Allt du vill veta om doftpelargoner – favoritsorter och viktiga skötselråd

Doftpelargonen är trendigare än någonsin. En ljuvlig krukväxt med vackert bladverk som både är lättskött och tålig. Dr Westerlund känner du säkert till – men det finns fler att välja på! Här tipsar vi om fem favoritsorter och ger dig skötselråden du behöver för välmående doftpelargoner.

Doftpelargoner har funnits i våra hem i några hundra år och deras popularitet fortsätter att öka. Idag odlas det över 200 sorter med ett mycket varierat utbud av dofter. De flesta har en mycket angenäm lukt som frigörs när man vidrör bladen och genom att stryka handen genom bladverket sprids en behaglig doft i rummet. Doften kan variera mellan att påminna om både kanel, kola, frukt, nötter, mint eller choklad.

Gemensamt för alla doftpelargoner är att de har små och oansenliga blommor. Men det är inte för blommornas skull man faller för de doftande pelargonerna, det är för deras fina bladverk, vackra växtsätt och såklart för deras aromatiska blad.


LÄS ÄVEN: 12 tips för att lyckas med dina pelargoner


Samla gärna flera doftpelargonen tillsammans, då blir de ännu lättare att pyssla om och du får en väldoftande vägg att njuta av.

Var du väljer att placera doftpelargonen styr lite hur mycket den kommer att dofta. Står den soligt och torrt som exempelvis i ett växthus blir dess arom ännu starkare. Där kan man placera flera sorter tillsammans så man får en härlig mix av olika väldofter.

Många doftpelargoner går att äta

Många, men inte alla, doftpelargoner kan man faktiskt också äta. De är användbara i matlagning, bakning, som dekoration och smaksättning till teer. Men du måste vara noga med att ta reda på vilka som är ätliga och inte. En första regel är att de som luktar illa, smakar också illa. För alla pelargoner luktar inte gott. Det finns de som ger ifrån sig en lukt av bränt gummi eller gammal get.

Dr Westerlund är en sort som är mycket väldoftande, smakar gott och är ätlig. Den är perfekt att smaksätta socker med, eller varför inte baka en pelargonkaka? 

5 favoritsorter av doftpelargon

Chocolate peppermint

En variant av tomentosum, vilket man tydligt kan se på deras bladform och även att deras doft är mycket snarlik. Anledningen till dess namn är att bladens mörka mitt påminner om choklad. 

Lady Plymoth

Doftar som en blandning av ros och citron. Den är mycket dekorativ med sina ljust silvergråa blad med vita kanter. Den här pelargonen kallas ibland för Fru Westerlund, troligen för att deras bladformer matchar varandra så bra och att de doftar likadant.

Dr Westerlund

Kanske den vanligaste och populäraste doftpelargonen som funnits i våra hem under århundranden. Det fanns en doktor Westerlund som rekommenderade att det skulle finnas en sådan här pelargon i varje sjukrum för att göra luften renare och friskare. Dr Westerlund är ganska vild i sitt sätt att växa och den blir gärna både hög och bred. 

Pelargonium tomentosum

Egentligen en vildpelargon men ses av många som en doftpelargon. Dess mjuka blad har en stark och helt fantastisk doft av mint. Den här pelargonen är lite bångstyrig i sitt sätt att växa då den gärna breder ut sig ordentligt med sina vackra, sammetslena blad. 

Ardwick cinnamon

Med sina små grågröna blad och kompakta växtsätt är den här doftpelargonen mycket dekorativ. Dess blad har en doft av kanel. 


LÄS ÄVEN: Så lyckas du med Mårbackapelargon – 6 viktiga skötselråd


Så sköter du dina doftpelargoner – skötselråd och tips

Jord

Då de är ganska näringskrävande vill de ha en jord som har mer gödsel i sig. Pelargonjord har de näringsämnen som de vill ha och är dessutom genomsläpplig. Pelargoner tycker inte om att stå för blött.

Plats

Sommartid trivs de allra bäst utomhus på en varm, skyddad och ljus plats. De vill ha ordentligt med ljus, men skydda dem något från solens brännande strålar. Där kan de stå fram tills dess att frosten lurar bakom hörnet. Då är det dags att ta in dem för vinterförvaring. Ett svalare rum med mycket ljus är det mest önskvärda. Oftast är det lättare att lyckas få sorter med stora blad att överleva vintern. De småbladiga sorterna är i regel lite kinkigare.

Vattning

De vill liksom vanliga pelargoner gärna torka upp ordentligt innan det är dags att vattna igen. Under sommartid då de står på varma platser behöver de i regel ganska rejält med vatten, men när de sedan flyttar inomhus ska man vara mycket försiktig.

Under vintertid vill de ha mycket sparsamt med vatten. Det vanligaste misstagen många gör är att ge dem för mycket vatten och då ruttnar pelargonerna.

Doftpelargonerna vill ha mycket näring under vår och sommar.

Näring

Vår och sommar är pelargonernas tillväxtperiod och då behöver de mycket näring. En gång i veckan är det lämpligt att ge dem flytande näring i samband med vattningen. Under sensommaren och hösten trappar man ner, för att under vintern pausa helt. 

Putsning

Dessa pelargoner är egentligen inte så skräpiga av sig. Men när du ser vissna blommor och gula blad så plocka bort dem efter hand, så håller plantan sig fin och fräsch.

Doftpelargon – då ska du ta sticklingar

Nytagna sticklingar står på tillväxt och moderplantorna har fått ny jord och ansats fina.

Du kan ta sticklingar från doftpelargoner från vår till höst, så länge moderplantan ser ut att må bra. Men under våren när ljuset kommit tillbaka är kanske den bästa tiden. Då sträcker sig pelargonerna mot ljuset och har en tendens att bli långa och gängliga. För att få dem kraftiga och fina igen kan man därför behöva plantera om dem i ny jord och frisera dem. Samtidigt som man klipper ner dem rätt rejält kan man med fördel ta ett gäng nya sticklingar. 

Tips för att lyckas med förökningen av doftpelargoner

Klipp av skottet under ett bladfäste. Ta bort bladen nedtill, det räcker att du sparar ett fåtal i toppen av sticklingen. Sätt ner den direkt i fuktig jord.

LÄS ÄVEN: 10 saker att göra i trädgården på hösten


  • Använd en ren sax eller kniv som är vass för att få fina snitt och inte föra någon sjukdom mellan plantorna.
  • Välj de yngsta skotten – de rotar sig lättare än de äldre.
  • Välj ut de finaste skotten och behåll bara dem som kommer från en frisk och välmående planta.
  • Plantera sticklingen i en liten kruka till att börja med. Är krukan för stor finns det risk att den blir övervattnad.
  • Vattna krukorna underifrån, när sticklingen börjar få rötter söker de sig nedåt och du får ett fint förgrenat rotsystem.
  • Plocka bort blomknoppar från sticklingen till en början, det främjar tillväxten.

Artikeln publicerades först hos Icakuriren.

Rulla till toppen