Kika in i Josefins och Daniels sekelskiftesvilla i Bromma: ”Påminner om en italiensk villa”

Utifrån är det röda huset i Bromma en sekelskiftesdröm, med glasveranda och allt. Men inuti är det tydligt att inspirationen kommit från sydligare breddgrader.

I Flysta i Bromma har Josefin och Daniel Jeppson skapat ett drömhem där svenskt sekelskifte möter italiensk design. Med bevarade originaldetaljer, inspiration från resor och respekt för husets karaktär har de skapat en atmosfär där de verkligen känner sig som hemma.

Josefin kommer ursprungligen från Skåne och arbetar inom mediebranschen. Hon har en förkärlek för italiensk keramik, bland annat i form av pinjekottar och ”Testa di Moro” (en typ av huvudformad vas som ursprungligen kommer från Sicilien). Hennes passion för inredning fick henne också att medverka i SVT:s inredningsprogram ”Vem bor här” tidigare i år. Daniel, som är född och uppvuxen i Stockholm, har en karriär inom kompetensutbildning på Dagens industri. Döttrarna Isabella och Alice håller på med hästsport och fotboll respektive gymnastik, vilket ger familjen en aktiv och mångsidig vardag.

Familjen har bott i huset sedan juni 2020. Innan dess bodde de i en bostadsrätt i Stockholm. Som ofta var det lite av en slump att de hamnade här: 

– Trots att vi kom sent in i budgivningen och egentligen hade sikte på ett annat område, blev vi förälskade i huset och orangeriet. 

De stora fönstren gör att rummet är ljust och luftigt. Bord ”Tavolo con ruote” av Gae Aulenti för Fontana Arte. Upstoppad rapphöna från 1958, glaskupa från Newport. Soffa och ”love seat” ”Le Grand Air”, från Decotique. Spegel ”Henri” från Newport. Lampan är vintage från Mazzega/Murano. Bordslampa ”Taccia Grande”, från Flos. Kuddar från Fornasetti och Ceannis. Kruka ”Testa di Moro” från Sicilien, villavitus.se.
Den inglasade verandan med vackra fönster är som ett smycke på huset.
Här bor: Josefin och Daniel Jeppson, med döttrarna Isabella och Alice Jobbar som: Mediasäljare & inredare. Instagram: villa.vitus Huset: Villa med orangeri i Flysta, Bromma, på 157 + 35 kvm, byggt 1906.
I den inglasade verandan ligger ett vackert stengolv med handslaget rött golvtegel, från Qvesarum. Byrån i rokokostil har Daniel har köpt på auktion för många år sedan.
I burspråket/glasverandan har familjen sitt matrum. Ljuset flödar in från de stora fönstren. Bord ”Tulip”, design Eero Saarinen, Knoll. Stolar, design Ray och Charles Eames, Vitra. Fårullsmatta köpt på en resa i Sydeuropa. Vasen är en så kallad ”Testa di Moro” från Sicilien. Servis från Mateus. Muranolampan är vintage.

Flysta är ett lugnt område med många barnfamiljer, lummiga parker och en skog, Flystaskogen, precis bakom huset. 

– Här kan vi njuta av det bästa av två världar, med närhet till Stockholms stadsliv samtidigt som vi har naturen inom räckhåll, säger Josefin.

Det som familjen föll för i huset och trädgården var främst dess sekelskiftescharm och fina originaldetaljer. Golven, väggarna, fönstren och dörrarna gav huset en omedelbar hemtrevlig känsla. Det magnifika orangeriet från Qvesarum och de blommande körsbärsträden på tomten tillförde ytterligare charm och prakt till fastigheten.

I vardagsrummet har de målat väggarna i en härlig rosa nyans som bryter fint mot det vita, denna ”smultronockrafärg” är inspirerad av kulören på husen i Italien. Soffan är vintage 70-tal: ”Maralunga”, design Vico Magistretti, Cassina. Soffbord ”Marvelous Air”, från Decotique. Fårullsmattan är köpt i Sydeuropa. Golvlampa ”Rosy Angelis”, design Philippe Starck, Flos. Taklampa ”Sky Garden”, design Marcel Wanders, Flos.
Glas från Åhléns. Tallriksunderlägg ”Celotocaulis”, design Josef Frank, Svenskt Tenn. Servis från Mateus.
Tallrikar med den välkända operasångerskan Lina Cavalieris ansikte i olika varianter, Fornasetti. Kuddar från Missoni och Etsy. Ljusstake vintage 70-tal, ”Variomaster” av Ceasar Stoffi & Fritz Nagel för Quist.
Huset ligger inbäddat i grönska.

