Trött på damm? Prova husmorsknepet som gör att du bara behöver damma en gång i månaden

Det går aldrig att helt undslippa damm. Men! Det finns flera knep som gör att du inte behöver damma alls lika ofta.

Blir du också irriterad på att dammet är tillbaka på nolltid efter att du har städat? Att aldrig behöva damma är något av en utopi men det finns faktiskt knep som gör att du inte behöver ta fram dammtrasan lika ofta. Här listar vi 6 smarta tips inklusive recept på dammavvisande spray!


LÄS ÄVEN: Så rengör du fogarna i badrummet – med enkla husmorsknepet


6 smarta knep som gör att du slipper damma lika ofta:

1. Spraya polish på trasa

Spraya en trasa med polish och torka försiktigt över möblerna. På det sättet undviker du att en hinna bildas på möblerna, som det lätt blir om du sprayar direkt på ytan.

2. Byt filter ofta

Se till att byta ut eller rengöra dammsugarfiltret ofta. Om filtret blir igenslammat kan inte dammet fångas upp och det kan till och med åka tillbaka ut i rummet igen. Ett big no no med andra ord. Om du dammsugar med en effektiv dammsugare, kommer mängden damm minska.

3. Rengör textilier

Textilier som stora mattor, soffkuddar och långa gardiner är riktiga dammsamlare. Även om du dammtorkar ofta kan det snabbt bli dammigt igen eftersom textilierna kommer sprida damm i hemmet. Tänk därför på att även rengöra dessa regelbundet och ordentligt, för att minimera dammkällorna i hemmet.

4. Lägg undan dammvippan

Tillhör du skaran som föredrar att damma med dammvippa? Då är det dags att tänka om. Städredskapet sprider nämligen bara runt dammet i hemmet och samlar inte upp det på ett effektivt sätt.

5. Använd microfiber

Byt till microfiberduk, de samlar effektivt upp dammpartiklarna istället för att sprida runt dem i rummet.


LÄS ÄVEN: Så rengör du ugnsplåten – med enkla husmorsknepet!


6. Gör egen mirakelspray

Den här mirakelsprayen fick stor spridning i sociala medier när kontot @madamesweat la ut receptet för ett par år sedan. Tanken är att sprayen ska verka dammavvisande vilket gör att du inte behöver damma lika ofta. Prova du med!

Du behöver:

  • 2 koppar vatten
  • 1/4 kopp vinäger
  • Några droppar olivolja
  • Valfritt: ett par droppar eterisk olja (för doften)

Gör så här:

  • Blanda ingredienserna i en sprayflaska.
  • Spraya lätt ytan med blandningen och torka sedan av med dammtrasa. Det rengör och sprayen skapar ett skyddande lager som motverkar att nytt damm fastnar på ytan.
  • Med detta trick ska du bara behöva damma en gång i månaden.
Rulla till toppen