Trädgårdsmästaren Olof Green guidar under Hus & Hems trädgårdsdag: ”Visar upp blomsterprakt”

Olof Green är trädgårdsmästare på Norrvikens Trädgårdar och kommer att leda guidade turer i parken under Hus & Hems trädgårdsdag den 12 maj. Vi fick möjlighet att ställa några frågor.

Vad är det som är unikt med Norrvikens trädgårdar?

– Läget och utnyttjandet av landskapet – som den hyllningen till landskapsmåleriet och de stora perspektiven det är. Norrviken är de stora penseldragen på en tavla, utsträckt på en platå mellan Hallandsåsen på ena sidan och havet på den andra. Där delar av parken rör sig både upp mot åsen och andra ner mot havet. De branta delarna av parken adderar både en effektfull dramatik och dynamik. Och hela tiden står vackra Villa Abelin i centrum som navet i alla dessa beståndsdelar. 

Har du någon egen favoritträdgård (i Norrvikens trädgårdar)?

– Jag skulle nog egentligen vilja säga Japanska trädgården men eftersom jag själv har haft förmånen att få utveckla en del som heter Tors Park, ligger den mig lite extra varmt om hjärtat. 

Tors park är den lilla stigen, avstickaren från de raka linjerna och det tuktade. Med frodig grönska och djungelkänsla, skapad av träd och buskar som inhämtades av Tor Nitzelius på sina resor. En växtskatt, som de senaste åren givits ett återupplivande och ett nytt sammanhang och tillsammans skapar ett värdefullt inslag och en naturupplevelse. 

Japanska trädgården.
Japanska trädgården.

Vad kan man förvänta sig om man kommer till Norrviken den 12 maj?

– Maj är den månad då många av parkens blommande träd och buskar visar upp sin blomsterprakt. Varje säsong är unik och påverkar i högsta grad blomningstider men i mitten av maj brukar man kunna njuta av när parkens alla magnolior och körsbärsträd som blommar som bäst, medan azaleor och tidiga rhododendron befinner sig i början av sin blomningstid. Men man får inte glömma all den nya och fräscha klorofyllstinna grönska som både börjar skapa en fyllighet och rumslighet i det tidigare så nakna och avlövade landskapet.

Kan du berätta något om vad du kommer att prata om på trädgårdsdagen?

– Under min guidning kommer jag att berätta lite om Norrvikens trädgårdshistoria och om vad Norrvikens grundare försökte skapa med denna anläggning. Sedan kommer jag att prata lite om årets tematisering och om att Norrviken har en ådra av äventyrslust i sitt DNA. Vi kommer göra ett antal stopp i olika delar av trädgården där jag pratar lite extra om där vi befinner oss.

Vilket är ditt bästa odlingstips för nybörjare?

– Mitt bästa odlingstips är att odla det som du har mest nytta av/gillar att äta. Gillar ni jordärtskocka och morot? Då har du svaret där! Utan känslan av nyttan som odlandet ger, kan man annars ganska enkelt tröttna på den skötsel och omsorg som krävs för att det ska bli bra. 

Rulla till toppen