Så lyckas du med fikonträd – 5 viktiga skötseltips

Vill du lyckas med det vackra fikonträdet? Här ger vi 5 viktiga skötseltips!

När solen börjar värma uteplatsen eller balkongen kan du flytta ut ditt fikonträd utomhus. Det finns även sorter som kan planteras direkt i marken i zonerna 1–2, som” Borgholms diamant”. Då kan trädet bli hela 3–4 meter. Men det går även att få fikonträdet att frodas i kruka. Här delar vi 5 viktiga skötseltips för att lyckas.

Så lyckas du med fikonträd – 5 viktiga skötseltips:

1. Näringsrik jord

Fikonträdet trivs bäst i en varm, näringsrik och väldränerad jord. Använd medelhavsjord och gödsla en gång i månaden under sommarhalvåret.

2. Vattna rätt

Det är viktigt att fikonträdet får en jämn bevattning och att jorden inte torkar ut. Under vintern kan du vattna mer sparsamt.

Foto Blomsterlandet

3. Skörda

Har du tur så kommer det fikonfrukter på trädet. Dessa kan du skörda när de hänger ner, har mjuknat och när skalet blivit skrynkligt.

4. Övervintra

För att fikonträdet ska kunna få frukt nästa säsong så krävs det att det får stå svalt och mörkt under vintern. Gärna i en temperatur mellan 0 till 5 grader.

Foto Blomsterlandet

5. Stickling från fikonträd

Föröka ditt fikonträd genom att ta en 10 cm lång grenbit från trädet. Stick ner den i en kruka med jord och lecakulor i botten. Efter några månader kommer det växa ut blad på grenen. Om du vill påskynda det hela kan du sätta en plastpåse med lufthål över.

Rulla till toppen