Marlene och Andreas byggde utespa i trädgården: ”Bästa trädgårdsprojektet vi har gjort”

Familjen Mufics utespa har inte bara gjort trädgården vackrare. Den har gett mervärde i vardagen och en touche av lyx utanför husknuten.

Idéer och drömmar är till för att förverkligas. Kanske inte i samma stund som de poppar upp och ibland på ett annat vis än vad man först hade tänkt sig. När Marlene och Andreas Mufic byggde sitt hus i skånska Gislövs läge 2007 ville de ha en bastu inomhus. Det blev aldrig av. Tolv år senare gjorde de slag i saken, men på ett helt annat sätt: ett bastuhus med tillhörande pool utomhus.

– Det är nog det bästa trädgårdsprojekt vi har gjort, säger Marlene. Vissa saker blir bara en nyhetens behag som man så småningom tappar intresset för. Så är det inte med vårt ”utespa”. Vi använder det hur mycket som helst.

Det har gått tre år sedan Marlene och Andreas bestämde sig för att förvandla trädgårdens odlingsparti till något mer njutningsfullt. Den stora odlingslåda de byggt för att driva upp egna morötter, sallader, bönor och annat grönt ätbart blev inte den hit de hade tänkt sig. Det såg trevligt ut, men odlingsambitionerna hos familjen var inte tillräckligt livskraftiga i långa loppet utan vissnade efter några år. Men snart började en nygammal idé gro.

– Ett bastuhus med en liten pool intill, säger Marlene. Mycket roligare än vår första idé med bastu inomhus. Och betydligt mer njutbart. Ett eget utespa i trädgården!

Bastuhuset från Polhus har samma mått som poolen; 2×2 meter. Genom att behandla ytterväggarna med Sioox fick brädorna samma gråaktiga nyans som trädäcket, byggt av tryckimpregnerat trä och behandlat med linoljesåpa.  Marlene och Andreas stryker däcket med linoljesåpa en gång per år, efter att först ha tvättat det. Då ”ruggarna” med prydnadsgräs redan var planterade där utespaet skulle byggas, valde man att bygga in rabatterna i däcket. Solfåtöljer från Fiam, bord Design Of.
Praktiskt och fint på väggen bredvid bastudörren är Stringhylla ”Outdoor” för bl a dricksglas och handdukar, liksom krokar från Clas Ohlson för badrockar. På bastuhusets baksida har en utedusch installerats. 
Här bor: Familjen Mufic: Marlene, Andreas, tonåringarna Calle 20 år, Stella 14 år. Hunden Holly, en King Charles Cavalier. Jobbar som: Andreas arbetar inom ett statligt verk, Marlene är hög­stadielärare & inredare med företaget Mohlin & Mufic Instagran: @mohlinmufic, @mufic_marlene Utespaet: Byggdes 2019. Bastuhus och pool, båda med storlek 2 x 2 m. Utedusch. Omgivande trädäck är 140 kvm

Pool av metall

Väl fröet var sått började idén spira. En dag såg Marlene ett poolreportage i ett inredningsmagasin, en liten läcker metallpool som ägaren själv hade designat. Hon blev förälskad direkt – det var en sådan pool de skulle ha. Men var hittar man en sådan?

– Jag ringde runt till olika spaanläggningar och dammsög nätet och till slut fick jag napp långt upp i Norrland. Företaget hade nyligen tillverkat några poolinsatser i rostfritt stål, 2 x 2 meter. Jo, men visst!

– Nästa jakt handlade om att hitta rätt bastuhus, fortsätter Marlene. Vi ville ha en bastu med stort glasparti på en av sidorna för att kunna basta och samtidigt ha utsikt mot pool och trädgård. Även här fick vi leta en del innan vi hittade rätt.

För att visuellt knyta samman poolinsatsen i rostfritt syrafast stål från Vedpool med bastuhuset, lät paret lägga en aluminiumkant runt taket samt rama in bambun med sargar
i samma material. Pooldjup 107 cm.
Poolens och trädäckets placering ger inte bara en visuell kontakt med familjens hus och övriga trädgård. Det har blivit en sammanhängande helhet där man kan gå torrskodd från hus till bastu på ett och samma trädäck. En praktisk lösning som gör att man slipper dra in gräs och annat från trädgården som lätt fastnar under fötterna. Rottingkorg samt sittkuddar i rotting från Ikea.

Familjens uppskattade utespa har också blivit trädgårdens sociala mittpunkt, framför allt sommartid. Här solas och badas det inte bara. Ljumma sommarkvällar rullas grillen hit när det börjar närma sig middagsfix. Och när vänner kommer på besök har de numera alltid badkläder med sig för ett dopp före eller efter maten. Med facit i hand kan Marlene konstatera att placeringen av bastuhus och pool inte kunde ha blivit mycket bättre.

– Vi hade redan byggt ut vårt trädäck rejält. Om vi la utespaet nära det, skulle vi kunna bygga samman husets stora däck i olika nivåer med bastu-och poolområdets tänkta, förklarar Marlene. 

– Utespaet skulle med andra ord bli en förlängning av huset. Inte gömmas undan i någon skymd hörna i trädgården. Vi ville se poolen oavsett var på husets trädäck vi befann oss.

Älskar att bada

Två separata strukturer, förenade till en gemensam helhet via ett trädäck. En lösning som krävde ett harmoniskt uttryck mellan familjens moderna skånelänga och det tänkta poolområdet. Ett utespa med skandinavisk touche fick det bli.

– Inga sydländska förtecken alltså, mer ett avskalat och strikt uttryck i grått, förtydligar Marlene. Raka linjer och en grön omgivning med prydnadsgräs och bambu likt en pendang till övriga trädgården. 

Från bastun har man en fin utsikt över poolen via stora glaspartier rakt fram. Men bastuhuset är även utrustat med mindre fönster; ett rektangulärt liggande på ena sidan samt ett runt i bastudörren. Bastuhink med skopa i finsk design från Kolo.
Holly tycker att det är lika njutbart att softa i en solstol som hennes matte och husse.
Uppfriskande och gott vid poolen: vatten med limeklyftor samt espressokoppar i keramik på betongfat.

Det tog sex månader från idé till färdigt resultat. En del hantverkshjälp krävdes, men mycket, bland annat hela trädäcket, byggde Andreas och hans far själva. Men det var det värt. Bästa utomhusprojektet hittills, som sagt. Trädgårdens smycke som går att använda året om. Marlenes älskar att bada där. Eller bara sitta vid poolkanten och prata. Det finns ett lugn och omfamnande känsla vid poolen som gynnar det goda samtalet.

Vintertid då? Marlene skrattar gott:

– Uppvärmt vatten i så fall, jag är ingen vinterbadare, men det borde jag kanske pröva på hemmaplan!

Rulla till toppen