4 underbara recept till midsommarmenyn

Jordgubben får spela huvudrollen på vår festliga sommarmiddag. Sallad med solmogna bär, burrata och sparris passar perfekt till det grillade, och desserten med flädermarinerade jordgubbar gör succé hos alla åldrar.

Här är fyra goda recept till midsommar:

Grillad hjärt­sallad med räkor

6 port

Ingredienser:

6 hjärtsalladshuvuden
400 g skalade räkor

Mormorsdressing

1 dl vispgrädde
1 dl lätt crème fraiche
1 msk socker
4 msk citronsaft
salt och peppar

Servering

50 g salta mandlar
1 ask vattenkrasse
ev lite röd oxalis

Gör så här:

1. Skölj salladen och låt den rinna av. Halvera huvudena på längden. Grilla salladshuvudena med den skurna sidan nedåt på grill eller grillpanna i 1–2 minuter på varje sida.

2. Rör ihop grädde, crème fraiche, socker och citronsaft i en skål och smaka av med salt och peppar. Kyl dressingen i 15 minuter, tills den tjocknar något.

3. Fördela salladen på 6 tallrikar. Ringla över lite av dressingen, toppa med räkor och grovhackad saltad mandel. Garnera med färsk vattenkrasse och ev röd oxalis. Servera resten av dressingen i en skål bredvid.

Salladen toppas med en gammaldags favorit, en sötsyrlig gräddressing som passar så bra till räkorna.

Sparrissallad med jordgubbar och burrata

6 port

Ingredienser:

2 knippen grön sparris
500 g jordgubbar
1 stor kruka basilika
2 burrata
2 msk olivolja
2 msk balsamvinäger
salt och peppar

Gör så här:

Skölj sparrisen, bryt av den träiga änden. Blanchera sparrisen i kokande vatten i 2 minuter och låt rinna av. Skölj och snoppa jordgubbarna och skär dem i halvor eller kvartar. Blanda sparrisen och jordgubbarna med basilikan i en skål. Lägg burratan ovanpå och dra isär den lite så att ostens flytande inre rinner ut något. Ringla över olja och vinäger och smaka av med salt och peppar.

Kalvfilé med grillad färskpotatis och senapskräm

6 port

Ingredienser:

1,2 kg kalvfilé
2 msk fransk örtkrydda
salt och peppar
olja och smör till stekning

Grillad färskpotatis

1 kg färskpotatis
olja till pensling
1 kruka vattenkrasse

Senapskräm

2 1/2 dl lätt crème fraiche
1 msk grov senap
1 tsk dijonsenap
2 tsk flytande honung
1 msk citronsaft
salt och peppar

Gör så här:

1. Sätt på ugnen på 180 grader. Putsa och klappa köttet torrt. Klappa in örtkrydda, salt och peppar. Bryn filén i olja och smör och i ugnen i ca 20 minuter, till 55 grader. Ta ut och låt vila i 10 minuter. Du kan också grilla köttet på utegrillen, använd då indirekt grillning. 

2. Skrubba potatisen och koka den i lättsaltat vatten i 10 minuter. Stäng av värmen, men låt potatisen dra i det kokande vattnet i 5 minuter. Kyl potatisen något, halvera dem och pensla snittytan med olja. Grilla dem på utegrillen eller i en grillpanna tills de får fina grillränder. Krydda med salt och peppar.

3. Rör ihop ingredienserna till senapskrämen, smaka av med salt och peppar. Lägg den grillade potatisen i en skål och bred ut lite
av senapskrämen över. Strö på vattenkrasse. Skär köttet i skivor och servera med grillad potatis, sparris- och burratasallad och resten av senapskrämen.

Kalvfilé serveras med grillad potatis, jordgubbssallad och senapskräm.

Vaniljparfait med marinerade jordgubbar

6 port

Ingredienser:

1 vaniljstång
75 g florsocker
3 äggulor
1 nypa salt
4 dl vispgrädde
125 g vit choklad
500 g jordgubbar
1/2 ekologisk citron
3 msk koncentrerad flädersaft
eventuellt frystorkade jordgubbar

Gör så här:

1. Dela vaniljstången, skrapa ur fröna, och mosa dem med lite av florsockret. Vispa äggulor, florsocker och vanilj ljust och luftigt med elvisp. Tillsätt salt. Vispa grädden fluffig och vänd försiktigt ner den i äggblandningen. Klicka ut smeten i portionsformar, gärna muffins­formar i silikon, och jämna till ytan. Låt stå i frysen i minst 6 timmar. 

2. Sätt ugnen på 120 grader. Hacka den vita chokladen grovt och häll den i en liten ugnsform. Rosta chokladen i ugnen i ca 40 minuter, rör om var 10:e minut. Chokladen kommer att smälta och bli grynig, men blir så småningom fint gyllenbrun. Häll upp den rostade chokladen på en plåt med bakplåtspapper och bred ut den lätt. Ställ i kylen tills den är helt fast igen. Bryt den stelnade chokladen i bitar och förvara kallt till servering.

3. Rensa jordgubbarna och skär dem i halvor eller kvartar. Riv citronskalet fint. Blanda jord­gubbarna med flädersaft och citron­­skal och låt dra i 10 minuter. Ta ut parfaiterna ur frysen och vänd upp dem på tallrikar. Fördela jordgubbarna och karamelliserad vit choklad över, och dekorera eventuellt med frystorkade jordgubbar.

Vaniljparfait med jordgubbar som marinerats med fläder – sommar på en tallrik!
Rulla till toppen