Manuela hittade drömhuset: ”Så fort jag såg bilden kände jag igen mig”

Det var kärlek vid första titten när Manuela Hardy hittade 60-talshuset som hon idag bor i tillsammans med sin familj.

Jag blev förälskad i det direkt. Vi hade hört att huset skulle läggas ut till försäljning och gick direkt in på nätet och letade upp adressen, och så fort jag såg bilden på det kände jag bara igen mig, säger Manuela Hardy.

– Det var både tidlöst och coolt.

Plötsligt gällde det att agera snabbt, så hon och hennes man Cato kontaktade säljaren och fick köpa huset innan visningen.

– För den tidigare ägaren var det viktigt att hitta en köpare som de gärna ville ha som granne, eftersom de hade styckat av en del av tomten och byggt ett hus åt sig själva där.

Efter att ha fått väggarna helt uppfräschade och målade, och golv och tak på bottenvåningen utbytta, flyttade Manuela, Cato och deras tre barn in i sitt drömhus. Året var 2019 och livet var i full gång. Några år och en pandemi senare kan vi se att projekten har fortsatt. Inomhus har den öppna spisen renoverats och väggarna har bytt färg från en mörkare färgskala till en ljusare. Utvändigt har huset dränerats, isolerats och försetts med ny panel, fönstren har uppgraderats och trädgården har planerats om. Men när Manuela beskriver vad som har gjorts verkar det inte alls stressigt – som arkitekt är hon van vid att driva projekt framåt.


LÄS ÄVEN: Kika in hemma hos Ikeastylisten: “Familjen vet att jag vill ha det på ett visst sätt”


Längst bort ligger tv-rummet, medan de två ”Krysset-stolarna” i förgrunden, designade av Fredrik A Kayser 1955, står i vardagsrummet. Taklampa från Gubi, mattan ”Lohals” från Ikea och på väggen  hänger en tavla av Manuela, bredvid en konstaffisch från Society6.
Manuela vill skapa ett praktiskt och trevligt hem för sin familj, och hon trivs i huset från 1969. I bakgrunden syns en tavla som hon har målat själv. Lägg märke till hur fönstren längst upp på väggen ger intryck av att taket svävar.
Villan ligger i ett lugnt bostadsområde, nära skolor och aktiviteter. Arkitekten Sigmund Torsvik ritade huset som stod färdigt 1969. På baksidan fanns en stor gräsmatta som Manuela har delat in i mindre zoner med växter och stenar. Fasaden i bränd, svartoljad gran sattes upp i samband med att huset isolerades om.
Vardagsrummet har direkt utgång till trädgården. Den ljusa puffen är köpt hos Jysk, och ett platsbyggt skåp ger förvaring och ramar in tv:n.
Tv-rummet har en grå soffa från Bolia, medan kuddarna kommer från bland annat Kid Interiør och Ikea. Soffbordet är från Ikeas ”Stockholmsserie”, den gröna puffen från norska Europris och stolen i trä och metall är köpt på loppis.

– Men jag har verkligen lärt mig mycket av vår renovering. Den har gjort att jag förstår mina kunder bättre och kan ge dem råd baserade på mina egna erfarenheter.

Ett av huvudmålen med renoveringen av familjens hem var att bevara husets karaktär och återställa dess ursprungliga uttryck. Mycket i hur man använder ett hem har förändrats sedan arkitekten Sigmund Torsvik ritade huset 1969. 

– Köket är vår samlingspunkt, och ett smalt och relativt trångt kök var inte lämpligt. Så även om jag tycker att öppna planlösningar kan vara tröttsamma, har vi öppnat upp mot vardagsrummet. Jag tycker att det fungerar här, eftersom det finns hörn och väggar som gör att det inte känns som ett stort gemensamt rum, utan flera zoner, säger Manuela.


