När Anna Jeppsson lyckades förvandla några torra pelargoner till ett par blommande skönheter väcktes också pelargonintresse till liv. Här delar hon med sig av sina bästa knep för att lyckas med pelargonerna!
Vattna ordentligt – men inte för ofta
Dutta inte med vattnet! Låt pelargonerna torka ut mellan vattningarna och vattna sedan rejält. Om man vill kan man sätta sina pelargoner på en bricka eller en ugnsplåt när man vattnar så att de kan stå och dra till sig vattnet en stund. Ge gödning enligt instruktionerna. Gärna en svag dos vid varje vattning.
Rädda övervattnad eller uttorkad pelargon
Det är lättare att rädda en torr pelargon än en pelargon som fått för mycket vatten. Men om olyckan skulle vara framme och man har övervattnat ska man ta upp den ur krukan, ta bort lite av den blöta jorden och ställa den på en tidning och hoppas. En uttorkad pelargon kan räddas genom att man klipper ner den och vattnar den.
LÄS ÄVEN: Karl Fredriks bästa tips för att lyckas med pelargoner: “Tar sticklingar på mina närmare 200 pelargonsorter”
Klipp och ansa
Var inte rädd för att klippa pelargonerna. De kommer snabbt igen. Klipp bort det vissna och ansar där det behövs. För att främja tillväxten kan man ibland behöva vara lite hård och ta bort en lång gren eller till och med en blomsterknopp.
Rätt jord
Pelargoner trivs bäst i lätt och luftig jord. Det finns speciell pelargonjord att köpa, annars kan man blanda lecakulor i jorden.
Undvik för mycket sol
Stekande sol är sällan bra för några växter. Anna har skira gardiner att dra för som skydd i växthuset. Vissa pelargoner får komma ut på sommarlov i trädgården.
Ta sticklingar
Det är lätt och roligt att ta sticklingar av pelargoner. Anna testar att ta sticklingar från alla möjliga sorter, och de får stå och bilda rötter i vackra pressglas i fönstret. Där kan de stå länge som prydnad, bara de får nytt vatten då och då.
Krukor och fat
l Pelargoner vill inte ha för stor kruka. När de börjar växa ur sin kruka byter du till en kruka som bara är något större. Anna begränsar medvetet en del av sina pelargoner genom att inte ge dem större kruka när hon tycker att storleken är tillräcklig. Pelargonen ges då bara lite ny jord och får sedan fortsätta i samma kruka.
Eftersom glaserade terrakottafat är dyra använder Anna oftast glasfat och udda assietter från loppis för att ha under sina krukor. Det blir jättefint!
Placera gärna dina pelargoner så att det ser fint ut! Det är roligt att möblera om så att de plantor som är vackrast för stunden hamnar i fokus.
LÄS ÄVEN: Så lyckas du med dina pelargoner – 7 viktiga tips
Fem favoritpelargoner:
Mårbacka
Annas absoluta favorit och det finns alltid flera exemplar av den klassiskt rosa sorten i Annas växthus. Mårbacka drar gärna i väg på höjden och hon gillar att den är lite oberäknelig och vild. Om den får lite stöttning kan en planta som trivs nästan fylla ett helt fönster och blommar rikligt under största delen av växtsäsongen.
Mårbackapelargonen är en klassisk svensk sort som verkar ha funnits på många olika ställen, till exempel hos Carl Larsson och Selma Lagerlöf. Den klassiska Mårbackapelargonen har en ljust rosa blomma med något blekare kanter och rosa ståndarknappar med rostrött pulver. Men Mårbacka finns i namnet på flera sorters pelargoner.
’Mårbacka Vit’ liknar den sort som kallas ’Gammal Svensk Dubbel’ och har halvdubbla vita blommor med orangeröda pistiller. Sorten ’Mårbacka Röd’ har också namnet ’Stora Hyttnäs’ och har halvdubbla rödlila blommor, också den med orangeröda pistiller. Det finns även sorter med namnen ’Mårbacka Farbror Harald’ och ’Mårbacka Tant Hanna’. ’Drottning Ingrid’ är en dansk sort som är lik ’Mårbacka’. Den har mindre men dubbla blommor och blekgula ståndarknappar.
’Red Pandora’
En tulpanpelargon. Anna älskar knoppar, och den här pelargonens blommor ser ut som ett knippe knoppar, kan det bli bättre? Dessutom har den ett kraftigt växtsätt med mörkgröna och lite krusiga blad. Den är extremt lätt att ta sticklingar på.
’Appleblossom rosebud’
Har blommor med grön och vitt mitt och rosa kanter som påminner om äppelträdets blommor. Sorten är en så kallad rosenknoppspelargon och har dubbla blommor och ett härligt grönt bladverk.
Änglapelargoner
Änglapelargoner är namnet på en grupp mindre pelargoner med krusiga blad. Flera sorter har blad som doftar citron. Den får många blommor under en lång period – från tidig vår till höst. Den trivs med att ha luftigt runt sig och passar därför att ha ute.
LÄS ÄVEN: 9 roliga och oväntade saker du inte visste om pelargoner
Doftpelargoner
Doftpelargoner doftar ljuvligt när man tar i bladen och sägs hålla myggen borta. Vissa av dem har också makalöst söta små blommor.