5 idéer för en vackrare trädgård

Gör trädgården till ditt lustrum där du kan njuta och fylla på med ny energi. Här är 5 kreativa idéer för trädgården!

5 idéer för en vackrare trädgård:

1. Sittplatser i växthuset

Har du förmånen att ha ett växthus eller orangeri (eller kanske kan bygga ett av gamla fönster och annat återbruk) kan du skapa en plats för både nytta och nöje. Använd ditt växthus för att driva upp plantor och skydda dina växter, men ställ också in sittmöbler, eller varför inte en divan, så att du även kan använda det till att läsa, vila och planera för alla kommande projekt i trädgården. Dekorera med vackra ting och låt dina verktyg och krukor bli en del av stylingen.

Hus & Hem Trädgård: 5 idéer för en vackrare tomt
Foto Sweden Green House

LÄS ÄVEN: Allt du vill veta om magnolia – plantering, sorter och viktiga skötselråd


2. Krukor på trappan

Ofta koncentrerar vi oss mest på våra rabatter och uteplatser och tänker inte på att även trappor kan användas som uppställningsplats för blommor och kryddgrönt. Här har charmiga pelargoner arrangerats på trappstegen, men det skulle lika gärna kunna vara örtkryddor i krukorna. 

Hus & Hem Trädgård: 5 idéer för en vackrare tomt
Foto Ida Magntorn/Blomsterfrämjandet

3. Blanda blommor med grönsaker

Att mixa blommor med grönsaker är ett traditionellt sätt att skapa en vacker och frisk köksträdgård. Det ökar den biologiska mångfalden och därmed pollineringen. Marktäckande växter höjer också markfukten. Exempelvis tagetes avskräcker bladlöss som dras till skockans blomknoppar och den hämmar skadliga jordlevande rundmaskar. Väljer du den ätbara ringblomman (som också skyddar mot skadeinsekter) kan du även använda den till bakning eller för att dekorera sallader.

Hus & Hem Trädgård: 5 idéer för en vackrare tomt
Foto Erika Wallin/Blomsterfrämjandet

4. Gör egna ljuslyktor till trädgården

Se till att din trädgård även är mysig och tilltalande på kvällstid. Häng upp ljusslingor i träden, sätt ut pollare och se till att valda delar av växtligheten framhävs med hjälp av ljus. Philips Hue och andra erbjuder system där du kan styra din trädgårdsbelysning via en app så att du kan ändra styrka och färg efter tid på dygnet och vilken stämning du vill få fram. 

Hus & Hem Trädgård: 5 idéer för en vackrare tomt
Foto Ellos

LÄS ÄVEN: Så blev 150 kvadrat trädäck lösningen för den sluttande trädgården – kika in


5. Skapa hemliga rum i trädgården

Finns det utrymme kan du skapa ett hemligt rum i din trädgård, en plats som man inte upptäcker vid första anblicken utan behöver lite tid att hitta. Det kan vara en undangömd rabatt med en liten bänk framför, en hörna med en vacker trädgårdsskulptur som ramas in av en berså, ett litet lusthus insprängt i grönskan eller kanske en liten damm som älskas av smådjur och vattenväxter. Bara tanken på att ha ett hemligt rum i trädgården värmer hjärtat och ger en alldeles speciell känsla.

Hus & Hem Trädgård: 5 idéer för en vackrare tomt
Foto Blomsterfrämjandet
Rulla till toppen