8 smarta knep för ett svalare hem i sommar

Sommarvärme i all ära men inomhus vill de flesta trots allt ha det svalt och skönt. Under en varm sommar kan det dock bli en utmaning – då är det tur att det finns knep att ta till. Här listar vi 8 smarta tips!

8 smarta knep för ett svalare hem i sommar:


LÄS ÄVEN: 5 viktiga tips när du ska välja luftrenare – expertens råd


1. Använd fläkten på rätt sätt 

En fläkt är ett enkelt och smidigt sätt att få välbehövlig svalka en riktigt varm sommardag. Tänk bara på att inte lämna den på när du inte är i rummet – det gör nämligen att rummet blir varmare.

2. Duscha hellre kallt än varmt 

När det är som varmast är det bra att undvika all form av varmt vatten och ånga, som bidrar till att temperaturen och luftfuktigheten inomhus ökar. Ett bra tips är därför att ta en kallare dusch än vanligt, att inte diska och vänta med både tvätt och matlagning tills det är svalare utomhus. 

8 smarta knep för ett svalare hem i sommar
Foto Hay

3. Skapa luftcirkulation

Bor du i en äldre lägenhet med dålig luftcirkulation kan det vara bra att hjälpa den på traven genom att placera två olika sorters fläktar i hemmet. Placera en frånluftsfläkt i närheten av ett fönster och en annan, fram- och-tillbakagående fläkt, nära ett andra fönster så att ny, kall vind kommer in. Detta knep fungerar dock bäst under natten när temperaturen utomhus sjunker. 

4. Stäng av elektroniken 

Säkerställ att alla potentiella värmekällor inomhus är avstängda – här ingår både dator, spis och ugn. En tv i stand by-läge kan också bidra till att det blir varmare än nödvändigt.

8 smarta knep för ett svalare hem i sommar
Foto Ikea

5. Skapa din egen AC 

Skapa din egen luftkonditionering! Fyll en låg bunke med mycket is och ställ den framför fläkten. Ett annat sätt är att fylla en PET-flaska med vatten, stoppa in den i frysen och sedan placera den framför fläkten. 

6. Stäng av värmen i badrummet 

Har du golvvärme eller handdukstork i badrummet? Under varma dagar kan det vara bra att se till att dessa är helt avstängda för att undvika onödig värmespridning. 

8 smarta knep för ett svalare hem i sommar
Foto Ikea

7. Spreja lakan med vatten 

Blir det inte tillräckligt svalt i sovrummet enbart med öppna fönster kan man testa att spreja ett lakan med kallt vatten och hänga det framför det öppna fönstret. Ett annat knep är att lägga en vetekudde i frysen över dagen och lägga den i sängen när du ska sova. 

8. Öppna upp vid rätt tillfällen 

Att sova med öppet fönster är ett väl beprövat knep. Det kan även vara smart att öppna fönster som är bäst placerade för att sval luft kan börja blåsa in på kvällen. Under dagne är det även bra att tänka på att låta alla innerdörrar stå öppna så att det blir en bra luftgenomströmning. Ytterligare ett tips är att skapa korsdrag tidigt på morgonen.


LÄS ÄVEN: 6 självbevattningstips som gör att dina växter överlever semestern


8 smarta knep för ett svalare hem i sommar
Foto Hay
Rulla till toppen