Odla grönsaker i pallkrage – trädgårdsmästarens knep för att lyckas

Kål, zucchini, rödbetor och sallad av alla slag. Med bara ett par pallkragar kan du njuta av ljuvligt goda grönsaker hela sommaren lång.

Det krävs inte mycket för att odla grönsaker, tipsar trädgårdsmästaren Kristin Granum Skoglund. Kanske bara en liten pallkrage, eller två. Utmärkta varianter, som dessutom är lättmonterade, finns numera i varje bygg­varuhus. För grönsaker som kräver djupare jord, som till exempel morötter, bör två kragar staplas på varandra. Drömmer du om en annorlunda form kan du förstås snickra dina egna. 

Fördelarna med att odla i pallkrage är flera. Dels kan vara lättare att hålla koll på växterna när de växer i lådor, jämfört med på friland. Området behöver inte heller vara plant – i slänten hos Kristin är lådorna placerade som i terrasser. Jordgubbar kommer så småningom att växa i sluttningen mellan lådorna är det tänkt – perfekt i en lutning. 


LÄS ÄVEN: Odla i pallkrage – 7 viktiga tips


Kristin Granum Skogkund är florist och trädgårdsmästare och ger odlingstips i säsong.
allra bäst. Morötter vill ha en djup och mullrik, gärna lite sandig, jord att trivas i. Precis som moroten behöver rödbetan också djupare jordmån, så ställ två pallkragar på varandra. Jorden ska vara näringsrik, mullrik och fukthållande. Rödbetor gillar inte torka, så att täckodla under gräsklipp kan vara en god idé. Gödsla med kaliumrik gödsel, till exempel stallgödsel. Blasten kan ätas som mangold.
Ingen sommar utan zucchini! De kräver sitt utrymme och växer snabbt. Kom ihåg att de behöver näringsrik jord och mycket vatten. Och använd de goda blommorna när de finns, de är goda att fylla och steka. 
Ett blivande grönsaksland med stora lådor, hemsnickrade av impregnerade brädor. Markduk läggs mellan lådorna och täcks sedan med grus. Jordgubbar kommer att planteras i sluttningen.

Det viktigaste för att lyckas är bra jord. Se till att skaffa jord av god kvalitet från början som sedan jordförbättras kontinuerligt, det vill säga att gödsel och organiskt material tillförs. Jorden behöver alltså inte bytas, men den mindre jordmängden i en låda jämfört med friland gör att man måste jobba med den – och vattna mycket. 

Prova dig sedan fram med flera olika sorters grönsaker. Och blanda gärna in blommor, och skapa en frodig, fransk potager. Lökar som gräslök och vårlök kan gott växa bland perenner eftersom de också kommer tillbaka år efter år. En välskött liten köksträdgård kan vara både till nytta och ögonfröjd!


LÄS ÄVEN: Odla egna grönsaker: Tipsen som hjälper dig att lyckas med trädgårdslandet


Rädisor går utmärkt att smyga in mellan andra grönsaker, de kommer upp fort och kan skördas tidigt och i omgångar. Det finns många roliga sorter också: runda, avlånga och helt vita. Det finns till och med svarta vinterrädisor, som passar för lagring.
Det finns så många spännande salladssorter som passar för pallkrage. Olika färger, smaker och texturer. Fortsätt att så nya sorter för skörd under hela sommaren.
Det är underbart med rader av kål och morötter. Nästa säsong växer dessa i en ny låda – på så sätt håller man både jorden och grönsakerna friska.
Nyskördade majrovor i väntan på att få följa med in. De kan sås direkt i bäddar, så snart jorden reder sig. Rovor växer snabbt och kan sås i flera omgångar under säsongen.

LÄS ÄVEN: Kika in i parets fantastiska köksträdgård: ”Nästan självförsörjande på grönsaker”


Tips!

  • Varför inte tänka helt nytt när du odlar köksgrönt, vad sägs till exempel om röda sockerärter? Eller mangold i gult och rött som kan skördas hela sommaren. Rödmålla eller mållspenat, en ettårig ört, är också värd att prova och kan användas på samma sätt som spenat. Så finns det förstås också en uppsjö av olika slags bönor i varierande färger och former.
  • Utnyttja pallkragar och odlingslådor på bästa sätt genom att så bladgrönsaker mellan rotfrukterna. Bladgrönt som sallad, persilja och spenat kan sås om igen. Men byt gärna plats i raderna.
Rulla till toppen