modeskaparna har skapat för oss på Jotex, säger Peter Keerberg, vd på Jotex.

Samtliga mattor kommer i storlekar på upp till 250 x 350 cm, är tuftade och tillverkade av en mix av viskos och certifierad ull.

Spana in alla mattor från Jotex-samarbetet här nedan!

Bea Szenfeld. Foto Morgan Norman
Bea Szenfelds matta ”Nostromo”. Foto Morgan Norman
Foto Morgan Norman

Bea Szenfeld

Bea Szenfeld är modeskapare, hantverkare och konstnär. Hon har klätt såväl internationella superstars, som Lady Gaga och Björk, som vår tidigare kulturminister Alice Bah Kuhnke. Beas verk har synts på både Liljevalchs i Stockholm och nu senast på Metropolitan museum i New York. För Jotex har hon designat mattan ”Nostromo”.

– Jag fick inspirationen till min matta framför allt från allt prat kring AI. Är det bra eller dåligt? Kan funktionerna hjälpa eller stjälpa? Jag började leka med tanken: Om jag var en AI-robot som matades med massa naturbeskrivningar av något jag aldrig har sett – hur skulle då det printade resultatet se ut? Jag adderade också på ett mått av klimatångest, i framtiden kanske vi inte har riktiga skogar och ängsmark, till och med molnen förutspås bli färre. Jag gjorde en matta som om jag var en framtida AI-robot som ska tolka en svunnen natur, en natur som inte längre finns en på bild. Resultatet blir ett lite oskarpt, pixligt minne. Det blir lite ”AI möter design som möter miljöfrågor”. Med det sagt tänker jag absolut inte att den som köper mattan behöver tänka på allt det här. Process är en sak, resultatet en annan.

Lars Wallin. Foto Morgan Norman
Lars Wallin har designat mattan ”Feel free”.

Lars Wallin

Folkkära couturemästaren Lars Wallin är känd för sina handsydda klänningar som burits av en lång rad celebriteter. Genom hans kollektioner löper hyllningen till hantverket som en röd tråd. Idag driver han även NK Atelier där kunderna kan göra om sina gamla plagg eller få en ny skapelse uppsydd. För Jotex har han designat mattan ”Feel free”.

– Jag tror man känner igen de feminina formerna och glamouren i min design. Jag älskar lyster och glans, därför har vi låtit väva in trådar som ger mattan ett sidenskimmer. I likhet med min övriga design är detta en matta som är långt ifrån minimalistisk och som definitivt inte ber om ursäkt för sig.

Ida Sjöstedt. Foto Morgan Norman
Ida Sjöstedts matta ”Abstract rose”.

Ida Sjöstedt

När Ida Sjöstedt lanserade sitt märke 2001 ansågs hon vara en främmande fågel på den minimalistiska modescenen. Publiken tog dock snabbt Ida Sjöstedts drömmiga estetik till sitt hjärta. Hon har prisats flera gånger om – och hennes klänningar har burits av såväl de svenska prinsessorna som influencers. För Jotex har hon designat mattan ”Abstract rose”.

– Jag designar främst kläder för fester, bröllop och andra speciella tillfällen. Därför ser jag framför mig att mattan fyller en liknande funktion och finns i ett rum där man samlas och har fest, som i vardagsrummet – eller i matsalen om man bor stort. För mig är det väldigt viktigt att mattan är funktionell: om man spiller lite på den ska det inte vara någon fara utan mönstret är förlåtande. Du ska kunna sitta på mattan och det ska kännas skönt att gå, eller dansa barfota, på den. Man ska helt enkelt leva och ha kul på den.

Angelo da Silveira (Diemonde). Foto Morgan Norman
Angelo da Silveira med sin matta ”Mortal Coil”.
Foto Morgan Norman

Angelo da Silveira (Diemonde)

Angelo da Silveiras Diemonde kombinerar global street-kultur med skandinavisk estetik. Företaget har grundat en mikrofabrik i Örebro och tillverkar sina plagg i Sverige. Stort fokus ligger på hållbarhet, samhällsengagemang och hantverk. Diemonde har fått en rad priser, däribland Elles Hederspris 2023. För Jotex har Angelo designat mattan ”Mortal Coil”.

– Det här är den perfekta mattan för mig. Hemma hos mig har vi en grå soffa, vita väggar, samt bord, skåp, bänkar i björk och ek. Lite konst, skulpturer och växter som berikar. Vi behöver garanterat lite mer färg och organiska former! Så det här är mitt första steg mot att skapa det hem jag vill ha – med en blinkning åt den färgstarka kulturen som jag är född med.

Livia Schück och Josephine Bergqvist (Rave Review). Foto Morgan Norman
Livia Schück och Josephine Bergqvist har skapat mattan ”RRrug”. Foto Morgan Norman
Foto Morgan Norman

Livia Schück och Josephine Bergqvist (Rave Review)

Med ambitionen att skapa re-made fashion på ett kommersiellt gångbart sätt har Rave Review snabbt blivit ett välkänt namn. Duon, bestående av Livia Schück och Josephine Bergqvist, har fått ta emot flera utmärkelser för sin unika design och har haft visningar på Milanos modevecka. För Jotex har de designat mattan ”RRrug”.

– Kläder måste – så klart –förhålla sig till en kropp och trender. En matta kan ärvas i generationer, om materialet tillåter det. Men egentligen skiljer sig arbetet förvånansvärt lite. När Josephine och jag skapar kläder, så vill vi skapa spännande plagg som har en så tydlig avsändare som möjligt. Samtidigt ska de vara kommersiella, vi vill så klart att folk ska ha på sig dem. Samma sak gäller den här mattan, vi vill göra något nyskapande som är hundra procent Rave Review. Men det måste framför allt vara något man vill köpa och ha i sitt hem, varje dag.

Mattorna finns att köpa exklusivt på jotex.se från och med den 29 augusti 2024.

Rulla till toppen