Duka fint till sommarens fester – stylistens bästa tips

Duka upp till festmiddag med snygga tallrikar, ombonade textilier och detaljer som ger det lilla extra. Inredaren och stylisten Matilda Appelberg ger sina bästa tips på hur du lyckas med sommarens festdukning!

Nu kan vi äntligen samla vänner och familj till en härlig middag i det gröna. Dekorera med allt från broderad textil och ljusslingor till smyckade zinkbaljor för den svalkande drycken – så här skapar du en sommardukning att minnas! 

Duka fint till sommarens fester:

1. Dekorera och duka på höjden

Arbeta med flera lager tallrikar, höga karaffer, vaser och ljusstakar för att skapa en effektfull dukning. För extra festlig känsla kan du också använda dig av en ställning att fästa i bordet, att klä in med blommor eller att hänga lampor och ljusslingor från.

Foto Rusta

2. Sätt stämning med textil 

Att textil är en riktigt stämningshöjare råder det ingen tvekan om. Det ger snabbt en ombonad känsla till dukningen och det hjälper också till att skapa den stil och känsla du önskar. En rustik linneduk med fransar passar till den lantliga stilen, och vill du ha en romantisk sommardukning är blommigt mönstret för dig.

Foto Bungalow Denmark

3. Dekorativ mat på vackra fat 

Många tycker att det är svårt att veta vad man ska dekorera bordet med när det är dags för en festligare middag. Ibland behövs det faktiskt inte så mycket, det kan bli väldigt effektfullt att använda snacks, bär, frukt och den mat som ska ätas som dekoration, speciellt om du använder dig av vackra uppläggningsfat. Bjud på sådant som kan stå framme när gästerna kommer. Det kan vara dekorativa våningsfat med uppskivad frukt, rustika skärbrädor med bröd på och skivade citroner i vattenkaraffen.

Foto Mio

4. Snyggt för drycken 

Enkelt, snyggt och praktiskt. En stor hink eller zinkbalja är ett perfekt ställe att förvara drycken under festen. Ös på med mycket is och sedan i med vackra glasflaskor. Du kan dekorera baljan med blommor, eller varför inte måla baljan i ett fint mönster. 

Foto Granit

5. Broderade detaljer 

Ge din gäst något personligt vid bordet. En vackert broderad tygservett blir ett fint blickfång i dukningen. I second hand-butikerna finns det en uppsjö av textil, en del broderad, annan inte. Varför inte brodera in gästens initialer, eller kanske du har ett tema på din dekoration som kan förstärkas med ett broderi på servetten. 

Foto Hemtex
Rulla till toppen