Inredningsstilen är förenar svensk sekelskiftesinredning med italienska designelement. Josefin, som har bott, arbetat och studerat i Italien, har präglat husets inredning. Både hon och Daniel har en förkärlek för vintagemöbler som de gärna köper på auktion i Europa.

Huset har en rik historia och är byggt på en tomt som styckades av från Flysta gård i början av 1900-talet. Stenarna till grunden bröts i Flystaberget ovanför tomten, och huset kallades ursprungligen för Villa Branten. Det köptes av före detta lanthandlaren Johan Oskar Andersson 1917.

Autentisk charm

För att skapa den atmosfär de drömde om har familjen renoverat och fräschat upp interiören i huset. De har behållit husets autentiska charm samtidigt som de har gett det en modern touch. Golven har slipats, väggarna har målats om, och tapeter har satts upp i flera rum. De har även investerat i en gäststuga, ett spa-bad på trädäcket och en mjuk heltäckningsmatta i gäststugan. På lång sikt drömmer de om att inreda källaren med ett gym, bastu och spa. När de kommer hem vill de känna sig som hemma. 

Från vardagsrummet ser man in i allrummet som går i fina blå toner.
I rummet sitter fondtapeten ”Trailing Orchid”, från Osborne & Little. Schäslongen från 1930-talet är köpt i en antikaffär och omklädd i tyg från Missoni. Golvlampa ”Arco”, Flos.
Köksinredningen kommer från Marbodal. Handduk, H&M Home. Kruka från Zetas trädgård.
Uppdukat till fest i orangeriet. Porslin från La Riggiola, Rörstrandsgatan. Kökssoffa från tidigt 1900-tal, köpt på Blocket. Stolen är också köpt på Blocket. Pinjekotteskål från Sicilien, villavitus.se.
 På altanen har de ett litet utekök med en pizzaugn från Austin & Barbeque. Små grytor från Le Creuset.
På baksidan finns ett vackert orangeri med öppen spis, från Qvesarum. Utanför finns en murad grill med rotisseri. Familjen använder orangeriet så ofta de kan.
Vedspisen kommer från Bolinders. Krukor från Zetas trädgård. Pinjekotten i keramik är köpt på Sicilien. Tapeten i hallen heter ”Chiave Segreti”, Fornasetti.

Inspirationen till sin inredning hämtar de från olika källor: resor i Italien, auktioner och antikhandlare i Europa och i Sverige, besök på Millesgården och favoritbutiken Svenskt Tenn bland annat. Josefin har även inspirerats av sin mamma Kerstins känsla för inredning sedan barnsben.

– Med Muranolampor och en annorlunda planlösning som påminner om en italiensk villa, har vi skapat en unik atmosfär som genomsyrar hela huset. Vi är så nöjda med renoveringsarbetet och om vi ska beskriva vår stil skulle vi säga en fusion av svenskt sekelskifte och italiensk design.

Sovrummen ligger på övervåningen. Sänghimmel, Ellos. Handgjord vacker byrå skapad av Daniels farfars morfar. Kruka i fönster ”Testa di Moro”, Sicilien, villavitus.se. Lampan i fönstret, vintage Georgia Jacob, Frankrike.
Lampan i fönstret, vintage Georgia Jacob, Frankrike.
I gästrummet är det tapetserat med en cool tapet av Marie Olsson Nylander för Rebel Walls. Ljusstakar ”Drip”, Pols Potten. Italienskt glasbord från Room. Taklampa ”Kvist” av Jonas Bohlin, Örsjö Belysning.

5 inredningstips

  •  Blanda stilar: Familjen har skapat en unik inredningsstil genom att kombinera svenskt sekelskifte med italiensk design. 
  • Bevara originaldetaljer: Att bevara detaljer i ett äldre hem (som originalgolv, fönster och dörrar) ger hemmet en charm som är svår att återskapa med moderna material.
  • Inspireras av resor: Familjen hämtar mycket av sin inredningsinspiration från sina resor, särskilt från Italien. 
  • Respektera husets karaktär: När du renoverar ett äldre hem är det viktigt att ha respekt för husets karaktär. Du kan uppdatera och fräscha upp, men samtidigt behålla de autentiska detaljerna som ger huset dess unika känsla.
  • Skapa trivsam atmosfär: När du inreder ditt hem är det viktigt att skapa en atmosfär där du och din familj känner er som hemma.
Rulla till toppen