Snart är det dags att låta växterna flytta ut, både blommor till sommarkrukor och växter som har stått inne under vintern.
På våren brukar det klia i fingrarna och du vill inget hellre än att sätta ut blommande växter. Men ha inte för bråttom. Trots höga, nästan sommarlika temperaturer kan det komma bakslag med någon minusgrad nattetid. Då är det bättre att ta det lite lugnt eller kanske börja med växter som klarar någon kallgrad eller två.
När du sätter ut växterna från frostfri övervintring eller köper nya är dessa inte vana vid sol, vind och temperaturväxlingar. Då är det viktigt att sakta vänja dem vid utelivet. Annars kan växterna få skadade blad. Visserligen växer nya ut så småningom men under försommaren ser plantorna väldigt ledsna ut och de får en senare start på säsongen.
LÄS ÄVEN: Lyckas med klematis – viktiga skötselråd och 6 vackra sorter
När ska man sätta ut blommorna?
Vänta med att ställa ut övervintrande pelargoner, sommarblommor från butiken, förkultiverade sommarbloms- eller grönsaksplantor och krukväxter från fönsterbrädan tills risken för frost är över. Det varierar så klart beroende på var i landet man bort, vårvärmen kommer tidigare i Smygehuk än i Riksgränsen. Vill man vara riktigt säker ska man vänta till en liten bit in i juni och det gäller hela landet, från söder till norr.
Till de växter som övervintrar inne hör många så kallade orangeriväxter, som citrus, fikon och oliv. Dessa är vanliga växter runt Medelhavet och mår bäst om de får stå ute i trädgården eller på balkongen på sommaren.
Vänj växterna vid nytt klimat
För att förhindra att växterna tar skada gör man flytten ut så skonsam som möjligt. Ställ därför inte ut plantorna direkt i solsken eller på en plats där det kanske blåser. Annars finns det risk att bladen får skador av sol och blåst, precis som vår hud blir röd innan den har fått en skyddande solbränna.
Börja med att placera plantorna utomhus en kort stund varje dag, det vill säga avhärda dem, för att sedan låta dem stå ute allt längre stunder. Håll på så den första tiden tills de är redo att stå ute dygnet runt.
Ett sätt att skydda plantorna mot stark sol och vind i början är att täcka dem med fiberduk tills de har vant sig vid utelivet. Gör samma sak med spirande dahliaknölar den första tiden utomhus.
Växterna man kan flytta ut först
Det finns många växter, både blommande och gröna, som kan ge sommarkänsla redan innan risken för nattfrost är helt över. Vintergröna växter, som kan bli en bas i krukorna hela säsongen, kan vara taklökar, murgröna och olika kryddväxter, som salvia och persilja, men även barrväxter. Komplettera sedan med blommande plantor i säsong. Ett tips är att ”plantera” säsongsväxter med kruka och allt. Då är det lättare att ersätta dem med nya när de tidigaste har blommat över.
Kombinera gärna med färdigdrivna, vårblommande lökar också för extra blomning. När lökarna sedan har blommat över kan man gräva ner dem i rabatterna för att de ska blomma kommande vårar också.
LÄS ÄVEN: Dags att plantera ut växterna på friland – expertens smarta tips
Skydda nyköpta krukväxter
Butikerna börjar i regel att sälja sommarblommor så de finns på plats i god tid när säsongen börjar. Tänk då på att förpacka växterna väl, särskilt om de inte ska direkt in i en varm bil. Många butiker packar åt dig, medan på andra får man hitta förpackningsmaterial själv utanför kassorna. Detta är särskilt viktigt med krukväxter, som härstammar från sydliga breddgrader.
Växterna har dessutom stått inne i växthusvärme en tid och bladen kan då ta skada om man bara ställer ner dem i en påse utan att först slå in i papper. Om risken för nattfrost inte är över i början kan du först ställa dem i ett inglasat frostfritt rum och njuta av dem där. Står de svalt håller de sig fina längre än inne i rumsvärme.
LÄS ÄVEN: 5 smarta lösningar som gör trädgårdsarbetet lättare
Sätta ut krukväxter under semestern
Många krukväxter trivs alldeles utmärkt ute under sommaren. Det är också smart att göra så inför semestern, om man inte kan få hjälp av en blomvattnare. Placera dem då på en skuggig plats dit regnet når. Då blir de automatiskt vattnade och ett skuggigt läge gör att jorden inte torkar upp så fort.
Du kan också använda den svalare uteluften med varierande temperatur mellan dag och natt till att få trilskande orkidéer att blomma. Häng ut orkidékrukorna i träden. Då får de en ”naturlig” växtplats, precis som påväxt i träd, något som liknar livet i regnskogen.
Olika växter vill ha olika mycket solljus för att bli som vackrast. Sådana med smala, hårda och silvriga blad trivs utmärkt på en solig plats. Stora och tunna bladytor, som palettblad, föredrar däremot en skuggigare placering. På en solig altan kan du placera olika krukväxter som man ofta ser runt Medelhavet, som bougainvillea, citrus, blyblomma, oliv och doftpelargoner. På en plats i skuggan blir det bättre med palettblad, begonia, fuchsia och murgröna.
LÄS ÄVEN: Lyckas med penséer – skötseltipsen som får blomman att frodas
Blommande växter som tål kyla
Dessa blommande växter för kruka ute klarar en liten köldknäpp:
- Bukettranunkel Ranunculus asiaticu
- Förgätmigej Myosotis
- Gyllenlack Erysimum cheiri
- Julros Helleborus Orientalis-gruppen
- Liljekonvalj Convallaria majalis
- Stjärnöga Osteospermum ecklonis
- Tusensköna Bellis perennis
- Vivor Primula veris, Primula vulgaris
- Pensé Viola x wittrockiana
Artikeln publicerades först hos Hemmets Journal.