Kika in i den lilla trädgården på 150 kvadrat: ”Jag blir helt enkelt sjuk när mina växter blir sjuka”

Ragni ser sitt uterum som en provträdgård, där hon experimenterar och testar nya växtsorter, jordförbättringar och omplanteringar. Till vardags är hon trädgårdsmästare hos den norska kungafamiljen.

En liten trädgård behöver inte vara ett hinder för att skapa ett rikt uterum. I sin 150 kvadratmeter stora trädgård har Ragni Bleikvin en terrass med krukor, en köksträdgård, tak och väggar med klätterväxter och flera frodiga planteringar. Ett vackert blåregn klättrar uppför väggen till parhuset, medan en vindruvsplanta skapar väggar och tak intill. I närheten väntar två paradisbuskar på att knopparna ska slå ut – precis som trädgårdens ägare.

– Nu i maj väntar jag ivrigt på att det ska explodera här ute. Det är knopparna som fascinerar mig mest. De visar att växten är frisk, fräsch och full av energi. Det är processen som leder fram till blomningen som intresserar mig. Så fort den första blomman dyker upp tappar jag intresset, säger Ragni och skrattar.

Både huset och det omgivande uterummet var helt nya när hon flyttade in för 19 år sedan. Det fanns ingenting här, inte ens en häck runt tomten, så det var som att börja med en tom duk. Några år senare sa Ragni upp sig från sitt redovisningsjobb inom oljeindustrin för att försöka göra karriär på sin gröna hobby. Vid 45 års ålder började hon utbilda sig till trädgårdsmästare.

– Jag knackade på dörren till min favoritträdgård här i Oslo och frågade om jag kunde få jobba där. Jag hade turen att få ett ”ja” och kände direkt att det var rätt. Under min studietid fick jag praktik hos slottsträdgårdsmästaren och så småningom blev jag fast säsongsanställd. Det är inspirerande att underhålla kungahusets parker och privata trädgårdar. Jag har verkligen hittat mitt drömjobb – karriärbytet har först och främst gett mig en enorm energi. Det beror nog på att jag gör något som jag älskar. Det känns som att komma hem. Kanske var det givet att det var den här vägen det skulle gå för den lilla flickan som adopterades från Indien och växte upp i Moss.


LÄS ÄVEN: Så blir du av med myror i trädgården – 9 knep


Flera frodiga och blomstrande pioner bildar en levande vägg som ramar in grusgången längs sidan av huset. De är som vackrast i slutet av maj. En vindruvsplanta växer ovanför och fungerar som ett tak. ”Den producerar en enorm mängd frukt – ett år skördade vi 40 liter vindruvor.”
Ragni ser till att mata fåglarna året runt. Hon sätter också ut fågelbad på flera ställen för att locka till sig fåglar och insekter. De bidrar till kretsloppet i trädgården.
Ragni har skapat ett mikroklimat med lägre klimatzoner på flera ställen i trädgården, bland annat genom att använda murar som vindskydd. ”När jag bytte från gräsmatta till grus och sten längs med husväggen märkte jag att växterna växte mycket bättre tack vare värmen från stenarna.”
 Det är viktigt att beskära blåregn – nästa års blommor bildas under sommaren och beskärningen hjälper till att stimulera dem.
Ragni älskar att följa knoppnings­stadiet och se hur trädpionens knopp sväller från dag till dag.

– Växter har varit en passion för mig sedan jag var liten. Jag hade ett eget ”sjukhus” för växter i mitt rum, med en odlingslampa. Dit flyttade min mamma in växter som var lite risiga. Efter att ha fått kärlek och omvårdnad av mig blev de fina och friska. Det visade sig att min biologiska pappa i Indien också har en passion för växter. Han ritar trädgårdsplaner och odlar växter på översta våningen i huset till ett av New Delhis största tempel, så det kanske inte var en slump att jag valde trädgårdsarbete, säger hon. 

Ragni har alltid tillbringat kvällar och lediga dagar i trädgården. Medan andra tittade på tv stod hon på alla fyra och grävde i jorden eller hängde i ett träd, beskar grenar och njöt.

– Jag blir helt enkelt sjuk när mina växter blir sjuka. När vårt apelsinträd blev dåligt kunde jag inte sova. Jag låg vaken och funderade på vad det kunde vara och hur jag skulle kunna hjälpa det att bli friskt igen. Växten var tvungen att räddas, säger hon med ett skratt. 


LÄS ÄVEN: 5 smarta lösningar som gör trädgårdsarbetet lättare


Vissa pioner har så stora blomhuvuden att de behöver lite stöd. Ragni binder upp dem i god tid före blomningen.
Blommans knoppstadium är Ragnis favorit. Här är en allium ’Gladiator’ på väg att slå ut.
Rosenprakttry ’Korea’ är en av de allra första växterna som blommar i Ragnis krukträdgård på terrassen. Den har vackra mörkrosa klockor och kan blomma ända fram till september. Det är en ”elitplanta” som är märkt med E. Det är en märkning för utvalda sorter som är anpassade till vårt klimat.
I trädgårdens framsida skiner den japanska lönnen ’Orange Dream’. Efter att ha växt i en kruka i fyra år behövde den mer utrymme och fick flytta ut i en rabatt.
Pallkragarna från Plantagen ger ett bra djup för odling av ätliga växter i köksträdgården. Två av dem har små växthus ovanpå. Ätliga växter som bönor av sorterna ’Blauhilde’ och ’Borlotti’, kalebass, klättersquash och sikkimgurka kommer gradvis att klättra upp för trädgårdsbågen under säsongen.

