Lyckas med klematis – viktiga skötselråd och 6 vackra sorter

Drömmer du om vackra, klättrande plantor på husväggar och plank ska du satsa på klassikern klematis. Här några tips på hur du lyckas med de blomstrande skönheterna.

Så lyckas du med klematis – 3 viktiga tips:

1. Kom i gång

Vissa botaniska släkten är små och andra är stora och klematis hör definitivt till den senare kategorin – det finns mängder av arter och sorter av klematis. Klematis är en flerårig klättrare som får fäste med hjälp av bladskaften som de snor kring underlaget. Den är perfekt att täcka väggar med, bara den har något att klättra på, som exempelvis en spaljé. Klematis kan planteras i princip när som helst under året, så länge det är plusgrader, men allra bäst fungerar det att plantera den på hösten. Om du väljer att plantera på våren eller försommaren är det extra viktigt att vara noggrann med att vattna.

2. Sol och skugga

En gammal tumregel säger att klematis mår bäst om rötterna är i skugga och toppen i solen. Det kan låta som ett svåruppfyllt mål, men det går faktiskt att tillmötesgå båda kraven. Leta rätt på en solig plats, där plantans grenar kommer att trivas, och se sedan till att skugga rötterna ordentligt genom att plantera en låg perenn intill klematisplantan. Innan du sätter ner plantan i jorden är det bra att ställa den i en hink med vatten så att rötterna blir genomblöta. Gräv en rejäl grop och luckra upp jorden i bottnen och kanterna. Blanda lite av den uppgrävda jorden med kompost och lägg i bottnen av gropen, placera plantan i gropen och fyll på med jord.

3. Vattna ordentligt

Klematis vill ha mycket vatten under sommaren och det är bättre att vattna ordentligt när du vattnar än att småskvätta lite då och då. Det är viktigt att plantan inte torkar ut. En god idé är att hälla upp vattnet i förväg och låta det stå framme i solen tills det är dags att vattna, så att det är tempererat.


LÄS ÄVEN: Så skapar du en trädgårdsdröm med rosor och klematis


6 fina klematissorter

1. ’Pink Fantasy

Så lyckas du med klematis
Ljuvliga ’Pink Fantasy’ i rosa och vinrött.

2. ’The President’

Så lyckas du med klematis
Naturen är förunderlig, se bara på den violetta ’The President’, ett resultat av engelsmannen Charles Nobles arbete på 1870-talet. Blommar med stora, vackra blommor i juni och juli och kan ibland komma med en andra blomning strax innan hösten.

3.’Destiny’

Så lyckas du med klematis
’Destiny’ blommar med stora vita blommor med rosa ståndare. Blommar i början av säsongen, men kan få en andra blomstring i augusti.

LÄS ÄVEN: Allt du vill veta om magnolia – plantering, sorter och viktiga skötselråd


4. ’Boulevard’

Så lyckas du med klematis
’Boulevard’ finns i olika färger och blommar hela sommaren.

5. ’Niobe’

Så lyckas du med klematis
Arten ’Niobe’ är oemotståndlig med sina vackra, mörka kronblad, som liknar mjuk sammet.

6. Viola doppio’

Så lyckas du med klematis
Den täta ’Viola doppio’ är som en present när den vecklar ut sig.

LÄS ÄVEN: 5 idéer för en vackrare trädgård


Rulla till toppen