Kika in i huset från Husdrömmar – med uppvuxen trädgård

Strax utanför Malmö har arkitekten Josefin Nyman byggt ett hus till sin familj i en gammal uppvuxen trädgård. Huset är ett av projekten i den nya boken ”Husdrömmar. Läget, läget, läget” av Gert Wingårdh. Här får vi möjlighet att titta in i den ljusa villan på den vackra tomten.

I boken ”Husdrömmar. Läget, läget, läget” återvänder Gert Wingård till några av de hem han varit med om att se skapas i den populära serien ”Husdrömmar” på SVT. Gemensamt för dem är det som står i bokens undertitel: ”läget, läget, läget” – det enda som man aldrig kan ändra på när det gäller ett boende och det som är så viktigt för hur vi trivs i våra hem. I boken samtalar Gert Wingårdh med de boende i sju olika hem och berättar hur de nått fram till det hem de har idag. Med på hembesöken är fotografen och journalisten Ida Magntorn, som även står för bokens form, och det är hennes bilder som visar husdrömmarna.


LÄS ÄVEN: Så håller du rådjuren borta från växterna i trädgården – 9 tips


Furupanelen har behandlats med järnvitriol för att få en vacker grå färg.
Från ovan syns hur huset placerats på den uppvuxna tomten. 
Det smala fönsterbandet vid matplatsen släpper in ljus och gör att man hela tiden känner sig nära den vackra trädgården.

Det hem vi fått möjlighet att visa här i Hus & Hem är ett hus i Virentofta, nära Malmö. Huset byggdes 2016 och ritades av Josefin Nyman, som är arkitekt, till henne själv, hennes man Jim och deras barn. 

Vardagsrummet har dubbel takhöjd och många ljusinsläpp och fönster mot trädgården. Golvet är av polerad betong med golvvärme.
Altanen som går rakt igenom huset kallas ”tunneln”.
Utanför ”tunneln” fortsätter altanen med en pergola.
Köket ligger effektivt samlat längs en vägg och har mycket dold förvaring.
I boken ”Husdrömmar” (Bokfabriken) återvänder Gert Wingårdh till några av de projekt han besökt i tv-programmet med samma namn.

Det speciella med just detta läge var den uppvuxna trädgården med träd och buskar, som man ville bevara när huset byggdes. När Gert Wingårdh för första gången kommer dit är planen att placera huset på ett annat sätt, men Josefin lyssnar på Gerts råd om att vrida huset och resultatet ser vi här – ett modernt och ljust hus med en uppvuxen trädgård som är en verklig dröm.


LÄS ÄVEN: Kika in i konstnären Lotta Kühlhorns gård på Gotland: “Kul när det skaver lite”


Om huset

Villan är 211 kvadratmeter stor, fördelat på 7,5 rum och kök. Det finns också 3 badrum och en bastu. Huset är byggt i trä och fasaden är klädd med stående panel av Norrlandsgran behandlad med järnvitriol. Tomten är en avstyckad uppvuxen trädgårdstomt på 1 880 kvadratmeter. Arkitekt: Josefin Nyman, Form of fable.

Rulla till toppen