Inredaren tipsar: Så lyckas du med inredningen av uteplatsen

Förvandla uteplatsen till en ombonad och mysig oas. Hus & Hems stylist Matilda Appelberg ger sina bästa tips på hur du lyckas.

Äntligen är värmen tillbaka och vi får ett extra rum igen – uteplatsen! Oavsett om det är den lilla balkongen eller stora altanen så går det med några enkla knep att göra det extra ombonat och personligt.


LÄS ÄVEN: Så slipper du getingar på uteplatsen – smarta husmorsknepen


Inredaren tipsar: Så inreder du uteplatsen i sommar:

1. Möbler efter behov

Hur vill du använda din uteplats? Vill du kunna äta gott i skuggan men också luta dig tillbaka i en skön solstol? Se till att ha möbler som passar för just dig. Har du gott om utrymme kan du göra flera ”rum” på uteplatsen, är din uteplats eller balkong väldigt liten då blir det viktigare att tänka på multifunktionella möbler som har fler än ett användningsområde. God planering är A och O för en trivsam uteplats. 

Foto Sika

2. Rama in och skapa rumskänsla

En rejäl, tålig matta under matplatsen eller ett stort parasoll är exempel på saker som ramar in din uteplats. En inramning skapar rumskänsla och höjer mysfaktorn. Du kan också spänna upp en segelduk som tak, använda spaljéer och vikskärmar för att skapa rumskänsla ute, dessutom skyddar det från insyn och vind. 

Foto Ikea

3. En plats för det personliga 

En serveringsvagn, ett brickbord eller ett sideboard är en utmärkt avställningsyta med också en plats att dekorera på och en möjlighet att sätta din personliga prägel på uteplatsen. Här kan en vas med nyplockade blommor stå eller så låter du servera gästerna en kall sommardryck på denna yta.  


LÄS ÄVEN: 9 fina inredningstips för uteplatsen och balkongen


Foto Ikea

4. Inred med textil

Det som gör allra störst skillnad för en uteplats är textil. Genom att en stor matta, plädar och kuddar i loungesoffan och fina dynor i stolarna skapar du en ombonad uteplats som kommer att kännas som ett hemtrevligt vardagsrum, fast utomhus.

Foto Skagerak

5. Skapa vardagsrum ute

Genom att tänka på liknade sätt som när du inreder inomhus skapar du en ombonad och trivsam uteplats. Låt dekorativa inredningsdetaljer flytta ut. En vacker skål, en figurin, ljuslyktor och prydnadskuddar – det är de små detaljerna som ger uterummet liv. 


LÄS ÄVEN: Utomhusbelysning för uteplatsen – 8 fina idéer


Foto Rusta
Rulla till toppen