Så lyckas du med elefantöra – 7 viktiga skötselråd

Elefantörat är en av våra gröna favoriter, inte bara för att den är så vacker med sina runda gröna blad, utan också för att den är fantastiskt lättskött. Dessutom får den massor med nya sticklingar som du kan plantera om i nya krukor och få ännu fler växter.

Så lyckas du med elefantöra:

1. Elefantörat trivs i ett ljust eller halvskuggigt fönster, men kan även stå en bit in i rummet. Se till att den inte får direkt solljus, så blir bladen större.

2. Temperaturen ska vara över 5 grader.

3. Bäst trivs den i norrläge. Om plantan börjar se risig ut kan du testa att flytta den till ett annat fönster. 

4.Håll jorden lagom vattnad och låt den torka upp mellan vattningarna. Du kan också ge gödning varannan vecka under sommarhalvåret.

5. Vid behov kan du toppa din planta. Klipp av den med sax eller skär med vass kniv till lagom höjd. Den nya sticklingen kan du sedan sätta i vatten i ett par veckor, tills den får rötter så du kan plantera den. 

6. Elefantörat får nya sticklingar som egna små plantor som växer ut från moderplantans rötter. När sticklingarna har blivit minst 8 cm höga kan du ta dem för att sätta i nya krukor. Se till att du får med så mycket som möjligt av rötterna, klipp av så nära moderplantan som möjligt.

7. Plantera sticklingen i en ny kruka med blomjord, genom att göra ett hål i mitten där du sätter ned den. Fyll igen med jord och se till så att plantan står stadigt. Sedan är det bara att placera den i lämpligt fönster och vattna enligt råden här ovan så växer den snart till en stor och fin planta!

Källa: Plantagen, Interflora, Blomsterlandet

Rulla till toppen