Kål, zucchini, rödbetor och sallad av alla slag. Med bara ett par pallkragar kan du njuta av ljuvligt goda grönsaker hela sommaren lång.
Det krävs inte mycket för att odla grönsaker, tipsar trädgårdsmästaren Kristin Granum Skoglund. Kanske bara en liten pallkrage, eller två. Utmärkta varianter, som dessutom är lättmonterade, finns numera i varje byggvaruhus. För grönsaker som kräver djupare jord, som till exempel morötter, bör två kragar staplas på varandra. Drömmer du om en annorlunda form kan du förstås snickra dina egna.
Fördelarna med att odla i pallkrage är flera. Dels kan vara lättare att hålla koll på växterna när de växer i lådor, jämfört med på friland. Området behöver inte heller vara plant – i slänten hos Kristin är lådorna placerade som i terrasser. Jordgubbar kommer så småningom att växa i sluttningen mellan lådorna är det tänkt – perfekt i en lutning.
LÄS ÄVEN: Odla i pallkrage – 7 viktiga tips
Det viktigaste för att lyckas är bra jord. Se till att skaffa jord av god kvalitet från början som sedan jordförbättras kontinuerligt, det vill säga att gödsel och organiskt material tillförs. Jorden behöver alltså inte bytas, men den mindre jordmängden i en låda jämfört med friland gör att man måste jobba med den – och vattna mycket.
Prova dig sedan fram med flera olika sorters grönsaker. Och blanda gärna in blommor, och skapa en frodig, fransk potager. Lökar som gräslök och vårlök kan gott växa bland perenner eftersom de också kommer tillbaka år efter år. En välskött liten köksträdgård kan vara både till nytta och ögonfröjd!
LÄS ÄVEN: Odla egna grönsaker: Tipsen som hjälper dig att lyckas med trädgårdslandet
LÄS ÄVEN: Kika in i parets fantastiska köksträdgård: ”Nästan självförsörjande på grönsaker”
Tips!
- Varför inte tänka helt nytt när du odlar köksgrönt, vad sägs till exempel om röda sockerärter? Eller mangold i gult och rött som kan skördas hela sommaren. Rödmålla eller mållspenat, en ettårig ört, är också värd att prova och kan användas på samma sätt som spenat. Så finns det förstås också en uppsjö av olika slags bönor i varierande färger och former.
- Utnyttja pallkragar och odlingslådor på bästa sätt genom att så bladgrönsaker mellan rotfrukterna. Bladgrönt som sallad, persilja och spenat kan sås om igen. Men byt gärna plats i raderna.