Här är Årets sommarblomma 2024: ”Ljuvlig doft”

Årets sommarblomma 2024 doftar ljuvligt av vanilj, karamell och honung. Vill du plantera den i trädgården eller på balkongen? Här är några viktiga skötseltips.

I flera år i rad har ”Årets sommarblomma” utsetts. Tanken med utmärkelsen, enligt initiativtagarna John Taylor, Kristina Darth och Patrik Vilsmyr, är att inspirera och lyfta fram lite okända, ettåriga utplanteringsväxter, gärna med en nära koppling till naturen. Växter som med fina egenskaper främjar sinnena och som ofta bidrar positivt till de biologiska mångfalden. Och nu är Årets sommarblomma utsedd! Den utvalda blomman heter ”Heliotrop” och främst setts i offentliga miljöer men som passar minst lika bra i den egna trädgården.

Parfymblomma eller Heliotrop 

Blomman, som på svenska heter Heliotrop, har använts frekvent i offentliga miljöer, men desto mer sällan i privata trädgårdar eller på balkongerna. På 1960- och 70-talen var blomman däremot vanligare.

Heliotrop har en blåviolett, mustig kulör och älskas av insekter, bland annat fjärilar. Blommorna sitter samlade i upp till tio centimeter vida flockar och desto längre blomningen pågår desto mer ökar blomflockarna i omfång.

Foto Blomsterfrämjandet

Älskad av trädgårdsdesigner

Ulla Mohlin, en av Sveriges genom tiderna mest omtalade trädgårdsdesigners, placerade sin sommarfavorit Heliotrop med stor omsorg. Ullas enkla och naturliga sätt att skapa och forma trädgårdar har bildat skola för många idag, såväl i amatörkretsar som för proffsen. Lika effektfullt kunde hon välja plats för en Heliotrop för att den skulle skina som den vackraste huvudprydnaden. ” Ingen sommar utan doftande Heliotrop”, skrev Ulla i sina böcker.

Foto Blomsterfrämjandet

Så sköter du Heliotrop:

  • Heliotrop trivs bäst i ett varmt och soligt läge, men den utvecklas också väl med vandrande skugga. Det kan vara sol på förmiddagen eller eftermiddagen – ett träd som skymmer under tiden när solen är starkast är toppen.
  • En vindskyddad plats är att föredra, och i samplanteringar, som det vi benämner Miniträdgård i Kruka, blir det helt naturligt. Tänk på när du skapar din Miniträdgård i Kruka, att inte välja växter med för stor växtkraft som med sin rottillväxt och volym kan kväva din Heliotrop.
  • Jorden bör vara luftig och väldränerad. Plantera gärna i blomjord med högre andel sand och lecakulor, till exempel urnjord. Om du planterar direkt i din trädgård är en lättare sandjord lämplig. Kraftigare och tätare jordar lättas upp med sand och kompost.
  • Vattna lite men ofta när du har valt en perfekt jord. Rötterna är tunna, fina och känsliga, så du kan skvättvattna för att minimera risken för uttorkning.
  • Om jorden inte innehåller långtidsnäring, tillför näring i vattnet en gång i veckan.

Källa Blomsterfrämjandet/Årets sommarblomma

Rulla till toppen