Så blev 150 kvadrat trädäck lösningen för den sluttande trädgården – kika in

Det finns många sätt att skapa en trädgård och ibland kan det ske med snickrade konstruktioner. Hos Ann och Ronnie i Lekeryd ger golv, väggar och tak tomten en grundstomme och skapar rum för både plantering och umgänge.

Det var definitivt utsikten och läget intill den lilla sjön som gjorde att Ann och Ronnie Utas föll för huset utanför Huskvarna – inte den kala, trädfattiga tomten där en stor del av ytan täcktes av grov makadam. De träd som fanns utgjordes främst av en nästan tio meter hög granhäck utmed södra tomtgränsen. När granhäcken fälldes satt de sedan på bar backe, bokstavligen talat. För tomten sluttar hela vägen ner mot sjön, först svagt och sedan med en brantare slänt. Men inget är så hopplöst att det inte går att förändra. 

– Allting går, slår Ann fast. Man får bara klura lite … Makadamen gjorde det svårt att plantera och att schakta bort den skulle bli dyrt. Dessutom tar det tid innan växtlighet blir så frodig att den fyller ut och skyddar för insyn. 

Fridfull buddha, på hemfixad piedestal – med en betongplatta limmad ovanpå en hög betongkruka. Lite grus i botten på krukan ger tyngd så att piedestalen står stadigt.  
Trädäcket är drygt 150 kvadratmeter stort, men skickligt uppdelat i flera mindre ytor med hjälp av varierade nivåskillnader, pergolatak och levande grönska i form av träd och prydnadsgräs. 
Här bor: Ann och Ronnie Utas. Jobbar som: Ann är ekonomichef och Ronnie egenföretagare inom IT-branschen. Huset: I Lekeryd utanför Huskvarna i Småland med trädgård på 1  666 kvm, zon 4–5.
I loungedelen har rumskänslan förstärkts, med spegel på gästhusets vägg och en taklampa ner från pergolataket. Lampa, Markslöjd.
Avenboken i hängande form breder ut grenverket i rabatten kantad av en låg buxbomshäck. Här syns också en uppstammad tuja, japansk krypande lönn, silverfryle, stjärnmagnolia och höstsilverax.

Men Ronnie gillar att snickra och Ann har fullt av kreativa idéer. Tillsammans blir de ett oslagbart team, som tycker att det är roligt att bygga upp miljöer. För att snabbt ersätta granhäcken kom ett plank av liggande brädor på plats. Sedan valde de att betrakta ytan av makadam som en tillgång, som torrt underlag för att bygga trädäck. Från gästhuset och hela vägen ner mot sjön lades ett golv av trätrall. I den svagare lutningen föll det sig naturligt med större ytor, åtskilda av enstaka trappsteg för att anpassa sig till nivåskillnaderna. I den brantare avslutningen blev trappstegen fler, med ett avbrott för ett soldäck innan man når gräsmattan närmast sjön. 


LÄS ÄVEN: Så skapar du vackra och grönskande rum i trädgården


Inbyggd trädgård

Totalt är trädäcket lite mer än 150 kvadratmeter, som en sjurummare med öppen planlösning där de olika rumsligheterna förstärkts med pergolatak, avskärmande plank och planteringslådor. Tack vare trädäcket blev det också lättare att plantera och göra grönskan till en del av miljön. 

– Redan när det bärande regelverket kom på plats byggde vi generösa avgränsade fack likt stora lådor, säger Ann. Just där plockades makadamen bort, så att lådan når ända ner till jordytan. De har fodrats invändigt med platonmatta och sedan fyllts med jord så att vi kunde plantera träd och prydnadsgräs. 

Loungedel i skuggan, med sittgrupp under pergolatak och parasoll av hängavenbokens grenverk. Trägolvets ytor har delats upp och samtidigt gjorts mer levande med en avlång plantering. 
Skönt utehäng! För att göra den känslan mer påtaglig har man valt att möblera med ett par mindre sittgrupper, ”High Tech” från Grythyttan. Ska det dukas för mat till många finns ett större matbord på en terrass runt husknuten.   
Växthuset håller stilen, enkelt utan krusiduller, med odlingslådor och krukor målade i svart. Växthus, Willab Garden.  
Distinkta väggar och tydliga rum gör att inredning med möbler faller sig naturligt. Den låga bänken pryds av en bonsaiklippt en, lyktor och en fin kruka.

De raka rektangulära eller helt kvadratiska planteringsytorna passar fint ihop med den strama, återhållna stilen. Pergolatak förstärker rumskänslan ytterligare och som en bonuseffekt ger de ett vackert skuggspel på trägolvet. Över uteköket och spa-badet sitter ribborna i taket tätare för att ge mer skugga. På andra håll är taket glest och ger stöd åt växter som breder ut sig. Över sittgruppen i loungedelen bär taket upp hängbokens långa grenar så att de breder ut sig likt ett grönskande parasoll över sittgruppen. I rummet intill utgörs taket i stället av två klotlönnar som står i givakt på var sida om en sittbänk.

Lådor och barrväxter

Ann gillar också snickrade planteringslådor. Kommer man inte ner i marken får man bygga odlingsyta på höjden, menar hon. 

– Lådorna kan göras stora så att de rymmer rejält med jord och inte torkar ut så snabbt. De är en del av träd­gårdens möbler, med detaljer som skiljer sig lite. 