LÄS ÄVEN: Tidlös inredning som håller i längden: “Det är viktigt att ett hem får växa fram långsamt”


Matplatsen är placerad mittemot köket. Taket består av skuren ekplywood. Golvet är ”Crescendo 181 ek”, från Boen, och väggarna är målade i ”Washed Linen”, från Jotun. Matbord och bänk är måttbeställda hos Michelsens Interior. Stolarna är ”Catifa 53”, Arper, och lampan är ”Fluid” från Muuto. Över bänken hänger en rund spegel från Rusta och mattan är ”Lohals” från Ikea.
Dörrpartierna är målade med samma mattsvarta färg som de bärande balkarna. Soffa ”Outline” från Muuto, i konjaksfärgat läder.
Den öppna spisen står fritt i rummet och är en del av den ursprungliga arkitekturen. Manuela har själv designat bordet ”Origeo”, och bredvid det står en vintage ”Myran” av Arne Jacobsen för Fritz Hansen. Den runda tavlan på väggen har Manuela målat själv.

Mycket naturmaterial

Inredningen går medvetet i takt med arkitekturen, där de svarta balkarna som bär hela taket balanseras av ljusa väggar och ljust träarbete.

– Jag är egentligen förtjust i att omge mig med mer färg, men här har jag bestämt att det finns tillräckligt med intressanta saker för ögat att titta på utan att tillföra ytterligare en ingrediens. Jag gillar generellt att inte använda för många olika material och tycker att det är en bra idé att skapa en färg- och materialpalett när man planerar ett projekt. Det är viktigt att kunna känna att man är i samma hus eller lägenhet, oavsett vilket rum man befinner sig i. En annan princip är att låta materialen vara vad de är och inte låtsas vara något annat. Jag gillar naturmaterial som trä, glas och sten, men om man till exempel ska använda vinyl så ska det se ut som vinyl och inte som trä eller marmor. Det är viktigt att vara ärlig i sitt val av material, säger arkitekten.

Köksinredningen är en blandning av ekfaner, massiv ek och lackerade fronter, från Michelsens Interior. Här finns en rad med högskåp och en 1,2 x 4 meter lång köksö med både spis och diskho. Kranen är från Quooker och har kokande vatten utöver varmt och kallt (observera att svenska byggregler inte tillåter kokande vatten i kran i privata hem).
Där det nu finns en köksö fanns det tidigare en vägg som skilde av köket. Genom att öppna upp har detta blivit ett mycket mer socialt utrymme i huset. Lampan ovanför köksön är specialbeställd för det här köket, medan spotlighterna är ”Tube Mini R” i svart från SG Armaturen. Längs fönstret står en specialbyggd bardisk med barstolar från Muuto.
Köket har utsikt över både matplatsen i ena riktningen och vardagsrummet i den andra. Bänkskivan i 6 mm valsat stål är från Lie Blikk och hällen är ”Bora Pure” med integrerad fläkt. Färgen på de målade balkarna är S 8500-N, som är en dämpad svart nyans.
Trappan ner till bottenvåningen, där Manuelas arkitektkontor ligger, ritades av arkitekten Sigmund Torsvik tillsammans med resten av huset. När Cato och Manuela flyttade in var den grå, men sedan dess har den fått samma färg som bjälkarna och dörrarna.
Det stora sovrummet ligger intill tv-rummet och har en sänggavel byggd i samma material som taket. En gammal skolstol, som hittades på en second hand-marknad, har använts som nattduksbord. Linnegardinerna är från Ikea, sängkläderna från Rusta och den bruna pläden från Tell Me More.

LÄS ÄVEN: Cissi och Thomas byggde nytt hus på gamla gården: “Återanvänt bjälkar, dörrar och vedspis”


Hon har fått kommentarer om att huset har en japansk känsla – en beskrivning som hon förstår. Men Manuela är egentligen inte så fokuserad på inredningens stil. Hon är mer angelägen om att huset ska kännas som ett hem och att det ska präglas av familjeliv och upplevelser. Hennes ingredienser för att uppnå detta är krukväxter, familjefoton, olika souvenirer och egna målningar.

– Min mamma har alltid gett oss växter i inflyttningspresent när vi har flyttat, och jag håller med henne om att de är viktiga. Jag tycker att gröna växter, i kombination med naturliga färger, skänker lugn. Det får vi här – och vi älskar att vara hemma.

Trots att Manuela har bott på många ställen har hon ännu inte byggt något helt nytt åt sig själv. 

– Som arkitekt har jag tidigare tänkt att jag skulle rita mitt eget hus, men sedan vi flyttade hit har jag inte längre det behovet.

Rulla till toppen