Karin Ohlsson-Leijon listar trenderna och höjdpunkterna från designveckan i Milano

Massor av fransar, mattor med kraftfulla mönster och mjuka former. Hus & Hems chefredaktör Karin Ohlsson-Leijon var på plats under designveckan i Milano – här listar hon veckans viktigaste trender och höjdpunkter!

I år var det den 62:a gången som man i Milano arrangerade Salone del mobile, den stora internationella möbelmässan, och de gigantiska mässområdet lockar utställare, inköpare och press från hela världen. Även om mängden utställare på stan i Milano blir fler och fler är mässan en viktig plats för hela möbelbranschen.


LÄS ÄVEN: 5 inredningstrender 2024 – läs redaktionens spaningar


5 trender från möbelmässan i Milano:

1. Fransar

Tjocka och tunna, på detaljer, lampor och som installationer.

2. Mattor

Gärna färgglada och med kraftfulla mönster.

3. Mjuka former

Runda och mjukt formade soffor, fåtöljer och puffar plus bord med rundade hörn.

4. Hantverk

Många hyllar och lyfter fram hantverkskickligheten i tillverkningen.

5. Hållbarhet

Gedigna naturmaterial, nedbrytbara material och återbruk.

Karins höjdpunkter från mässan – spana in bilderna här!

Entrén till möbelmässan just innan öppning den första dagen.
Många av de stora italienska möbeltillverkarna har montrar på flera tusen kvadratmeter på mässan. Här en del av Poliforms monter.
Italienska Kartell hade en stor och färgglad monter på mässan där de bland annt presenterade den nya lampan ”Bellissima”. 
Kartells monter på mässan.
En av mina personliga favoriter på mässan var textilföretaget House of Lyria. Förra året hade de gjort en monter med vävstolar, men i år hade de valt att göra en ombonad inredning.

LÄS ÄVEN: Chefredaktörens favoriter just nu: “Smyckesserien är en favorit”


Det bosniska möbelföretaget Zanat, med svenska Monica Förster som creative director, visade många fina nyheter på mässan. Bland annat en hallmöbel och en stol av japanska Naoto Fulasawa.
Living Divani är en av möbeltillverkarna som står för den klassiska italienska stilen.
Runda former i färg hos Pedrali.
Salone Satellite är mässans avdelning för ny, ung design och i år firade ”satelliten” 25 år med en stor retrospektiv utställning på Triennalen. Här visades mängder av föremål av designer som ställt ut under de 25 åren och många av dem fick sitt genombrott just här. 

LÄS ÄVEN: Så inreder vi sovrummet våren 2024  – 6 trender


Karins höjdpunkter från utställarna i stan:

Alla utställningar, showroom och mötesplatser inne i Milano gör designveckan i Milano till en levande mötesplats för designvärlden. Här är några favoriter i år.

I år är det 60 år sedan Marimekko lanserade Maija Isolas ikoniska blommönster ”Unikko” och för att fira detta hade företaget tillsammans med Apartamento tagit över en hel bar och inrett den med ”Unikko”. Baren höll öppet som vanligt från orgon till sen kväll och blev en populär träffpunkt under veckan.
Danska Muuto hade flyttat in i en centralt belägen lägenhet färgsatt av File Under Pop. Tillsammans hade de skapat en modern och hemtrevlig miljö.
Möbelföretaget Moroso har länge varit ledande genom sitt sätt att kombinera färger, former och material och samarbeta med spännande formgivare. I showroomet kunde man bland annat se svenska Fronts nya bord ”Lakelet” tillsammans med deras soffa och puffar ”Pebble Rubble”.
Fransar var en återkommande trend hos många. Bland annat i den vackra och fascinerande vägglampan som ingick i Foscarinis utställning ”Habitus”, av Andrea Anastasio tillsammans med Arun Jothi och Natalie Frost.
Belysningsföretaget Flos ställde ut i storslagna Palazzo Visconi och presenterade bland annat den nya lampan ”Bellhop Glass” av Barber Orgerby.

I Palazzo Visconti visades även Michael Anastassiades tioårsjubilerande ”IC 10 Anniversary”.
Hermès hade valt att skapa en stor mosaik lagd med byggmaterial av olika slag, som sand, jord, tegel och trä. Hela golvet täcktes av de gigantiska konstverket som tagit flera veckor att färdigställa och som var en hyllning till hantverket och de rena naturmaterialen.
Innanför den gigantiska golvmosaiken visade Hermès en utställning med nya produkter som parats ihop med äldre produkter för att visa släktskapet i uttrycket.
Ett av de områden som de senaste åren haft fler och fler utställningar under designveckan är 5VIE och i centrum står utställningarna i Palazzo Litta. På innegården visades installationen ”Straordinaria” av Elica/we+ – tunna, hängande, frgglada former som rördes av vinden och besökare som gick in mellan dem.
Guframs klassiska läppformade fåtölj ”La Bocca” hade en hedersplats i Palazzo Litta.
Färgstarkt och glatt i utställningen ”Riches to Rags” av Markus Benesch och Curious Boy i Palazzo Litta.
Spazio Rossana Orlandi är ett labyrintiskt galleri, som även har en innegård med ett café och en butik en trappa upp. Allt skapat av designprofilen Rossana Orlandi.
Min absoluta favoritutställning hos Rossana Orlandi i år var rummet som konstnären Liz Collins skapat av textilspill från Sunbrella – en färgstark och glad installation. 
Trendexperten Li Edelkoort presenterade nya färgglada mattor för El Espartano hos Rossana Orlandi.
Den fina utställningen ”Korean Craft Show” på Rossana Orlandi visade olika vackra hantverksföremål och hade även en plats för en teceremoni. I ett rum fanns denna ”väggtavla”, som består av smala hyllor med teblad som bygger upp motivet.
Rulla till toppen