Christian återställde nedgångna lägenheterna till magisk sekelskiftesvilla – fick riva åtta kök och sälja på Blocket

Den gamla villan utanför Stockholm bestod av flera små nedgångna lägenheter. Efter en omfattande renovering har Christian Quaglia skapat ett vackert och funktionellt hem för sin familj, med en härlig och färgsprakande blandning av olika stilar och epoker.

I en vacker gul sekelskiftesvilla i Gamla Enskede söder om Stockholm, bor Christian Quaglia tillsammans med sina tre barn. Den här delen av Enskede planerades och byggdes som den första av Stockholms så kallade trädgårdsstäder, år 1907. Christians villa är från 1910, och är försedd med mansardtak och stående träpanel enligt den tidens ideal.

– När vi tog över huset i Gamla Enskede hade Stockholms stad drivit provboende i huset i många år, det var ett riktigt nedgånget renoveringsobjekt indelat i fyra små lägenheter, två på varje plan, där alla rum hade var sitt trinettkök, säger Christian. 

Totalt fick man alltså riva åtta kök och öppna upp hela huset, därefter sakta men säkert försöka återställa och framhäva husets ursprungliga sekelskiftescharm.

– Men det var bara att ta fram verktygen och sätta igång, säger Christian. Och vi lyckades sälja av alla köken på Blocket! Det var dock ganska så många vattenledningar kors och tvärs genom huset, som det var lite meck med… men till slut så blev allting bra! 

Planlösningen idag består av först en mindre och därefter en större hall, där förvaringen för trebarnsfamiljens ytterplagg och skor finns. 

Matrummet är Christians hyllning till hemstaden Neapel, och laget Napolis färger ljusblått och vitt sysn i Muranolampan. Runt matsalsbordet ”Tulip” av Eero Saarinen för Knoll står teakstolar modell ”71” av Niels Otto Møller för J L Møllers Møbelfabrik. 
Vardagsrummet med modulsoffan är ”Playboy”, ritad av Åke Nilsson för Dux 1969. Målning ovanför soffan av Sigfrid Billgren och på golvet en ryamatta av Siri Carlén.
Halvkolonnerna i furu vid öppningen mot vardagsrummet är inropade på auktion. Taklampan är en vintagelampa från Murano och modulsoffan är ”Playboy”, ritad av Åke Nilsson för Dux 1969. Målning ovanför soffan av Sigfrid Billgren och på golvet en ryamatta av Siri Carlén.
Här bor: Christian Quagilia Jobbar som: Driver vintagebutikerna Brandstationen och Herr Judit i Stockholm. Huset: Villa från 1910 i Enskede i Stockholm.
Christian Quaglias gula villa från 1910, med mansardtak och stående träpanel, ligger i Gamla Enskede i de södra delarna av Stockholm.

– En kompis frågade en gång om vi drev ett dagis, säger Christian och skrattar.

Från hallarna kommer besökaren in i köket där nästan alla måltider intas kring den stora köksön. På nedre plan finns också matsalen som ansluter till vardagsrummet. På övervåningen kommer man först in i ”barnens värld” som Christian kallar det. 

– Här finns ett mindre rum till storebror och ett större om småsyskonen delar på. Från det rummet kan man gå in i vårt sovrum med anslutande walk in closet och badrum.

Överlag är Christian väldigt nöjd med resultatet av renoveringen. Framför allt att de lyckades återskapa byggnadsstilen och känslan från förra seklet. Han ser också att här finns ytterligare potential, inte minst i den stora tomten som hör till villan.

– Jag gillar grundcharmen som huset besitter och alla möjligheter som ett hus med den här storleken ger. Tomten är också rejäl och här kan man göra mycket. Jag drömmer om inglasad veranda med sekelskiftskaraktär, och ett engelskt växthus i trädgården.

I läkarskåpet samsas två chamottevaser av Gunnar Nylund för Rörstrand, Stig Lindbergs fajansvas ”Snurran”, Vicke Lindstrands 40-talsvas ”Nr 356” för Upsala-Ekeby med champagneglas och vinkylare. Ovanpå skåpet syns till vänster en apa i chamotte av Gunnar Nylund intill en elefant av Vicke Lindstrand för Upsala-Ekeby.
Ytterfodren i jugendstil är köpta i både USA, England och Frankrike. Det gröna keramikhuvudet är en ”Testa di Moro” från Sicilien som Christian säljer i sin butik Brandstationen.
På köksbänken står vitrinskåp från danska Nordal som Christian ställt direkt på köksbänken i stället för att hänga upp på väggen, i skåpen samlas alla hans favoritglas och koppar som används dagligen, bland annat skymtar Arthur Percys rödvita kopp ”Lillemor” för Gefle.
Sängborden i art déco-stil är köpta i Frankrike, 50-talssänglampan i förgrunden är inköpt i New York, den bortre sänglampan ”5321” ritade Paavo Tynell för Taito 1938. Nu finns den i nytillverkning hos Gubi. Nästan alla tavlor är inköpta på olika resor.

Antik och modern inredning

När Christian inte renoverar huset eller inreder, driver han de populära vintagebutikerna Brandstationen och Herr Judit på Södermalm. Han har en stor en förkärlek för kontraster och blandar gärna 1940–70-tal med både antikviteter och moderna klassiker. 

– Jag älskar att kombinera olika stilar, och på något sätt funkar det ihop trots olika tidsepoker. Kanske för att uttrycket är detsamma, det vill säga mycket färg och form som tar för sig.

Intresset för inredning, vintage och secondhand har funnits där sedan Christian var liten.

– Jag har varit maximalist sedan barnsben och har alltid haft ett stort intresse för både färg och form. Jag hittade tidigt till vintage- och secondhand och upptäckte vilka fynd man kunde göra. Tidigt 1990-tal var fyndfaktorn hög på landet runt Bollnäs där vi bodde, berättar Christian. 

I skrivbordshörnan i sovrummet står ett skrivbord av Giò Ponti, både skrivbordet och bordslampan med sjöhästen är inköpta hos Christians vän handlaren Johan Sjöström. Skrivbordsstolen är en klassisk ”Sjuan” från Fritz Hansen, omklädd i fårskinn. Målningen med flickan och påfågeln är köpt i New York.
I sovrummet står en omklädd stol från 1700-talet, bredvid den golvlampan ”2599”. Kinalampan ritad av Josef Frank för Svenskt Tenn. På väggen hänger en italiensk klädhängare i bambu.
Klart man kan ha tapeter i ett badrum, tittar man noga så ser man att det är ett martiniglas i mitten med citronskiva och allt, tycker Christian.

I dag fyndar han gärna i storstäder som London, Paris och Rom och har förutom inredning även ett stort intresse för konst, allt från nutida samtidskonst till äldre måleri.

–  Vi bodde ett kort tag i New York och jag råkade ropa in en känguru i mässing på en auktion i New Jersey så det var bara att hyra en bil och åka på roadtrip.

Han fortsätter:

–  Vi hamnade i en liten småstad som heter Lambertville full med antikaffärer, övervintrade hippies och söndagsloppis. Det är ett av mina bästa minnen och jag längtar till den dagen då jag får återvända dit, säger Christian.

Rulla till toppen