Charlotte och Mark renoverade villa från 1925: ”Huset behövde verkligen omsorg”

I den hundra år gamla tegelvillan har Charlotte, Mark och deras fyra barn hittat sin plats i livet. I det omsorgsfullt renoverade hemmet med många vintagefynd, får skandinavisk enkelhet samsas med rustikt fransk lantstil i en lyckad mix.

Efter att Charlotte och Mark hade sett och blivit förälskade i det charmiga tegelhuset Villa Fågelsången utanför Århus, följde några nervkittlande dagar. De var på semester i Frankrike då de såg husannonsen och telefonsamtalen blev många, både till banken och mäklaren om vartannat. Men ganska snart kunde paret ändå titulera sig husägare och den stora renoveringsresan började.

Tvåplansvillan från 1925 hade haft många olika ägare genom åren som alla satt sina spår, men som tur var många av de stiliga originaldetaljerna orörda.

– Huset behövde verkligen omsorg, och man kunde se att det använts för många olika ändamål, säger Charlotte. Bland annat har det varit ett konstnärskollektiv här förut, det har vi fått berättat för oss av vänliga människor som gått förbi. 


LÄS ÄVEN: 8 växter som håller myggorna borta i sommar


Vy från matsalen med de vackra gamla skåpen in mot vardagsrummet. Paret valde att måla golven vita, för att få ett enklare och mer enhetligt utseende.
Villa Fågelsången byggdes 1925 och ligger i Brabrand lite väster om Århus. Runt huset finns en mysig trädgård.
Villa Fågelsången byggdes 1925 och ligger i Brabrand lite väster om Århus. Runt huset finns en mysig trädgård.
I ett litet vitrinskåp förvarar Charlotte sina finaste skatter och saker som hennes barn har gjort. Dybdahl-lampan har hittats på auktion.
Charlotte och Mark hann knappt öppna dörren till Formel A:s butik innan de föll för den rosa soffan som är lika fin som skön att sitta i. Marmorbordet är ett second hand-fynd och brickbordet är ett loppisfynd. Tavlan är målad av Anne Aarsland.

Även en äldre herre på 90 år som bott i huset som barn, har tittat in och berättat det han mindes. Ovärderligt för Charlotte och Mark som ville ta reda på allt de kunde om villans historia, hur den såg ut en gång och även vilka som bott här. 

– Dessutom är det så härligt att känna att det alltid varit mycket liv i huset, jag älskar det, säger Charlotte.

Renovering med respekt

Paret har lagt ner mycket kraft på att återställa villan med den största respekt för ursprunglig byggnadsstil och inredning. Fönster, snickerier och golv är omhändertagna och ommålade original. Köket fick bli lantligt och generöst med inspiration från Frankrike och badrummet revs ut och gjordes om till ett praktiskt rum i gammaldags stil. En hel del av husets inredning har de hittat via byggnadsvårdsbutiker och återbruk, som till exempel den gamla glasdörren – egentligen en altandörr– som nu sitter i matsalen. Och den som kikar runt i hemmet hittar snart många andra vackra och spännande fynd som absolut kunde ha funnits här redan 1925.


LÄS ÄVEN: 5 supersmarta husmorsknep för trädgården


Mark har själv gjort det rustika matbordet av gamla plankor. Matbordsstolar, Wegner. Den rosa ”PH5-lampan” är från Louis Poulsen, och den stora skålen är från @rosengade_1.
Charlotte ärvde bokhyllan av Poul Cadovius av sina föräldrar. Bakom matbordet syns ett fint läkarskåp som Charlotte hittade på loppis. Här har paret många av sina fina franska fynd, blandat med dansk keramik.
Mark köpte byrån på en loppis, trots att flera av lådorna saknades. Efter en intensiv jakt på passande lådor har han nu färdigställt den. På väggen, bl a ett porträtt av Charlotte gjord av Thomas Dausel, och en målning av Anne Aarsland. Bänken är av Aksel Kjersgaard, mörkgröna vasen Rikke Elgaard.
Paret som älskar rosa, valde ett rosa kök från Reform. Som en fin kontrast till det enkla men feminina köket har de lagt ett golv av antika franska tomette-plattor som ger en rustik look.
 De mönstrade muggarna är från @fruelundkeramik och snäckskalsvasen Dorte Kristoffersen. Skålen och burken är franska vintagefynd. Bänkskivan är av dektonkomposit och kaklet är från Kakelgalleriet Hesseldahl.

– Vi är särskilt inspirerade av 1920-talet för tillfället, men annars brukar vi inte snöa in på en viss tidsepok, säger Charlotte. Vi köper bara det vi gillar, så länge det finns en plats för det. Men våra grejer är ofta i rotation, ibland kan en sak få skänka oss glädje i tio år, ibland säljer vi dem vidare till någon annan. 

Charlotte och Mark åker ofta till Frankrike för att leta efter saker till såväl hemmet som till sina instagram- butiker som de driver vid sidan av de ordinarie jobben som lärare. På flera platser i Villa Fågelsång finns därför vitrinskåp och hyllor med samlingar av de unika fynden.

– Jag har alltid gillat att gå på loppis och även sälja det jag hittar, säger Charlotte. Och Mark har alltid varit intresserad av att jobba med trä. Men det var en resa till Paris som fick oss båda att falla för den franska stilen.


LÄS ÄVEN: Så renoverade Birgit nedslitna 20-talslägenheten: “Målet var att vi inte skulle vilja flytta”


De mysiga bambu-solstolarna på uteplatsen heter ”Harvey” och köptes på foetex.dk. Kuddarna är från Madam Stoltz.
Det gamla badrummet byttes ut mot ett nytt i 1920-talsstil. Armatur och handfat och spegel är från Aquadomo, och vägg- och golvklinker är från Kakelgalleri Hesseldahl.
Parets sovrum är en förlängning av ett litet rum som används för kläder och förvaring. Den gamla eldstaden är mest för dekoration, men kalla vinterdagar kan den användas.
I sovrummet har paret arrangerat flera gamla skåp på rad som alternativ till en stor garderob. Mattan är från Sverige och resväskorna är fynd från både Danmark och Frankrike.
Charlotte samlade keramik från Dybdahl i många år, här används de för smycken i sovrummet. Den solfjäderformade mässingsskålen är ett loppisfynd.

De började då med att köra fram och tillbaka till Frankrike i Marks lilla Mazda, men har numera investerat i en rejäl och praktisk skåpbil för att få plats med mer och större saker.

– Det är alltid dyrt att gå på loppis tillsammans, säger Charlotte och skrattar. Jag frågar Mark vad jag ska köpa, och han säger alltid, ”ta båda”. Ingen av oss gillar att vara stoppkloss för den andre. Så därför kommer vi alltid hem med bilen fullproppad till bredden. 

Paret har även börjat ordna pop up-butiker hemma, då de rensar bort alla sina egna saker och ersätter dem med nytt som är till salu. De som kommer brukar bli inspirerade av att se de franska föremålen i en i övrigt mer skandinaviskt inredd miljö.

– Fransmännen har kanske lite mer extravagans och schwung i sin design, tycker Charlotte. Det hela blir liksom lite yvigare. Men när man blandar det med den nordiska stilen så blir det så vackert – det ger den en extra dimension.


LÄS ÄVEN: Paret har inrett radhuset med 30-talsprylar: “Vill gärna att allt kommer från samma tidsepok”


Rulla till toppen