Dags att plantera ut växterna på friland – expertens smarta tips

Under hela april har plantorna växt i sina alltför små krukor, men nu ska de äntligen planteras ut på friland!

Är du som jag? Ivrig att komma i gång. Sådde lite för tidigt … Håller du tummarna för en ovanligt tidig vår? Ja, det är lätt hänt när det kliar i trädgårdsmästarfingrarna! Frestande fröpåsar med roliga zinniasorter, som ’Old Scabiosa’och ’Dahlia’, har nu blivit till plantor som står höga och smäckra i krukorna, medan rosenskäran ’Double Click Snow Puff’ lutar sig allt närmare. Sedan har vi sommaraster ’Fairy Romance’ och det kan inte bli bättre, förutom riddarsporrar och brudslöja … Snart kommer några av favoriterna att planteras i rabatter, medan de flesta kommer att planteras ut på en duk, ja, du läste rätt. När trädgårdsarbete är både ett jobb och en hobby måste vi tyvärr välja några enkla lösningar här på gården, och duken håller ogräset nere och gör blommorna lätta att skörda. Dessutom kommer det frigjorda utrymmet i huset nu att användas för tomatplantorna, som kräver värme. Gurkorna föredrar den varmaste sidan av huset, medan tomaterna kan njuta av halvskuggan från de frodiga gurkbladen – och sedan kan vi bara hoppas på bra väder och solsken, och massor av frukt och frodiga buketter!

Det tunnas ut i växthuset, och jag är ganska nöjd med tanken på alla vaser som kommer att fyllas under sommaren.
Småplantor och blomkrukor har ständigt flyttats in och ut ur det lilla växthuset. Det är en lycka att ha ett litet växthus för de första plantorna, men nu är det dags att flytta ut i den nya blomsterbädden i trädgården, så härligt!
Kristin Granum Skoglund är florist och trädgårdsmästare och ger odlingstips i säsong.
Äntligen kan tomat- och gurkplantor planteras om i egna krukor och få lite luft runt bladen. Plantorna lyfts försiktigt isär och planteras i ren, luftig jord. En planteringspinne är smart.

Frodiga rabatter

Sommar­blommor kan fylla utrymmet mellan perennerna, samtidigt som de ger rabatten en frodig blomning under hela sommaren. Flera av perennerna är också superfina snittblommor, som riddarsporrar, sköldpaddsört, stjärnflocka med flera. Glöm inte att blanda in några vilda växter i din bukett, som hundkex och gräs.

’Brandywine’ är en gammal sort av bifftomat som smakar helt fantastiskt! Men den trivs bäst i växthus. Nu kan tomaterna dela utrymme med små gurkor.
Tätt packat och trångt, när huset är litet – men tillräckligt stort för de allra första plantorna och växterna. Växthuset ligger praktiskt intill huset och ett eluttag för kyliga nätter!
Sommaraster håller länge i vasen, minst två veckor innan de vissnar, och ju mer du tar in, desto fler knoppar kommer plantorna att sätta. Denna sort har långa stjälkar och blommor i vitt, nyanser av rosa, rött och blåviolett.
Bra kompost och en dusch från vattenkannan är viktigt för att växterna ska få en bra start på dagen.

Låt det blomstra

Sommarblommor är hungriga växter. I växthuset har de fått sin veckodos av flytande gödning. När de kommer ut i trädgården behöver de fortfarande näringsrik jord och en jämn tillförsel av fukt för att fortsätta att bilda nya knoppar. Plocka dem med morgondaggen på och placera dem i skinande rena vaser. Ju fler du plockar, desto fler knoppar!

Rulla till toppen