Hemma i sin egen trädgård finner hon ro och lär sig nya saker. Det är här hon prövar nya metoder. Eftersom hon också arbetar som trädgårdsdesigner gillar hon att plantera nya växter och plantor själv innan hon rekommenderar dem till någon annan.

– Mitt mål är att ha så mycket odlingsbar mark som möjligt och så lite öppen mark som möjligt, eftersom jag tycker att det är slöseri. Jag tycker att det är roligt att tänja på gränserna och se hur många månader under säsongen jag kan odla grönsaker i köksträdgården, säger hon. 

Hon börjar så innan vintern kommer och skördar långt in i november. Från december till mars odlar hon inomhus, både med och utan växtlampor.

– Första året efter trädgårdsskolan skötte jag trädgården enligt permakulturprincipen, och året därpå försökte jag göra allt ekologiskt, vilket jag har fortsatt med. Inga bekämpningsmedel eller gifter är tillåtna innanför vår grind, säger hon. 


LÄS ÄVEN: Kika in i Svantes och Niclas 1950-talshus och vackra trädgård: ”Vi tvekade aldrig”


Ragni har en egen jordfabrik i ett av de små växthusen på pallkragarna. Här lägger hon lager på lager av kompost och odlar från tidig vår till sen höst. Morötter, koriander och vitlök såddes under vintern och har nu börjat gro. När de skördas i början av juni sår hon paprika, chili och rotfrukter på samma plats. ”Växthustoppen” är genial eftersom den har en automatisk stängningsmekanism som innebär att den öppnas och stängs beroende på temperaturen.
Ragni är mån om att plantera ätliga växter som är lättillgängliga. Därför är det en bra idé att ha en låda med örter hängande precis utanför köksfönstret.
 ”Jag samlar regnvatten i en gammal vintunna för att ha att vattna med. Den är också dekorativ och som en bonus blir den ett naturligt fågelbad när den är full med vatten. Rekommenderas varmt!”

Sparar och återanvänder

Gräsklipp läggs ovanpå bäddar och krukor. Ogräs som hon har rensat bort läggs också ovanpå jorden så att rötterna torkar innan de blandas ner i jorden. Svamparna och bakterierna från ogräset berikar jorden och hjälper till med att hålla kvar vatten. Hon tycker att det är viktigare att växterna får i sig extra näring än att jorden ser perfekt ut. Återanvändning är viktigt för Ragni. Pinnar och kvistar samlas in och används till klätterställningar för växterna, resten komposteras.

– Jag älskar att återanvända växter. Det är gratis och roligt att dela med sig av perenner, ta avläggare och sticklingar. Det ger så mycket glädje att få fram nya växter från dem man redan har, säger hon. 

Blomningen i trädgården planeras efter när familjen är hemma, och eftersom de brukar vara bortresta i juli har hon satsat på extra blomning under vår och höst.

Jordförbättring är mantrat i Ragnis trädgård, och kompostering är nyckeln. När säsongen är slut tömmer hon den varma komposten och lägger ett tjockt lager på klematis och krukor som ett näringsrikt matpaket inför vintern. Löv sparas och grävs ner i bäddar och pallkragar.

– Det är viktigt för mig att mina växter mår bra. Om de är glada, då är jag glad.


LÄS ÄVEN: 5 idéer för en vackrare trädgård


Trädgårds­mästartips

1. Om du har plats är mitt första tips att göra en kallkompost eller börja med att kompostera ditt matavfall på bokashi-vis. 

2. Börja enkelt. Det är lättare att lyckas med växter som är planterade i bäddar än i krukor. 

3. Om du vill börja så grönsaker rekommenderar jag att du börjar med sallad, sätt­potatis och bönan ’Blauhilde’, som både är vacker och smakar gott. 

4. När du ska så grönsaker kan du börja med fröband. De tunna pappersbanden ger dig rätt avstånd mellan fröna och gör sådden enkel. 

5. Om du inte har tillgång till en rabatt kan du börja med att plantera perenner i krukor. Så småningom kan du dela dem och få fler plantor. De har ett större och mer robust rotsystem som gör att de är lättare att lyckas med än sommarblommor. 

6. Täck över krukorna med takpapp under vintern så att de inte står i vatten när frosten kommer. 

7. Nu när somrarna blir allt torrare är det smart att investera i ett bevattnings­system. Jag rekommenderar Gardenas, som har olika munstycken till bra priser. De små och regelbundna vatten­doserna ser till att jorden behåller fukten väl. Ett bevattningssystem kräver mindre vatten än en slang eller vattenkanna.

Rulla till toppen