Ann är också svag för barrväxter, gärna bonsailiknande, och växter där bladverket är i fokus. Blommorna är få, och i den mån de alls finns är de vita. Estetiken är överlag sparsmakad och asiatiskt inspirerad  – förutom på ett ställe. Strax intill de mer inneslutna rummen låg länge en stor hög stenbumlingar. De grävdes upp när huset byggdes och blev sedan liggande. Den första tanken var att de självklart skulle fraktas bort. Men vid eftertanke fick stenhögen ligga helt orörd och runt den grävdes en generös plantering. Här har Ann gått loss på en tätare, frodig och varierad växtlighet som inramning åt stenen. 

Trappan av trä inspirerade till att bygga en gång av trä genom rummet, likt en brygga över de vidsträckta grusade ytorna. Den vinröda flik­bladiga lönnen ’Inabashidare’ blir snygg mot en tät matta av murgröna.
Sittplats med inramning, där två klotlönnar planteras i trädäcket. Runt träden växer palmstarr.
Med pergolatak är det enkelt att hänga upp saker. Här kan man låta sig gungas till rasslet av bambu, i den svävande, äggformade vilstolen över en tjock matta av murgröna. 
Skräphögen av stenbumlingar förvandlades till plantering med asiatisk inspiration. Nu är den helt inbäddad av miskantus, strutbräken, kryptuja, ormhassel och gillenia.
Den lilla skira murrevan gör sig fint ihop med den mer välvuxna funkians bladverk.
Likt en bro över en sjö av grus, knixar sig gången krokigt fram mellan tuktade tallar och bambu.

Åtta år efter starten finns det så mycket mer än en stenhög och väggar som ger höjd. Stamympad klotlönn, klotpil och ullungrönn tillhör skaran av träd som snabbt växer till sig. Häckar och buskar har också hunnit fylla ut och mjukar upp. Även om det ännu finns öppna ytor täckta av makadam och vidsträckt gräsmatta. Men det är inget problem – bara väntande möjligheter.

Snickrade planteringslådor

Där det är svårt eller till och med omöjligt att plantera ner i marken, kan en snickrad låda lösa problemet. Ett enkelt sätt att själv bestämma form, storlek och det djup som passar platsen och växterna bäst. Stilen kan också varieras. Här är några smarta tips inför bygget:

 Där lådorna står på marken saknar de botten. På så vis får växterna markkontakt. Det ger rotsystemet en möjlighet att utvecklas och söka sig nedåt. Omvänt kan maskar och mikroorganismer också leta sig uppåt och bidra till en mer levande jord. 

 Fodra lådans insida med en platonmatta av plast. Den skyddar träet mot fukten i jorden. Mattans formpressade ytstruktur ger en luftspalt mellan träets yta och plasten. 

 De allra flesta växter klarar att övervintra i planteringslådorna, men är de känsliga kan lådan isoleras med frigolitskivor, placerade mellan trä och platonmatta. Sådana finns i flera dimensioner i närmaste bygghandel. 

 På våren tinar jorden i lådan fortare än i marken. Det gäller alldeles särskilt om lådorna målats i svart, en färg som drar åt sig solvärmen. Bra för växter som väcks till liv av tidig vårsol
– men tänk på att de då kan behöva vattnas. 

Fiffig budgetdekor. Tre kraftiga, svart­målade bamburör har sällskap i rabatten av funkia ’Francee’.
Ett skyddat hörn mellan utekök och växthus ger lä åt matgruppen. Krukan på bordet är återbruk – en rostig bakform på loppisfyndad ställning med ben.
Flera mindre rum har förvandlat en öppen yta till en skyddad del av trädgården. Här vill man stiga in för att se vad som döljer sig bakom bambun ’Bimbo’ och ullungrönnen ’Dodong’.   
Även den enklaste portal blir en tydlig por i tujahäckens öppning.

LÄS ÄVEN: Växterna att undvika i trädgården – om du vill slippa mördarsniglar


Anns favoriter

  • AvenbokCarpinus betulus – zon 4
  • Bergbambu Fargesia murielae ’Bimbo’ – zon 4
  • Bok Fagus sylvatica – zon 4
  • Glansmiskantus Miscanthus sinensis – B (Övervintrar vanligtvis enligt Perennagruppens bokstavsindelning A–D från 2021)
  • Hasselört Asarum europaeum – A (Övervintrar pålitligt)
  • Japansk lönn Acer palmatum ’Atropurpureum’, ’Osakazuki’, ’Inabshidare’ – zon 3 (4)
  • Japansk ädelcypress Chamaecyparis obtusa ’Nana Gracilis’ – zon
  • Klotlönn Acer platanoides ’Globosum’ – zon 4
  • Klotpil Salix euxina ’Bullata’ – zon 6
  • Klottuja Thuja occidentalis ’Danica’ – zon 5
  • Murgröna Hedera helix ’Huldra’ – zon 4
  • Palmstarr Carex muskingumensis ’Silberstreif’ – A
  • Silverfryle Luzula nivea
  • Tuja Thuja occidentalis ’Smaragd’, ’Brabant’ – zon 5
  • Tuvrör Calamagrostis acutiflora  – A

LÄS ÄVEN: Skapa gröna rum i trädgården – tips och saker att tänka på


Rulla till toppen