Skådespelaren Linn Skåber har aldrig dragit sig för att ta hjälp när det gäller heminredning. I den trivsamma lägenheten syns bidrag från proffs, vänner och släkt i form av kelimmattor, antikviteter, teaterrekvisita – och mormors ökända pallar.
Till sin stora förvåning har Linn Skåber vaknat en och en halv timme senare än vanligt i sin våning i flerfamiljshuset från slutet av 1800-talet. Så kan det gå när man anlitat en inredare för att göra om sovrummet, med bland annat mycket effektiva mörkläggningsgardiner. Enligt Linn kan hon nämligen mycket lite om inredning, och är väldigt opraktiskt lagd. Men en sak är hon väldigt bra på:
– Min bästa förmåga är att få tag i folk som är bättre än mig! Jag litar på människor jag vet är bra, och det gäller inte bara inredning, utan även andra saker i livet. Det här är särskilt viktigt för kvinnor i min egen ålder, säger hon och förtydligar:
– Kvinnor som är 50 plus tenderar att vara väldigt ”hands on” och ska klara allt själva. Jag rekommenderar motsatsen… Livet blir bra mycket roligare om man är ”hands off”! Jag är ganska säker på att utbrändhet skulle vara mycket mindre vanligt om fler tänkte på samma sätt.
Linn tar även gärna hjälp från andra håll. Det är som i den där Beatles-låten tycker hon, att det bara går att klara sig med lite hjälp från vänner. Som exempel berättar hon om sin bästa kompis Öjvind, historiker med estetisk känsla och en fantastisk förmåga att dammsuga antikmarknader i Rom efter gamla ljusstakar. Så när ett annat rum skulle göras i ordning i lägenheten, nämligen ett av vardagsrummen, frågade Linn om han kunde hjälpa till. Hur vill du ha det då, frågade Öjvind.
LÄS ÄVEN: Kika in i Josefins och Daniels sekelskiftesvilla i Bromma: ”Påminner om en italiensk villa”
– Och jag sa, föreställ dig ett vardagsrum för ett livsbejakande och roligt gaypar i sextioårsåldern, det vore drömmen!
Öjvind kom då fullastad med kelimmattor och diverse antikfynd, och Linn blev förtjust. Det var också han som kom med förslaget att tapetsera fönsterväggen i vardagsrummet med speglar. En idé som Linn tyckte var galen, men inte kunde låta bli att genomföra.
– Och jag är så glad, det hör till det jag gillar bäst i lägenheten. Det är precis som att speglarna gör fönstren ännu snyggare.
LÄS ÄVEN: Kika in i huset från Husdrömmar – med uppvuxen trädgård
Plats för kära saker
Linn säger heller inte nej om någon erbjuder sig att göra hennes inköp och överraska.
– Men när Öjvind visade mig de kinesiska tavlorna kom jag först att tänka på en kinesisk restaurang. Men, de var ju såklart helt fantastiska. Jag älskar människor som kan skapa en helhet med småknasiga och udda inslag.
Linn Skåber växte upp i en mindre lägenhet i en förort. Det var det som lärde henne att städa och ha det ordnat omkring sig, menar hon.
– Man kan nog tillåta sig mer om man bor stort, stöka till i ett rum och hålla ordning i ett annat, men det fungerar bara inte på en liten yta.
Är man trångbodd kan man heller inte hänga upp sig för mycket på det materiella, och i barndomshemmet lärde sig Linn att ha ett osentimentalt förhållningssätt till saker. Något som hängt med in i vuxenlivet – i hennes källarförrådet ekar det till exempel tomt och den smakfullt och personligt inredda våningen är inte övermöblerad.
– Jag har inga problem med att göra mig av med grejer, säger hon. Det har jag lärt mig av min mamma. Självklart behåller jag sådant som fotoalbum och annat som min son kan ha glädje av, men det mesta är trots allt bara saker.
Som ett skåp eller en byrå, de betyder egentligen ingenting tycker hon. Men visst kan det finnas ett värde i att spara, om föremålet har en historia att berätta. Själv envisas hon med att behålla de obekväma pallarna som hon fått av sin mormor, de som ingen vill sitta på.
– Mamma påstod att hon fick skavsår av att sitta på dem som liten, och ingen av mina vänner vill använda dem heller. Men de ska ingenstans, de påminner mig om barndomen och goda frukostar hos mina morföräldrar, så det spelar ingen roll hur hårda de är!
LÄS ÄVEN: Kika in hemma hos Ikeastylisten: ”Familjen vet att jag vill ha det på ett visst sätt”