Inredaren tipsar: Så skapar du snygg och praktisk förvaring hemma

Skapa ett välorganiserat hem med rätt förvaring. Här ger Hus & Hems inredare Matilda Appelberg sina bästa knep!

Ett välorganiserat hem har många fördelar. Du får en trivsammare miljö utan stök som pockar på din uppmärksamhet, det bli lättare att hålla ordning och du får ett vackert hem att vistas i. Följ dessa fem tips för att skapa ordning. 


LÄS ÄVEN: Anledningen till att vi älskar att vårstäda – och 5 knep som gör städningen smidigare


Så skapar du snygg och praktisk förvaring hemma:

1. Möbler och möblering efter behov 

Börja med att se över vad du har för möbler och hur du har placerat dem. Du kan ställa dig några frågor: Fyller möblerna sin funktion? Behöver du mer dold förvaring? Står allt på rätt plats för att rummet ska kunna användas på bästa sätt för just dig och din familjs behov? När du sett över detta har du redan kommit en bra bit på väg. 

2. Funktionellt, enligt japandi

Att skapa ordning hemma hör inte till någon viss stil, men det finns mycket att lära av den populära stilen japandi, som är en mix av skandinavisk och japansk inredningsstil och bygger på att rensa bort och skapa ordning i hemmet. Detta är stilen för dig som uppskattar det sparsmakade – här ska varje möbel ha en funktion och inredningen är ljus och lugn för att skapa en harmonisk känsla.  

3. Satsa på platsbyggt 

Maximera förvaringen med smarta lösningar som är anpassade för just ditt hem. En garderob i en trång hall, en tv-bänk i litet vardagsrummet eller, som här på bilden, en sittbänk med förvaring i.


LÄS ÄVEN: Så får du mer ordning och reda hemma – inredningsexpertens bästa knep


4. Utnyttja ytor

Ett välorganiserat hem har nyttjat alla ytor på ett effektivt sätt. Genom att blanda golvbaserade lösningar med vägghängda får du en bra balans i rummet. Väggen bakom soffan är ett exempel på en yta som ofta glöms bort. Här du kan ha en vägghängd hylla, men en större golvhylla går precis lika bra och rymmer ännu mer förvaring samtidigt som det blir ett effektfullt sätt att möblera på med lager på lager-känsla. 

5. Var sak på sin plats 

Uttjatad mening, men ack så sann. Gå igenom varje rum och se över vilka prylar som alltid ligger framme. Saknar de ett ställe att förvaras på? Skapa en plats att lägga prylen på, som är naturlig för dig och hela familjen. 

Rulla till toppen