Gör din egen växtgardin – 5 tips för ett fint resultat

Drömmer du om att skapa vacker växtgardin hemma? Här delar vi med oss av 5 smarta tips för att lyckas.

Vi ägnar allt mer tid i våra hem och vi älskar att omge oss med gröna växter, något som bland annat den här trendrapporten visar. Ett sätt att få in mer grönska inomhus är att byta ut de traditionella gardinerna mot en grönskande växtgardin. En växtgardin kan bland annat rama in ett fönster, klättra på väggen eller längs med ett skåp. Oavsett var du placerar din växtgardin så blir resultatet harmoniskt och vackert samtidigt som hemmet blir mer levande.


LÄS ÄVEN: Odla gurka i kruka – så gör du för att lyckas!


Gör din egen växtgardin:

1. Välj rätt växt

Grunden för en fin växtgardin är att välja en klätterväxt som kan slingra sig. Några växter som passar bra som växtgardin är bland annat gullranka, silverranka, porslinsblomma, klätterkalla och murgröna.

Foto Boråstapeter

2. Låt växten slingra sig nerifrån och upp

Enklast är att plantera klätterväxten i en kruka och låta den få klättra sig upp från ena hörnet av fönsterbrädan. Har du ett skåp som står precis intill fönstret kan man även låta växten klättra därifrån. Det går även att skapa en växtgardin med utgångspunkt från hängande amplar.

Foto Alice Johansson

3. Fäst och ge stöd

För att din växt ska slingra sig fint och växa där du vill ha den behöver den fästas och få stöd. Antingen med små plastklämmor som är avsedda för klätterväxter eller med en genomskinlig tråd som fästs mellan två spikar, klätterväxten kan sedan slingra sig kring linan. Det går även att tejpa upp klätterväxten med vit eltejp.

Foto Beckers

LÄS ÄVEN: Så odlar du tomater – 7 viktiga steg för att lyckas


4. Plantera om på plats

Eftersom växtgardinen är fäst runt fönstret eller väggen behöver klätterväxten planteras om där den står. Här tipsar kreatören Helena Lyth om hur man kan göra detta på ett enkelt sätt.

Foto Beckers

5. Växtgardin på flera sätt

En växtgardin behöver inte bara hänga runt fönstret! Våga tänka utanför boxen och låt klätterväxter slingra sig även i andra delar av hemmet.

Foto Boråstapeter

Rulla till toppen